Vizita.si
Ženska v komi

Novice

16-letnica zaradi napačnih diagnoz na robu smrti

E. D.
14. 07. 2010 14.53
0

Ko je 16-letno Kate mama zaradi neznosnih glavobolov in bruhanja pripeljala v bolnišnico, so zdravniki trdili, da je noseča. Ko so testi pokazali, da se motijo, so ji predpisali antibiotike in jo poslali domov, češ da boleha za okužbo sečil. A le nekaj dni pozneje je Kate skoraj umrla.

Kate je imela neznosne glavobole. ''Nisem prenesla niti hrupa niti luči, teden dni sem neprestano bruhala,'' je povedala. (simbolična fotografija)
Kate je imela neznosne glavobole. ''Nisem prenesla niti hrupa niti luči, teden dni sem neprestano bruhala,'' je povedala. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Vse se je začelo z vedno bolj močnimi glavoboli. ''Imela sem tako hude migrene, da nisem mogla ničesar početi. Nisem prenesla niti hrupa niti luči, teden dni sem neprestano bruhala,'' se prvih znakov, da je z njo nekaj narobe, spominja 16-letna Kate Newton. In ker te neznosne migrene kar niso in niso pojenjale, jo je mama Anne odpeljala v bolnišnico. Tam so najstnici zdravniki rekli, da z njo gotovo ni nič hujšega in da je verjetno zgolj noseča. Kate pa je vztrajala, da temu ni tako in test je pokazal, da se zdravniki motijo ter da ima Kate prav. 16-letnica ni bila noseča, so pa preiskave pokazale na okužbo sečil, zato so ji zdravniki predpisali antibiotike in jo poslali domov – brez da bi ji naredili kakšno preiskavo glave.
Preiskave so pokazale, da ima Kate hudo možgansko vnetje, ki bi lahko bilo za najstnico celo usodno. (simbolična fotografija)
Preiskave so pokazale, da ima Kate hudo možgansko vnetje, ki bi lahko bilo za najstnico celo usodno. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

A dekličino stanje se tudi po nekaj dneh jemanja zdravil ni izboljšalo. Migrene so bile še vedno neznosne. Zato jo je mama odpeljala nazaj v bolnišnico. Tudi tokrat ji niso slikali glave, kar brez ustreznih preiskav so sklepali, da ima Kate pač težave z vrtoglavico in jo spet poslali domov. Še nekaj dni pozneje pa bilo dekličino življenje postavljeno na kocko. Glava jo je tako močno bolela, da je Kate mislila, da ji bo eksplodirala. Ni mogla več vstati iz postelje, težko je govorila, celo oči je imela komaj odprte. Ko je prestrašena mama Anne tokrat poklicala zdravnike in jim opisala simptome, so po deklico nemudoma poslali rešilca. Tokrat so opravili tudi podrobne preiskave glave, ki so pokazale, da Kate trpi za hudim možganskim vnetjem in da se ji v možganih nabira tekočina, ki so jo morali nemudoma sprostiti, sicer bi lahko deklica umrla. A še preden so uspeli Kate prepeljati do operacijske sobe, ji je začelo odpovedovati srce. 16-letnico so uspeli stabilizirati in jo takoj za tem odpeljali na operacijo, s katero so ji iz glave odstranili tekočino. A to je bil le prvi poseg, ki je čakal že popolnoma onemoglo Kate. ''Po tej prvi operaciji je bilo njeno stanje še vedno zelo resno in zdravniki niso vedeli, ali bo preživela ali ne,'' se grozljivih trenutkov, ko je bila usoda njene hčerke še negotova, spominja Anne. ''Bila sem tako besna, saj sem vedela, da bi se lahko vsem tem zapletom izognili, če bi zdravniki pravočasno oziroma pravilno ukrepali.''

A Kate se kljub vsemu ni dala. Prestala je še nekaj posegov in zdaj si je že precej opomogla. Občasno ima še vedno težave s kratkoročnim spominom, včasih se ji še vrti in njeno telo še ni pri polnih močeh, a je hvaležna, da je še vedno tu, da je še vedno živa. Zdaj se je bolnišnica, ki je Kate kar dvakrat poslala domov z napačno diagnoza, znašla pod drobnogledom. Čeprav pristojni trdijo, da so njihovi zdravniki ravnali pravi in da so se glede na simptome, ki so se pri Kate ves čas spreminjali, odločali pravilno, pa bo preiskava pokazala, ali je temu res tako.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587