Vizita.si
Robert je bil odličen športnik in ljubitelj ameriškega nogometa.

Novice

17-letni športnik po tekmi ostal brez noge

Nataša Jurca
11. 10. 2010 08.49
3

17-letni Robert se je pred dvema tednoma poškodoval med igranjem ameriškega nogometa. Kljub temu da je kazalo, da si bo po poškodbi popolnoma opomogel, je sedaj ostal brez leve noge.

17-letni Robert Travis je bil zagrizen športnik in oboževalec ameriškega nogometa. Če je bil nogomet prej njegovo življenje, pa se je to v trenutku, ko se je pred dvema tednoma poškodoval, spremenilo. 17-letnik je namreč med srednješolsko tekmo v ameriškem nogometu utrpel komplicirani odprti zlom leve noge, kar pomeni, da mu je kost predrla meso in kožo ter štrlela iz noge.

Takoj po poškodbi so Roberta odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da si je zlomil golenično kost in piščal. Kirurgi so mu nogo takoj operirali, mu vanjo vstavili palico iz titana, po komaj dveh dneh pa je že lahko odšel domov, kjer sta naprej zanj skrbela Jerradd Humerickhouse in njegova žena Lisa.

Najprej je kazalo, da bo po poškodbi normalno okreval, a je teden zatem, ko je prišel domov, dobil visoko vročino,“ pravi Humerickhouse. Zato sta ga z Liso odpeljala na pregled k ortopedu, ki je ugotovil, da se je na rani razvila gangrena in da bo potrebna operacija. Nogo so mu nato operirali še dvakrat in jo amputirali tik pod kolenom, da so odstranili celotno okuženo tkivo, Humerickhouse pa pravi, da je zdravnikom k sreči uspelo prekiniti širitev gangrene. “Zdravniki so zadovoljni z rezultatom in rana je zaprta, a vem, da je Robertu težko. Poškodba mu je namreč popolnoma spremenila življenje, a upam, da se bo počasi pobral in nadaljeval življenje z veliko optimizma in dobre volje.“

Pri odprtih zlomih lahko do amputacije vodita dve vrsti zapletov,“ pravi ortopedski kirurg dr. Frank Alberta iz zdravstvenega centra v New Jerseyju. “Prvi večji zaplet predstavljajo okužbe, drugi pa poškodbe ožilja in arterije, ki pa so zelo redke.“

Robert je bil odličen športnik in ljubitelj ameriškega nogometa.
Robert je bil odličen športnik in ljubitelj ameriškega nogometa.FOTO: Reuters
Pri Robertu se je razvila gangrena. “Če spodnji del noge ni dobro prekrvavljen, se bo na tem delu noge najverjetneje razvila gangrena,“ razlaga dr. Alberta. “Če okužba uide izpod nadzora in se že močno razširi po okončini, lahko pacientovo življenje najbolj zaščitimo le na en način, na žalost z amputacijo.“

Gangrena je lahko tudi smrtno nevarna

Gangrena se razvije, ko začne na določenih delih telesa zaradi slabe prekrvavitve odmirati tkivo. Kri, ki prehranjuje tkivo, namreč oskrbuje celice in imunski sistem s kisikom in hranili, brez primerne oskrbe pa celice ne morejo preživeti. Bolezen največkrat prizadene skrajne dele telesa, kot so prsti na nogah in rokah, roke in noge, kljub temu pa lahko prizadene tudi notranje organe in mišice. V nekaterih primerih gangreno spremlja tudi bakterijska okužba.

Simptomi gangrene, ki prizadene kožo, vključujejo počrnitev ali pomodritev kože, močno bolečino ter občutek odrevenelosti prizadetega dela, pojavi pa se tudi po gnilobi smrdeč izcedek iz rane. Pri pojavu gangrene, ki prizadene podkožno tkivo, se pojavijo oteklina in bolečina v poškodovanem predelu, vročina in slabo počutje, pri bakterijski okužbi, ki se lahko razvije istočasno z gangreno, pa lahko pride tudi do septičnega šoka. Tega prepoznamo po nizkem krvnem pritisku, hitrejšem srčnem utripu, omotičnosti, zmedenosti in pomanjkanju sape.

Ker je gangrena resno stanje, je takojšnje zdravljenje nujno. Zdravnika torej obiščite takoj, če občutite nepojasnjeno bolečino v določenem predelu vašega telesa, imate vročino, vam iz rane teče gnojni smrdeči izcedek in opažate, da vam koža na tem delu telesa bledi, modri ali črni, postaja trdna, hladna in otrpla.

Dejavniki, ki povečujejo tveganje za razvoj gangrene so:

– starost, saj se bolezen pogosteje pojavlja pri starejših;

– sladkorna bolezen, saj organizem sladkornih bolnikov proizvaja manj hormona inzulina, ki pomaga celicam absorbirati glukozo, poleg tega pa visok krvni sladkor lahko poškoduje žile in tako prekine prekrvavitev;

– bolezni krvnih žil, zaradi katerih arterije lahko otrdijo in se skrčijo ali pa krvni strdki prekinejo pretok krvi v določene predele telesa;

– hude poškodbe ali zahtevne operacije, ki povzročijo travmo kože ali podkožnega tkiva in povzročijo oviran pretok krvi;

– imunosupresivi, ki oslabijo sposobnost organizma, da bi se branil pred infekcijami.

Pri gangreni pa lahko pride tudi do zapletov. Bolezen se namreč lahko tako razširi, da je včasih potrebno odmrlo tkivo v celoti odstraniti in zato amputirati del telesa, če se ob gangreni razvije tudi bakterijska okužba, pa se ta lahko razširi na notranje organe, povzroči njihovo odmiranje in je v tem primeru lahko tudi smrtna.

Gangreno je mogoče zdraviti z antibiotiki, a le, če jo spremlja bakterijska okužba. Običajno je najpogostejši način zdravljenja amputacija uda oziroma kirurška odstranitev okuženega tkiva. Koliko tkiva je potrebno odrezati, je odvisno od razširitve bolezni, pomembno pa je, da je odrezanega toliko tkiva, da je rana dobro prekrvavljena, da se lahko uspešno zaceli.

Kako pa lahko poskrbite za preventivo?

Da bi preprečili razvoj gangrene, je priporočljivo skrbeti za sladkorno bolezen, če jo imate – redno si pregledujte roke, noge in rane, spremljajte morebitno infekcijo, predvsem pa bodite pozorni na pordelo ali otečeno tkivo in morebitne izcedke iz ran. Gangreno lahko povzroči tudi kajenje, saj tobačni izdelki povzročajo poškodbe krvnih žil, zato prenehajte kaditi. Ob pojavu kakršne koli odprte poškodbe skrbite za rano in jo redno razkužujte, pozimi pa pazite na ozebline, ki lahko zaradi odmiranja tkiva vodijo do gangrene.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587