Vizita.si
Zdravniki so opravili številne teste in redno preverjali Romove funckije, a kljub temu niso posumili, da so bolniku postavili napačno diagnozo in da ta ni v globoki komi. (fotografija je simbolična)

Novice

23 let ni mogel povedati, da je pri zavesti!

E.T.
23. 11. 2009 10.14
8

Rom Houben je pred 23. leti doživel prometno nesrečo in vse od takrat je priklenjen na bolniško posteljo. A medtem ko so bili zdravniki prepričani, da je paralizirani Rom v globoki komi, se je možakar zavedal dogajanja okrog sebe.

 

Zdravniki so opravili številne teste in redno preverjali Romove funckije, a kljub temu niso posumili, da so bolniku postavili napačno diagnozo in da ta ni v globoki komi. (fotografija je simbolična)
Zdravniki so opravili številne teste in redno preverjali Romove funckije, a kljub temu niso posumili, da so bolniku postavili napačno diagnozo in da ta ni v globoki komi. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Sliši se neverjetno, a je resnično. Kar 23 let je bil Rom Houben ujet v svojem paraliziranem telesu. Bil je pri zavesti, slišal je ljudi, ki so se pogovarjali okrog njega, zavedal se je vsega dogajanja v svoji okolici. A ker je bil paraliziran od glave do pet, zdravnikom ni mogel nikakor nakazati, da ni v komi, ampak pri polni zavesti. ''Kričal sem, a me nihče ni slišal,'' danes s pomočjo govorne terapevtke, ki od črke do črke premika njegov prst po posebni napravi, občutljivi na dotik, pove 46-letni Rom. ''Ves ta čas sem sanjaril o boljšem življenju. Frustracija je premila beseda, s katero bi opisal, kar sem doživljal.''

 

Kljub temu, da so zdravniki opravili številne teste in redno preverjali Romove možganske in motorične funckije, so bili prepričani, da je bolnik v globoki komi oziroma v vegetativnem stanju. Nato pa je njegov rešitelj, nevrolog dr. Steven Laureys, s pomočjo povsem nove tehnologije za merjenje možganskih valov presenečeno ugotovil, da so njegove možganske funkcije skoraj povsem normalne in da se – po dobljenih rezultatih sodeč – Rom zaveda vsega okrog sebe. In res je Rom s pomočjo na dotik občutljivega zaslona, na katerega zdaj tipka svoje misli, saj še vedno ne more govoriti, po 23. letih začel komunicirati s svetom in končno povedal svojo grozljivo zgodbo – kako se je ves ta čas zavedal vsega okrog sebe, pa zaradi paraliziranosti ni mogel pokazati, da je pri zavesti. Ker je dr. Laureys prepričan, da obstajajo tudi številni drugi bolniki, ki naj bi bili v globoki komi, a so dejansko pri polni zavesti ujeti v svojem telesu, je na podlagi Romovega primera objavil študijo, v kateri poskuša dokazati, da je pri pacientih v vegetativnem stanju večkrat postavljena napačna diagnoza. 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587