Vizita.si
image (28)

Novice

15-letna dijakinja bi tisto noč skoraj umrla

L.E.
18. 03. 2016 09.02
4

Ko se je med menstruacijo počutila slabo, temu ni pripisovala posebnega pomena, ker je ravno prebolela gripo. A ko je postajalo počutje čedalje slabše, je le obiskala zdravnika, ki pa je mislil, da je krivec viroza. Ko je tisto noč 15-letna dijakinja zaspala, je skoraj umrla.

 

Zbudila se je, ker je začela bruhati in dobila vročino, se spominja danes 17-letna Peyton Cables iz Kalifornije, kako bi se pred dvema letoma njeno življenje skoraj predčasno končalo. Danes zaradi tega kljub svoji mladosti mnogo bolj razume, kako kratko in dragoceno je. "Nisem mogla več sama hoditi. Močne bolečine sem čutila po vsem telesu. Počutila sem se, kot da so moje noge mrtve. Ko sem vstala iz postelje, sem takoj padla po tleh."

Zbudila se je, ker je začela bruhati in dobila vročino, se spominja danes 17-letna Peyton Cables iz Kalifornije, kako bi se pred dvema letoma njeno življenje skoraj predčasno končalo. Danes zaradi tega kljub svoji mladosti mnogo bolj razume, kako kratko in dragoceno je.

Babica jo je odpeljala v bolnišnico, ker so bili njeni starši v Nemčiji z bratom, ki je poklicni športnik in je tam tekmoval. Ko so slišali, da je Peyton v bolnišnici, so vsi trije prihiteli s prvim letalom. V bolnišnici so ugotovili zastrupitev krvi, ki je že vplivala na ledvica in jetra; dva organa sta že začela odpovedovati. Zdravniki so ugotovili tudi, da njeno telo oteka in da ima srčni utrip dojenčka. "Počutila sem se, kot bi me kdo ustrelil. Nikoli nisem bila tako bolna. V roki sem imela pet infuzij, ena cevka pa mi je vodila v nos. Imela sem 39,4 stopinje Celzija vročine. Ampak niso mi mogli dati zdravil za zbijanje vročine, ker so mi ledvica in jetra odpovedovala. Moj jezik je bil najprej bel, potem pa je postal rdeč. Nikoli nisem imela bolj otečenega grla. Dali so mi vodo, ampak je bolelo preveč, da bi jo popila." Zdravniki so ji lahko dali le antibiotike, a čudežno je preživela.

Nihče ne ve, zakaj lahko tampon povzroči toksični šok, ampak predvidevajo, da se, če ga v telesu pustimo predolgo, v njem začnejo rediti bakterije. Sindrom toksičnega šoka se pojavi redko, a ko se, je zelo nevaren. Zato je treba tampone redno menjati. Sindrom toksičnega šoka je bakterijska okužba. Povzroči jo vrsta bakterij, ki sicer živi na naši koži, v nosu in ustih. Nevarne so le, če zaidejo v krvni obtok. Takrat pride do zastrupitve krvi. Če bolnik ne dobi pravočasno pomoči, začnejo odpovedovati organi.

Znaki sindroma toksičnega šoka:

- telesna temperatura nad 38,9 stopinje Celzija

- slabost in bruhanje in driska

- bolečine v mišicah

- omedlevica in vrtoglavica

- ploščati rdeči izpuščaji, sploh na dlaneh in podplatih

- nižji krvni pritisk

- rdeče oči in ustna votlina

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587