Vizita.si
image (28)

Novice

17-letnica premagala anoreksijo

K.B.
09. 11. 2010 07.59
2

Ko je 17-letna Ruth Jenkinson tehtala le še 30 kilogramov, so jo zdravniki posvarili, da ji vsak trenutek lahko odpovedo organi. Kljub prošnjam pa je njena mati Dolly ni in ni mogla prepričati, da bi kaj pojedla.

17-letna Ruth se je spopadala z anoreksijo že od svojega 13-leta. Starši se spominjajo, da je prvič začela paziti na svojo težo, ko ji je po telovadbi zatekla mišica na mečih in je bila prepričana, da je za to kriva njena teža. Zato je začela izpuščati obroke in hitro izgubljene kilograme skrivala pod širokimi oblačili. Osemnajst mesecev pozneje je bila že čisto shujšana. ''Ko sem jo na neki poroki videla v ozki obleki, sem se zgrozila ob pogledu nanjo, saj nisem mogla verjeti, da je tako shujšala. Obleka je bila velikosti M in ji je bila zelo prevelika. Povedala mi je, da je izgubila kar nekaj kilogramov, ker je jedla le kosmiče za zajtrk in kosilo in rekla sem ji, da mora pridobiti nekaj kilogramov,'' se spominja 44-letna mati Dolly.

Tako je pri 17-letih Ruth tehtala le še 30 kilogramov, izgubila je menstruacijo, začeli so ji izpadati lasje. Njen zdravnik je bil zaskrbljen, saj bi ji lahko kadar koli odpovedali organi, zato jo je poslal v center za zdravljenje motenj hranjenja. A Ruth tudi tam ni želela jesti. ''Vedela sem, da moram nekaj narediti, da bi spet jedla, a ni nič pomagalo. Skušala sem jo prisiliti, da bi jedla, a ni pomagalo. Nato sem jo prosila, naj jé, ona pa je kričala name, da lahko 'pametujem', saj se mi ni treba držati natančnega jedilnika.'' Tako je mati prišla na idejo, da bi hčerki morda pomagalo, če bi se strogega jedilnika morali držati skupaj. Predlagala ji je, da se bosta novih prehranskih navad držali skupaj in da bo mati hujšala, Ruth pa se bo redila. Na njeno presenečenje je 17-letnica na dogovor pristala. ''Stvar je v resnici delovala. Pomagala mi je pri načrtovanju moje diete in mi celo pomagala pripraviti nekaj obrokov.''

Sčasoma je Ruth začela pridobivati na teži, Dolly pa so se kilogrami topili: ''Ko je Ruth videla, da se držim svojega dela dogovora, ji je to vlivalo moči in je želela biti tudi sama uspešna pri pridobivanju teže.'' Tako ji je uspelo pridobiti kar 10 kilogramov in odločena je, da jih bo pridobila še nekaj. ''Zelo sem bila ponosna, da sva se obe držali svojega dela dogovora in to, da se je mami z menoj morala držati diete, mi je v resnici zelo pomagalo. Odločena sem, da bom še pridobila kilograme in da bom zdrava,'' pove Ruth.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587