Vizita.si
image (28)

Novice

2-letnica močnejša od raka in paralize

Ni.J.
27. 12. 2010 08.01
0

Učenje prvih korakov je eden največjih izzivov za vsakega otroka, za dveletno deklico iz Ravenswaya pa nekaj običajnega. Po dveh hudih diagnozah se je morala učiti hoditi že trikrat.

Danes dve leti stara Melissa Joyner iz Ravenswaya je po mnenju mnogih rojena pod srečno zvezdo. Premagala je namreč že raka in hudo bolezen, zaradi katere ji je odpovedoval živčni sistem in povzročil popolno paralizo telesa.

Melissi so pri letu dni odkrili limfoblastni limfom T-celic, ki prizadene limfne vozliče in se pri otrocih pojavlja izjemno redko, postala pa je tudi najmlajša pacientka s to obliko raka, ki so jo zdravili v Norfolški bolnišnici. Njena starša, Moona in Adam, sta bila nad diagnozo presenečena in šokirana. Melisso, ki se je ob postavitvi diagnoze komaj naučila hoditi, je čakala intenzivna kemoterapija. Ta jo je tako izčrpala, da se je lahko le še plazila. Po koncu kemoterapije se je končno naučila spet postavljati eno nogo pred drugo, pretekli božič pa končno normalno shodila. Vendar pa Melissi še ni bilo naklonjeno preživljati srečno otroštvo. Že marca jo je namreč dobesedno sesula nova bolezen. Zdravniki so odkrili, da je deklico prizadel Guillain Barre sindrom, ki poškoduje živčni sistem. Vpliv na njeno živčevje je bil tako hud, da je Melissa ostala paralizirana od glave do pet.

Bali smo se, da jo bomo izgubili, a se nismo zavedali, kako blizu temu smo bili,“ pravi Moona. “Zdravniki so nas opozarjali, da zaradi resnosti stanja morda nikoli več ne bo mogla hoditi brez pomoči, a nikoli nismo izgubili upanja vanjo.“ Ko se je njeno stanje nekoliko izboljšalo, je Melisso čakala fizioterapija. Najprej je začela s preprostimi vajami – naučila se je, kako vstati in se usesti. S tem je okrepila svoje mišice in končno začela delati svoje prve korake – v tretje.

Konec aprila je končno zapustila bolnišnico in tako prvič začela zares uživati v otroštvu. “Lahko je sedela, vstajala in začela je premikati noge. To je bil trenutek, ko smo si oddahnili, saj smo vedeli, da bo lahko hodila. Sedaj pa že teče in skače, da jo z možem komaj dohajava,“ pravi Moona.

Melissa se je rodila dva meseca prezgodaj in se poleg bolezni, ki ju je prebolela, spopada še z redko motnjo sluha. S kemoterapijo mora nadaljevati še do naslednjega septembra, vendar pa so zdravniki zadovoljni z njenim napredkom. “Medicinske sestre so jo poimenovale kar 'zvezda', saj tako dobro sprejema vse te težke okoliščine,“ še razlaga Moona. “Rada ima vse osebje v bolnišnici, nikogar in ničesar se ne boji in zelo rada se stisne k vsakomur od njih v naročje. Ima močno voljo do življenja in je zelo odločna, za kar jo zelo občudujemo.“

 

Več o limfomu, simptomih in dejavnikih tveganja si lahko preberete v intervjuju s predstojnico Sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana, doc. dr. Barbaro Jezeršek Novaković, dr. med.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587