Vizita.si
image (28)

Novice

Komaj 2 leti ima, a mora že v solarij

S.C.
26. 05. 2012 09.52
0

Zaradi izjemno redke bolezni mora dveletna Areesha preživeti kar 12 ur na dan pod vplivom UV-žarkov, ki pa kljub temu, da so valovne dolžine povsem drugačne od tistih v solariju, predstavljajo nevarnost zdravju.

Ko se je danes 2-letna Areesha Shehzad iz angleškega mesteca Bradford rodila, so zdravniki sprva mislili, da ima zlatenico, saj je bila nenavadno rumene barve, toda podrobnejše preiskave so pokazale, da ima uboga deklica izjemno redko dedno bolezen, ki prizadene jetra, imenovano Crigler Najjarov sindrom, za katero trpi le okoli 200 ljudi po svetu. Gre pravzaprav za motnjo metabolizma bilirubina, pri kateri se bilirubin ne more pretvoriti v vodotopno obliko, bilirubin diglukuronid. Da bi bilirubin postal topen, je potrebna konzekventna vsakodnevna 12-urna fototerapija z modro svetlobo, najboljša rešitev pa je transplantacija jeter.

2-letno Areesho ohranjajo pri življenju tako, da 12 ur dnevno preživi v posteljici, ki je obdana s kar 20 UV-lučmi, pravzaprav je tako, kot bi polovico dneva preživela v solariju. “Zavedamo se, da je izpostavljanje UV-žarkom nevarno, vendar je to edini način, da naša deklica nekoč ozdravi,“ zaskrbljeno pove oče Majid. “Medtem pa čakamo na darovalca, od katerega bi lahko dobila jetra.“

Malčica pravzaprav nima življenja, kot ga imajo njeni vrstniki. Zaradi svetlobe v posteljici ne more zaspati, zato se igra in prehranjuje. V kolikor zdravljenja s fototerapijo ne bi bila deležna, bi imela že pri samo dveh letih zaradi poškodovanih možganov težave s sluhom, krče, neenakomerne reflekse, možne pa so tudi hude trajne možganske poškodbe, ki so lahko v skrajnem primeru usodne. “To, da je praktično cel dan omejena na gibanje v posteljici, močno vpliva tudi na njeno vedenje. Je nesrečna in razdražljiva, saj ne razume, zakaj ne more ven. Res je težko tako zanjo kot tudi za celo družino, vendar druge izbire zaenkrat žal nimamo,“ žalostno razloži dekličina mama Salma. Dejstvo je, da izpostavljenost UV-žarkom močno škoduje koži, saj povečuje tveganje za pojav kožnega raka – karcinoma ali malignema melanoma, akutne opekline ter pospešeno staranje kože. Res pa je tudi, da fototerapija poteka pod strogim nadzorom zdravnikov. Uporabljajo se točno določene valovne dolžine UV, ki so povsem drugačne od tistih v solariju. Zdravnik natančno predpiše in odmerja intenziteto ter čas obsevanja, da se tveganje neželenih učinkov UV-sevanja zmanjša na najmanjšo možno raven. Družina male Areeshe se boji, da bo deklica, ki na srečo zaenkrat ne kaže nobenih poškodb možganov, zaradi bolezni zamudila možnost normalnega odraščanja, zato pospešeno s pomočjo medijev iščejo darovalca jeter.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587