Vizita.si
image (28)

Novice

235-kilogramski debeluh shujšal za kar 150 kg

K.B.
02. 01. 2011 14.19
11

Nekoč 235 kilogramski Martin Blackburn se je že privadil na dejstvo, da njegovi stari prijatelji hodijo mimo njega. Pa ne, ker bi ga ignorirali, ampak preprosto, ker ga ne prepoznajo. V zadnjih dveh letih je namreč shujšal za kar 150 kilogramov.

45-letni Martin Blackburn je še pred dvema letoma tehtal 235 kilogramov in bil že v kritičnem zdravstvenem stanju. Zaradi debelosti je trpel za sladkorno boleznijo tipa 2, visokega krvnega pritiska, bolečin v kolenih in celulitisa – akutne bakterijske okužbe kože in podkožnega tkiva, ki je povzročila rdečo, vročo, oteklo kožo in krvave rane. ''Rane se niso celile, zato sem vsako jutro preživel v hiperbarični kisikovi komori, kjer so povečane vrednosti kisika, ki pomagajo ranam, da se hitreje celijo,'' pove Martin. Poleg tega je jemal zdravila za sladkorno bolezen in visok krvni pritisk. Zdravnik ga je nenehno opozarjal, da tako ne gre več naprej in da bo moral izgubiti odvečne kilograme, a nič ni pomagalo. ''Preizkusil sem Atkinsonovo dieto in shujšal, a takoj ko sem prenehal z dieto, sem se spet zredil. Razmišljal sem o operaciji želodca, a me je je bilo preveč strah.''

Ko se je njegovo zdravje drastično poslabšalo, se je zavedal, da bo v resnici moral nekaj storiti. Takrat se je odločil za vstavitev gastričnega traku, ki ga namestijo v zgornji del želodca, da zmanjšajo njegovo velikost in tako zmanjšajo občutek lakote. Gre za poseg, ki ga opravljajo le pri ekstremno debelih ljudeh. ''Ko so ljudje na dieti, se telo obnaša, kot da strada, zato poveča apetit in upočasni metabolizem. Ko prenehajo z dieto, tako pogosto nazaj pridobijo vso težo. Ta operacija pa pomaga ohranjati konstantno telesno težo,'' pove kirurg dr. David Kerrigan iz Murrayfieldske bolnišnice v Veliki Britaniji. ''Po operaciji so mi prinesli majhno porcijo zdravega obroka in mislil sem si, 'kako zavraga me bo to nahranilo?' Pa me je in nikoli se še nisem počutil tako sitega kot takrat,'' se spominja Martin.

V dveh tednih po operaciji je tako začel uravnavati svoj krvni sladkor, dva meseca po njej se je umiril tudi celulitis. Leto dni pozneje so mu še odstranili del črevesja, da je njegovo telo absorbiralo manj kalorij. ''Operacijo so mi opravili, ker se kljub gastričnemu traku lahko vsebina želodca spet poveča in zato sem želel imeti še eno možnost, ki je pripomogla k hujšanju,'' razloži Martin. Tako je shujšal kar 150 kilogramov in prvič v življenju začel telovaditi. ''Ne samo da sem videti veliko bolje, tudi počutim se veliko boljše. Prej se niti zavedal nisem, kako zelo me teža ovira. Šele sedaj vidim, kako nepokreten sem bil zaradi nje. Edino, kar obžalujem, je, da operacije nisem opravil prej,'' zaključi Martin.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587