Vizita.si
image (28)

Novice

19-letnica je zaradi barve za lase skoraj umrla

Ni.J.
21. 10. 2010 13.48
5

19-letno dekle so zdravniki, potem ko je zaradi barvanja las skoraj umrla, opozorili, da bo naslednje barvanje zadnjo zagotovo usodno. Kaj je povzročilo tako reakcijo na barvo za lase?

19-letna Rachel Dowley se je odločila, da si bo lase pobarvala kar sama. V drogeriji je kupila barvo, ki ni vsebovala amoniaka, ker je že prej imela težave z alergijami, pa je izdelek najprej preizkusila na manjšem pramenu las. Po preizkusu ni opazila nobenih težav, zato si je po 46 urah čakanja barvo nanesla na vse lase. Vendar pa je to bila napaka, ki bi jo lahko stala življenja.

Lase sem si hotela pobarvati, ker mi naravna barva las ni bila nikoli všeč in mi še zdaj ni,“ pravi Rachel. “Ko sem bila stara 14, sem si na počitnicah dala narediti začasno tetovažo iz kane. Takrat sem utrpela hudo alergijsko reakcijo, od takrat naprej pa se mi težave z alergijami kar ponavljajo. Barvo sem prav zato pred barvanjem najprej preizkusila in bila navdušena, ko sem odkrila, da nisem alergična nanjo. A očitno sem se motila.“

Rachel so najprej otekle oči, nato so se ji pod očmi naredile ogromne podplutbe, na robu obraza pa hude opekline. V hudih bolečinah je takoj poklicala mamo, ki jo je odpeljala v bolnišnico.

V bolnišnici so Rachel najprej priključili na infuzijo, nato pa ji je zdravnik predpisal koktajl protibolečinskih tablet, steroidov, antibiotikov, zdravil proti vnetju in hidrokortizonsko kremo. Kljub temu pa je Rachel oteklina z obraza izginila šele po treh tednih. Opekline sicer še sedaj niso izginile z njenega obraza, poleg tega pa ima na obrazu kar nekaj brazgotin. “Zdravnik mi je rekel, da je to najhujša alergijska reakcija, kar jih je kdaj videl in da bo v vsakem naslednjem stiku z barvo za lase reakcija še hujša. Rekel mi je celo, da je naslednjič barvanje zame lahko že usodno, saj bi lahko utrpela anafilaktični šok,“ še dodaja Rachel.

Alergije na barvo za lase so zelo redke in prizadenejo majhno število ljudi. Barva, ki jo je uporabila Rachel sicer ne vsebuje amoniaka, vsebuje pa parafenilendiamin (PPD). Gre za snov, ki jo vsebujejo številne barve za lase in je odobrena s stani Evropske unije, vendar pa je tudi eden najpogostejših vzrokov alergijskih reakcij. Prav zato proizvajalci barv za lase strogo opozarjajo, da je pred uporabo barve potrebno to najprej preizkusiti in pred obširnejšo uporabo obvezno počakati 48 ur.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587