Vizita.si
image (28)

Novice

17-letnica umrla zaradi barve za lase

Ni.J.
13. 10. 2011 14.19
9

Najstnica se je 20 minut za tem, ko si je na lase nanesla barvo za lase, v agoniji zgrudila na tla, so povedali njeni prijatelji. Na kraj nesreče so takoj prispeli reševalci, a ji na žalost ni bilo več pomoči.

17-letna Britanka Tabatha McCourt si je za tem, ko je na glavo nanesla barvo, začela puliti lase, kričati od bolečine in bruhati. Njena najboljša prijateljica Heather Goodhall je povedala, da so se ji obračale oči, nato pa je imela tako hud napad, da sta jo medtem morali držati kar dve osebi. Heather je takoj poklicala reševalce. Pomoč je prišla, kolikor hitro je lahko, a je bilo vseeno prepozno.

"Tabatha si je od nekdaj barvala lase, vsakič drugače," je povedala Heather. "Barvo je imela tistega dne na laseh le kakšnih 20 minut, nato pa je hitro vstala in odšla v kopalnico. Nekaj minut zatem je prišla nazaj, sedla in si začela puliti lase. Kričala je na ves glas, mamin partner in mama sta jo držala in mirila. Bilo je grozljivo. Oči so se ji obračale, kar naenkrat pa je začela bruhati. Nato so prispeli reševalci, ker so me poslali v drug prostor, ne vem več, kaj se je dogajalo za tem," se spominja. "Spomnim se le še to, da so Tabatho odnesli iz stanovanja in odpeljali z rešilnim avtomobilom."

Tabatho so odpeljali v bolnišnico Monklands General v Lanarkshiru, kmalu po prihodu pa je umrla. "Vse se mi zdi popolnoma neresnično," je objokano povedala Heather. "Bili sva najboljši prijateljici. Tabatha je bila super oseba, izjemno radodarna in polna življenja. Vedno je bila hiperaktivna in nasmejana. Imela je največje srce in bila je zares ljubeča oseba." Tabatha in Heather sta načrtovali celo, da bosta naslednje leto skupaj praznovali svoj 18. rojstni dan. "Ne morem verjeti, da je ni več," še dodaja.

Heatherina mama Carol je za medije povedala, da je bila Tabatha velikokrat pri njih na obisku. "Še posebej med vikendi. Bili sta dobri prijateljici. Zadeva nas je vse močno prizadela in šokirala."

Tabatha je živela z mamo Margharet-Ann, očetom Petrom in sestrama, 15-letno Tiffany in 11-letno Jasmine. Družina dogodka sicer ne komentira. "Še vedno smo v šoku, zato si trenutno želimo le, da lahko žalujemo v miru," je povedala Margharet-Ann.

Tabatha ni imela nobenih zdravstvenih težav, zato obstajajo sumi, da je njeno smrt povzročila alergijska reakcija na barvo za lase. Kljub temu policija pravi, da je vzrok smrti za zdaj še nepojasnjen in da preiskava še poteka.

Barve za lase niso tako nedolžne!

V združenju The Environmental Working Goup so v svoji bazi podatkov ocenili 456 barv za lase, med katerimi je bilo kar 400 takih, ki predstavljajo tveganje za zdravje in jih povezujemo z rakom, težavami pri razvoju zarodka in pri zanositvi, toksičnostjo za živčni sistem, organe in imunski sistem ter z nastankom revmatoidnega artritisa. Vse več ljudi pa zaradi uporabe barv za lase utrpi alergijsko reakcijo.

Alergije na barvo za lase so sicer redke in prizadenejo majhno število ljudi, a kljub temu naraščajo, predvsem zaradi naraščanja števila ljudi, ki jih uporabljajo. Poleg tega lahko alergijsko reakcijo utrpijo tudi osebe, ki lase barvajo že leta in leta in ne vedo, da so alergične na določeno snov, dokler ni prepozno.

Reakcijo najpogosteje povzročata amoniak in predvsem parafenilendiamin (PPD). Gre namreč za snov, ki jo vsebujejo številne barve za lase in je odobrena s stani Evropske unije, vendar pa je tudi eden najpogostejših vzrokov alergijskih reakcij. Prav zato proizvajalci barv za lase strogo opozarjajo, da je pred uporabo barve potrebno to najprej preizkusiti in pred obširnejšo uporabo obvezno počakati 48 ur. Otrokom las nikar ne barvajte, saj so njihovi lasni mešički še v razvoju, reakcije na barve pa še veliko hujše.

Pri občutljivih osebah lahko barve za lase izzovejo dermatitis ali otekanje obraza, koprivnico, otekanje vek, težave z dihanjem, požiranjem, bruhanje, ožganine na lasišču, v najhujšem primeru pa privedejo do anafilaktičnega šoka. Pri slednjem simptomi vključujejo otekanje obraza, hlastanje za zrakom, upad krvnega tlaka in v zadnji fazi smrt. O smrti zaradi barve za lase so v Veliki Britaniji poročali leta 2000, ko je 38-letnica, sicer astmatični bolnik, po barvanju las imela najprej težave s srbečim lasiščem, ko je po nekaj mesecih zamenjala barvo pa je utrpela anafilaktični šok in v roku ene ure od nanosa barve umrla.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587