Vizita.si
Raziskovalci upajo, da bodo uspeli v Brookinem telesu najti gene, za katere sumijo, da so mutirali in povzročili dekličino nenavadno stanje.

Novice

17-letnica, ki je videti kot leto star otrok

E. T.
11. 05. 2010 15.09
3

Čeprav je Brooke stara dovolj, da bi lahko vozila avto, čez nekaj mesecev pa bi dobila celo volilno pravico, ob pogledu nanjo nihče ne verjame, da je stara skoraj 18 let. Deklica je namreč videti kot leto star otrok.

Raziskovalci upajo, da bodo uspeli v Brookinem telesu najti gene, za katere sumijo, da so mutirali in povzročili dekličino nenavadno stanje.
Raziskovalci upajo, da bodo uspeli v Brookinem telesu najti gene, za katere sumijo, da so mutirali in povzročili dekličino nenavadno stanje.FOTO: iStockphoto

Že pred časom je tuje in domače medije preplavila zgodba o 17-letni Brooke Greenberg, ki je ostala na telesni in duševni stopnji enoletnega otroka. Njen um in telo se preprosto ne starata in tako je deklica pri 17 letih še vedno visoka le 76 centimetrov, tehta pa pičlih 7 kilogramov. Tudi hodi ne – zna se le plaziti in samostojno sedeti. Govoriti še ni začela, se pa smeji in z govorico telesa staršem ter trem sestram pove, ali ji nekaj ugaja ali ne.

Laboratorij
Laboratorij FOTO: iStockphoto
Zdaj pa so se dekličini starši odločili, da svojo hčer podvržejo različnim preiskavam in tako ponudijo upanje vsem drugim, ki se bodo kadar koli srečali s čim podobnim. Znanstveniki so se odločili, da bodo preučili dekličin DNK in skušali osamiti tiste gene, za katere sumijo, da so mutirali in povzročili Brookino nenavadno stanje. Hkrati pa pravijo, da bi odkritje genov, ki zavirajo dekličino staranje, lahko ponudilo možnost, da bi prišli do dna človeškemu staranju. In če bi jim kadar koli v prihodnosti uspelo osamiti gene staranja, bi morda našli odgovor na vprašanja, zakaj smo ljudje umrljivi, zakaj in kako se staramo in ali je morda mogoče procese staranja v našem telesu z blokiranjem pravih genov upočasniti.

''Pri Brooke je tako, kot bi bila zamrznjena v času,'' razlaga raziskovalec Richard Walker. ''Naša hipoteza je, da so tisti Brookini geni, ki so zadolženi za telesni razvoj in staranje, mutirali. Če nam uspe te gene najti in osamiti ter jih primerjati z zdravimi, nemutiranimi geni, bomo morda ugotovili, kaj točno se z njo dogaja. Seveda pa si želimo tudi, da bi našli način, da te zdrave gene, ki so zadolženi za staranje, nekako izklopimo in tako upočasnimo procese staranja.'' In morda bodo raziskave končno pokazale tudi, kaj točno se dogaja s 17-letno Brooke, za katero zdravniki ne vedo, kako dolgo bo sploh živela. So pa opazili, da ima kljub temu, da se telesno in mentalno ne razvija tako kot ostali, veliko težav, ki nastopijo šele pri starejših ljudeh, kot so razni napadi, kapi, želodčne razjede, težave z dihanjem.

Kljub vsem težavam in neobičajnemu stanju pa imajo starši Brooke neizmerno radi in svoje deklice ne bi zamenjali za nič na svetu. ''Brooke je čudovit otrok,'' pravi njen oče Howard Greenberg. ''Je nadvse živahna in dobrovoljna. Ves čas nekaj po svoje klepeta in čeprav ne govori povezano in razločno, vedno vemo, kaj hoče povedati.''

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587