Vizita.si
Trenutno lahko Jack premika le desno ramo, a še to le nekaj malega. Po mnenju zdravnikov ne bo nikoli več hodil.

Novice

16-letni hokejist po hudem udarcu paraliziran

Ni.J.
15. 01. 2012 14.19
13

16-letni Jack Jablonski je med šolsko hokejsko tekmo po naletu soigralca utrpel močan udarec v hrbtenico. Starša sta sedaj od zdravniškega osebja izvedela, da njun sin ne bo nikoli več hodil.

Trenutno lahko Jack premika le desno ramo, a še to le nekaj malega. Po mnenju zdravnikov ne bo nikoli več hodil.
Trenutno lahko Jack premika le desno ramo, a še to le nekaj malega. Po mnenju zdravnikov ne bo nikoli več hodil.FOTO: Facebook

16-letni Jack Jablonski je med šolsko hokejsko tekmo utrpel hude poškodbe vretenc in hrbtenice, zatem ko je vanj z vso silo treščil soigralec in ga potisnil ob ogrado. Jack je obležal na mestu, ni se več premikal. Mladega igralca so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so mu operirali hrbtenico in spojili poškodovani vratni vretenci. Čeprav je bila operacija uspešna, pa najstnik nikoli več ne bo hodil, sta izvedela njegova starša Leslie in Mike Jablonski.

Novica je grozljiva tako za Jacka kakor tudi za vse, ki ga imamo radi,“ sta zapisala na spletni strani kolidža, katerega je 16-letnik obiskoval. “Upava in sanjava o tem, da bo lahko dokazal, da je diagnoza napačna. Najina prioriteta je pomagati Jacku sprejeti diagnozo in nadaljevati z novim življenjem – življenjem, ki ga ni nihče načrtoval, a se je z njim potrebno sprijazniti. Res da bo težko, a meniva, da bo Jacku s pomočjo najine podpore, njegove mladosti, moči in odločnosti uspelo narediti veliko.“

Nevrokirurg dr. Walter Galicich, ki je operiral Jacka, je o poškodbi povedal, da se je zaradi močnega sunka v hrbet, eno izmed vratnih vretenc postavilo pred drugo in pri tem poškodovalo hrbtenjačo, česar na žalost ni bilo mogoče popraviti. Jack je tako ostal skoraj popolnoma paraliziran, malo lahko premika le desno ramo. Vendar pa zdravniki ne pričakujejo, da bo lahko kadar koli pridobil popolno funkcionalnost roke. Ker je bila poškodba hrbtenice tako huda, pa predvidevajo tudi, da ne bo nikoli več hodil, kaj šele drsal. Jack bo še kakšen dan ali dva ostal na oddelku za intenzivno nego, zatem pa ga čaka mučna rehabilitacija.

Jackova poškodba je sprožila obširno debato o pomenu preventive na področju poškodb pri hokeju – tako na šolski kot profesionalni ravni. Po nesrečnem dogodku so iz srednješolske športne lige tako že naslednji dan razposlali navodila vsem trenerjem in športnim delavcem v Minnesoti, naj s svojimi ekipami obnovijo pravilnik in varnostne ukrepe ter naj se strogo držijo hokejskih pravil.

Njegova starša na soigralce in hokejista, ki je Jacku prizadejal grozljivo poškodbo, nista jezna. Upata le, da se bodo iz nesreče vsi kaj naučili. “Naleti pri hokeju predstavljajo največjo nevarnost, ki pa se ji je mogoče izogniti. Nam se je v dveh sekundah popolnoma spremenilo življenje. Želimo si, da se tovrstne poškodbe ne bi več dogajale. Če se bo hokej še naprej igral tako agresivno in na tak način, kot se sedaj, pa bo takšnih situacij in poškodb vedno več,“ je za Star Tribune povedala Leslie.

Henrik Zetterberg
Henrik Zetterberg FOTO: Reuters

Jackova poškodba nikakor ni osamljen primer. Novembra lansko leto je hokejist Kyle Fundytus zaradi poškodbe pri hokeju umrl. Želel je preprečiti strel na gol, pri tem pa je plošček priletel vanj in mu zlomil vrat. 16-letnik je pozneje v bolnišnici umrl.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602