Vizita.si
image (28)

Novice

Dveletnega dečka so poškropili s plastjo kože

Ni.J.
21. 02. 2012 15.29
12

Zed je utrpel hude opekline po telesu, ko se je ponesreči polil s skodelico vročega čaja. Da bi se mu rane čim bolje zacelile, so ga zdravniki poškropili s plastjo nove kože, deček pa je odlično okreval.

Dveletni Zed Merrick iz Lincolnshira v Veliki Britaniji se je ponesreči polil s skodelico vročega čaja in utrpel opekline druge stopnje po prsih in ramenih. Njegova 33-letna mama Nicky se je ustrašila, da bo njen malček zaradi tega vse življenje prekrit z brazgotinami, a vendar so samo štiri mesece po nesrečnem dogodku dečku rdeči mehurji in brazgotine s telesa izginili že skoraj v celoti. Zdravniki so ga namreč po prizadetem delu telesa poškropili s posebno raztopino, ki so jo ustvarili iz Zedovih kožnih celic.

Nicky pravi, da so rezultati neverjetni in upa, da bo sedaj Zed lahko končno pozabil na travmo, ki jo je doživel ob nesreči. “Nov postopek je izjemno pozitivno vplival na Zeda, zato si želimo, da bi zanj izvedelo čim več ljudi, ki so utrpeli opekline,“ pravi. “Ko so mu prvič odstranili povoje, smo bili navdušeni. Kar nismo mogli verjeti, da postopek deluje tako hitro.“ Če zdravniki ne bi preizkusili nove oblike zdravljenja brazgotin, bi morali Zedu obliže in povoje menjavati vsakodnevno, kar bi bilo za dečka izjemno boleče in naporno. “Zares smo hvaležni zdravnikom in kirurgom, ki so mu pomagali. Nikoli si nisem predstavljala, da bo po nesreči njegova koža še kdaj tako lepa in gladka.“

Zed se je sicer polil s čajem 13. oktobra 2011. “Zgodilo se je v nekaj sekundah,“ pravi Nicky. “Zed je tako hiter, da ga z možem Chunkyjem komaj dohajava. Ko se je polil, sva doživljala pravo nočno moro.“ V tistem trenutku je bila pri Merrickovih na obisku tudi Nickyjina mama. “Takoj mu je slekla majico, koža pa mu je začela odstopati. Odnesli smo ga pod prho in poskušali ohladiti rano, a je bilo to težko, saj je Zed kričal in se močno upiral.“ Ohlajali so ga z mokrimi brisačami, koža pa se mu je začela še luščiti. Zatem so ga odpeljali v bolnišnico.

Zeda so v bolnišnici Pinderfields sprejeli na oddelku za opekline, kjer so ga kirurgi operirali kar dve uri. Zdravljenja so se lotili z novo tehnologijo, imenovano ReCell Spray-On Skin, ki so jo razvili v Cambridgeu in je sicer poznana že sedem let, a jo izvajajo le redki britanski zdravniki. Med tem postopkom pacientu odstranijo za znamko velik vzorček zdrave kože in ga vstavijo v napravo imenovano ReCell. Naprava s pomočjo vsebujočih encimov razkroji zdravo kožo, nato pa iz dobljenih delcev pripravi raztopino. To zdravniki vstavijo v običajno injekcijo, na katero namestijo razpršilnik, nato pa raztopino z zdravimi celicami poškropijo po poškodovanem predelu pacientovega telesa. Zatem predel prekrijejo s posebnim premazom in pustijo učinkovati.

Do zavrnitve celic pri tem ne more priti, saj je raztopina narejena iz pacientu lastnih celic. Ko je postopek zaključen, premaz sam odstopi, koža pod njim pa je zaceljena. Pacient se na ta način izogne bolečemu previjanju ran, presajanju kože in dolgotrajnemu zdravljenju brazgotin v življenju, saj se razpršena koža razteguje in raste skupaj s pacientom, poleg tega pa je pri tovrstnem zdravljenju opeklin pacient izpostavljen veliko manjšemu tveganju za morebitne infekcije, saj se začnejo rane celiti že v roku 48 ur, v približno tednu dni pa je celjenje zaključeno.

Zedova koža je danes gladka in zaceljena, brazgotine pa so le še malo vidne.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587