Vizita.si
image (28)

Novice

22-letnica se je poročila, nato pa se zgrudila in umrla

L.E.
22. 03. 2013 15.22
6

Ko se je Claire poročila, je imela komaj 22 let. Z možem sta mislila, da je pred njima še vse življenje. Toda mlada Angležinja ni vedela, da ima motnjo srčnega utripa, zaradi katere bo živela samo še pet mesecev.

Ko sta se Andy in Claire Reed poročila, sta si zaobljubila, da bosta skupaj do konca življenja. Toda kot vsi ljudje pri svojih 20 letih, sta bila prepričana, da bo to trajalo še zelo dolgo časa. Andy si ni mogel niti slučajno predstavljati, da bo svojo ženo izgubil le malo zatem, ko se je končal njun medeni mesec. Mladoporočenec je, star komaj 26 let, postal vdovec.

Kako pa bi si sploh lahko mislil, da bo samo 22 let stara Claire pičlih pet mesecev po njuni poroki nenadoma in povsem nepričakovano umrla. Ni se zgodila nikakršna nesreča – mlada računovodkinja je umrla zaradi težav s srcem, za katere ni niti vedela, da jo mučijo. Claire se je tisti večer ravno zabavala na dekliščini svoje prijateljice. Bila je v masažnem bazenu, zaplavala je tudi v običajnem, nato pa se je pred vsemi nenadoma zgrudila in ostala brez zavesti. Njene prijateljice so jo poskušale oživiti, prihiteli so tudi reševalci, vendar njihovo posredovanje žal ni bilo uspešno. Mlada Angležinja je veliko prehitro umrla.

“Bil sem povsem šokiran,“ se je odprl Andy, ki želi javnost opozoriti, da lahko najbližjega izgubimo tudi zaradi sindroma nenadne smrti. “Še posebej, ker ni bilo nobenih opozorilnih znakov. Bila je tako živahna in polna življenja, tako zdrava, da ne morem verjeti, da se je lahko zgodilo kaj takšnega. Odkar Claire ni več, me je zadel pravi čustveni cunami. Tako težko je, ker sva se vendar ravnokar poročila. Najin poročni dan ne bi mogel biti bolj popoln. Pred tem je več dni deževalo, tisto jutro pa je posijalo sonce. Ko se je Claire sprehodila do oltarja, je bila videti tako prečudovita, da sem zajokal. Rad bi, da država poskrbi, da ne bo nihče več umrl, ker njegova napaka na srcu ne bi bila odkrita.“ 22-letnica je življenje izgubila zaradi najbolj nevarne oblike motnje srčnega utripa, in sicer ventrikularne fibrilacije. Gre za nepravilen ritem bitja srca, ki utripa tako kaotično, da preprosto več ne more nadzorovati krvnega obtoka. Zaradi tega pride do srčnega zastoja, srce se preneha krčiti in če prizadetemu pri priči ne pomagamo z napravo, ki se imenuje defibrilator in skozi srce pošlje električni šok, ta umre. Pojavi se lahko celo pri zelo mladih in povsem zdravih osebah. Včasih gre za genetsko nagnjenost, drugič za posledico nekaterih bolezni. Nemalokrat tako kot pri Claire prej ni nobenih opozoril, drugič se ljudje nekaj časa prej počutijo bolj omotični.

Smrt komaj poročene Claire, ki je ravno odprla še svoje podjetje, je bila za njene bližnje toliko bolj šokantna, ker je resnično živela zdravo. Redno je obiskovala telovadnico in zavzeto trenirala kickboks. Po poroki sta z možem mesec dni preživela na sanjskih počitnicah v Dubaju in na Mauritiusu, le malo zatem pa je bil Andy prisiljen organizirati njen pogreb. Vse žalovalce, ki so se ji prišli poklonit, je prosil, naj se oblečejo v njeno najljubšo barvo – rožnato.

Tukaj si lahko ogledate kratek videoprispevek o tem, kako reagirati, če nekdo doživi srčni zastoj. Pomagati ni zapleteno, vedeti je le treba, kako.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623