Vizita.si
Chantelle je več let v hrbtu čutila hude bolečine.

Novice

16-letnica živela s pretrgano hrbtenico

E. D.
09. 06. 2010 14.23
0

16-letna Chantelle je živela z neznosnimi bolečinami v hrbtu. Včasih je bilo tako hudo, da ni mogla ne sedeti, ne stati, ne ležati. In čeprav so zdravniki dolgo trdili, da so bolečine posledica odraščanja in razvoja kosti, se je pozneje izkazalo, da ima Chantelle pretrgano hrbtenico.

Chantelle je več let v hrbtu čutila hude bolečine.
Chantelle je več let v hrbtu čutila hude bolečine.FOTO: iStockphoto
Chantelle Ross je bila zelo živahen in razigran otrok. Ves čas je tekala naokrog, se igrala s prijatelji in skakala po trampolinu, dokler ni pri 11 letih v hrbtu začutila močno bolečino, ki se je z leti stopnjevala in vedno bolj hromila njeno življenje. ''Včasih me je tako močno bolelo, da nisem mogla niti sedeti pri pouku. Tudi s prijatelji nisem mogla tekati naokoli,'' pripoveduje danes 16-letna Chantelle. In čeprav so bile bolečine vedno hujše, so zdravniki deklici in njenim staršem dopovedovali, da z njo ni nič narobe in da so bolečina v hrbtu pač posledica pubertete, odraščanja in razvoja ter rasti kosti. ''Ker so nas vedno znova odslovili, sem imela že pomisleke, da se nam res vsem skupaj dozdeva in da smo zgolj paranoični,'' razlaga dekličina mama Agnes. Ko pa je po dolgem prepričevanju le izprosila temeljite preiskave in rentgensko slikanje, so izvidi pokazali, da ima deklica pretrgano hrbtenico. Dveh vretenc na spodnjem delu hrbetnice namreč ni imela zraščenih skupaj, kar je povzročalo tako neznosne bolečine.
Chantelle je morala prestati več operacij, da so ji popravili nepovezani vretenci.
Chantelle je morala prestati več operacij, da so ji popravili nepovezani vretenci. FOTO: iStockphoto

Ker je Chantelle grozila celo paraliza, so jo morali kirurgi nemudoma operirati. Med slabo povezana vretenca so ji vstavili ploščice iz titana. A tudi v devet ur trajajoči operaciji je obstajala nevarnost, da bi lahko deklica ostala paralizirana. ''Nevarnost ji je grozila v vsakem primeru. Če se ne bi odločila za poseg, sčasoma od pasu navzdol ne bi več čutila nog. A tudi med operacijo ji je grozila paraliza,'' pripoveduje njena mama. ''Bilo je grozljivo. Chantelle je jokala, saj ni mogla verjeti, da se ji dogajajo tako grozljive reči. A ko smo po operaciji čakali na prve novice in ko nama je z možem zdravnik prišel povedat, da je z njo vse v redu in da čuti noge, sem zajokala od sreče.''

V naslednjih mesecih je Chantelle prestala še tri operacije, v katerih so ji titanove ploščice zamenjali s kostmi iz njenega levega kolka in s kostnim mozgom darovalcev. In kot vse kaže, bo po tolikih posegih in mesecih v bolnišnici končno le lahko zaživela normalno življenje – brez bolečin in vprašanj, kaj je narobe z njo. Lahko se bo družila s prijatelji, nemoteno obiskovala pouk in uresničila sanje, da nekega dne postane frizerka. ''Zadnjih nekaj let je bilo zame res peklenskih. Hvaležna sem zdravnikom in staršem, da so tako lepo skrbeli zame,'' pove Chantelle. ''Zdaj pa se nadvse veselim prihodnosti, saj bo zagotovo lepa in svetla. Veselim se, da bom preostanek življenja preživela brez bolečin.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587