Vizita.si
V uri in pol trajajoči operaciji so 15-letnici iz jajčnika odstranili 10-kilogramsko cisto. (simbolična fotografija)

Novice

15-letnici na jajčniku zrastla 10-kilogramska cista

E. T.
03. 05. 2010 14.30
0

15-letni deklici iz sosednje Hrvaške so kirurgi v zagrebški bolnišnici iz trebuha odstranili kar 10 kilogramov težko cisto. Tvorba ji je na jajčniku rasta dve leti in je močno pritiskala na njene notranje organe.

V uri in pol trajajoči operaciji so 15-letnici iz jajčnika odstranili 10-kilogramsko cisto. (simbolična fotografija)
V uri in pol trajajoči operaciji so 15-letnici iz jajčnika odstranili 10-kilogramsko cisto. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Pred dvemi leti je začel trebuh takrat 13-letne N. D. počasi, a vztrajno rasti. Ker pa je deklica ravno vstopila v puberteto, se ji vedno večji obseg trebuha ni zdel nenavaden ali skrb vzbujajoč. Mislila je, da postaja nekoliko bolj debela in da je to pač ena od sprememb, ki jih s seboj prinaša puberteta.. A ker ji je po dveh letih trebuh še vedno rasel in trdel, so se dekličini starši odločili, da je čas za obisk zdravnika. Ta je po podrobnejšem pregledu in preiskavah ugotovil, da ima 15-letna Hrvatica na jajčniku ogromno cisto, ki ji vse bolj pritiska na notranje organe.
Deklici je trebuh rasel kar dve leti. Cista na jajčniku, zaradi katere se je večal obseg trebuha, pa je tehtala kar 10 kilogramov. (simbolična fotografija)
Deklici je trebuh rasel kar dve leti. Cista na jajčniku, zaradi katere se je večal obseg trebuha, pa je tehtala kar 10 kilogramov. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

''To je prvi primer pri nas, da se je cista na jajčniku razrasla do takšnih razsežnosti in to pri tako mladem dekletu,'' je povedal zagrebški kirurg dr. Zoran Bahtijarević, ki je ob pomoči še nekaterih drugih izkušenih kolegov 10-centimetrsko cisto odstranil iz dekličine trebušne votline. Poseg je trajal kar uro in pol, ciste pa so se kirurgi lotili tako, da so skozi centimeter in pol veliko luknjico pri popku iz ciste odstranili tekočino, za tem pa še tisto, kar je ostalo od ciste. Izkazalo se je, da je bilo v tvorbi kar 8,4 litrov tekočine. Glede na velikost ciste in glede na pritisk, ki ga je cista izvajala na okoliške organe, so zdravniki rekli, da bi lahko dekličino stanje primerjali celo z nosečnostjo oziroma porodom.

Sicer pa je 15-letnica operacijo uspešno prestala in peti dan po posegu so jo zdravniki iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. Bo pa trajalo še kar nekaj časa, da se bo njeno zdravstveno stanje povsem normaliziralo. ''Vsi notranji organi so nedotaknjeni in v dobrem stanju. Le nekaj mesecev bodo rabili, da se bodo spet naučili funkcionirati brez tako velikega pritiska,'' je še pojasnil dr. Bahtijarević.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587