Vizita.si
image (28)

Novice

2 metra visoka in 156 kilogramov težka 31-letnica še vedno raste

E. D.
27. 05. 2011 11.20
3

O Tanyi, ki boleha za akromegalijo in je zaradi tega velika več kot dva metra, tehta pa kar 156 kilogramov, smo že poročali. A pogumna 31-letnica še vedno polni strani tujih medijev, kajti bolezen skuša premagati z novim zdravljenjem, hkrati pa si prizadeva o njej ozaveščati druge.

Tanyi Angus so zdravniki akromegalijo odkrili pred desetimi leti, a takrat je bila škoda že narejena. Zaradi čezmernega izločanja rastnega hormona je bila za svoja leta nenavadno velika, imela je ogromne roke in noge. Nadaljnje preiskave so pokazale, da je pri Tanyi čezmerno izločanje rastnega hormona povzročil možganski tumor, ki jim ga tudi s tremi operacijami ni uspelo odstraniti. Tako tumor v njenih možganih še vedno raste, posledično pa tudi njeno telo. Tanya v zadnjih mesecih preizkuša novo zdravljenje, ki je sicer njeno telesno rast nekoliko upočasnilo, še vedno pa je ni povsem ustavilo. Tako Tanya še vedno raste, tudi njeni organi se povečujejo. ''Vse v mojem telesu je povečano, tudi srce,'' pove Tanya, ki so ji zdravniki ravno ta mesec krepko povečali dozo zdravil, ki so zelo draga. ''Morali so ji predpisati krepko večjo dozo, kot jo jemljejo ostali pacienti z akromegalijo,'' pove Tanyina mama Karen.

A pogumna 31-letnica se ne preda. Z boleznijo se je nekako naučila živeti in zdaj si prizadeva o njej ozavestiti še druge. ''Včasih sem sicer zaradi vsega še vedno precej potrta, a pomembno je, da imam priložnost o bolezni povedati tudi drugim ljudem,'' pravi 31-letnica, ki se je pojavila tudi v enem od zadnjih medicinskih učbenikov. Ljudi hoče namreč spodbuditi, da so pozorni na kakršna koli odstopanja v telesni rasti in rasti udov ter se takoj, ko posumijo, da je nekaj narobe, obrnejo na zdravnike. Pri akromegaliji je namreč zelo pomembno, da se začne zdravljenje čim prej in da se oboleli sploh zdravijo, kajti nezdravljeni bolniki z akromegalijo umrejo približno 10 let prej kot njihovi vrstniki. Glavni vzroki smrti pa so srčno-žilne bolezni, bolezni dihal in rak. Tako Tanya in njena mama zdaj predavata na kongresih o akromegaliji, na katerih sta v navdih tako številnim zdravnikom kot tudi pacientom in njihovim staršem.

Akromegalija je bolezen, ki jo povzroči čezmerno izločanje rastnega hormona, kar uravnava glavna endokrina žleza v naših možganih, tako imenovana hipofiza. Tako so motnje pri izločanju rastnega hormona pravzaprav v več kot 95 odstotkih posledica benignega tumorja hipofize. Sicer je akromegalija manj poznana in redka bolezen – v Sloveniji za njo letno zboli od šest do osem ljudi, pri čemer velja omeniti, da enako pogosto zbolevajo tako moški kot ženske. Bolezen se najpogosteje pojavi v tretjem in četrtem desetletju življenja, čeprav se začnejo prvi bolezenski znaki prikrito in počasi razvijati že prej. Simptomi se namreč običajno razvijajo desetletja, tako da od začetka težav do postavitve diagnoze pogosto mine celo več kot deset let. Ko je diagnoza postavljena, se mora čim prej začeti zdravljenje, s katerim je danes mogoče večino bolnikov uspešno zdraviti in jih v visokem odstotku tudi povsem pozdraviti. Sicer se zdravniki odločajo med tremi načini zdravljenja: obsevanjem, operacijo in zdravili.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587