Vizita.si
''Ljudje se ne zavedajo, da lahko zobne infekcije povzročajo resne težave,'' pojasnjuje zobozdravnik iz San Diega dr. Irvin Silverstein.

Novice

Mladenič umrl zaradi infekcije zoba

E. D.
06. 09. 2011 08.04
11

Morda se na prvi pogled zdi, da huda infekcija zoba ni nič nevarnega, a tragična smrt 24-letnega Kyla dokazuje ravno nasprotno. Ker infekcije ni zdravil, se mu je okužba razširila v možgane in ga stala življenja.

''Ljudje se ne zavedajo, da lahko zobne infekcije povzročajo resne težave,'' pojasnjuje zobozdravnik iz San Diega dr. Irvin Silverstein.
''Ljudje se ne zavedajo, da lahko zobne infekcije povzročajo resne težave,'' pojasnjuje zobozdravnik iz San Diega dr. Irvin Silverstein.FOTO: iStockphoto
Ker je 24-letnega Kyla Willisa modrostni zob vedno bolj bolel, se je odpravil do zobozdravnika, ki mu je povedal, da je treba zob čim prej odstraniti in infekcijo pozdraviti. Ker pa Kyle ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja in ker ni imel denarja, da bi si sam plačal zdravljenje, se je odločil, da preprosto malo potrpi, in upal, da se bodo težave čim prej umirile.
Zobozdravnik
Zobozdravnik FOTO: iStockphoto

Vendar z zobom ni bilo nič boljše, in ko je bolečina postala neznosna, ko mu je zatekel že celoten obraz in ko ga je začela neznosno boleti glava, je odhitel na urgenco, kjer so mu predpisali antibiotike in tablete za lajšanje bolečin. A v lekarni bi moral za zdravila plačati, ker ni imel urejenega zavarovanja. Ker pa tudi denarja ni imel, se je odločil, da plača le ena zdravila, in sicer protibolečinske tablete, saj je bila bolečina iz ure v uro bolj neznosna. A prav ta odločitev je bila usodna, kajti antibiotiki bi pozdravili infekcijo in ga rešili, tako pa se mu je okužba iz zoba razširila v možgane in povzročila njihovo zatekanje, kar ga je stalo življenja. ''Bil je zdrav, simpatičen, nadarjen in inteligenten mladenič. Upam, da se kaj takšnega ne bo zgodilo nikomur več,'' je povedala Kylova teta Patti Collins.

Vendar pa primer Kyla Willisa že zdaleč ni osamljen. Ameriški mediji so pred štirimi leti poročali o prav tako tragični in povsem nepotrebni smrti 12-letnega dečka po imenu Deamonte Driver, ki je umrl zaradi infekcije zoba, ki se mu je razširila v možgane. Dečka so sicer skušali rešiti z dvema operacijama, a škoda je bila že narejena in po šestih tednih v bolnišnici je Deamonte preminil. Tudi v tem primeru je bila tragedija povezana z neurejenim zdravstvenim zavarovanjem.

''Ljudje se ne zavedajo, da lahko zobne infekcije povzročajo resne težave,'' pojasnjuje zobozdravnik iz San Diega dr. Irvin Silverstein. ''Pri zobobolih ne gre le za lepotno težavo, ljudje namreč še vedno umirajo zaradi zobnih bolezni.'' Ker se mu zdi nezaslišano, da v sodobnem času in pri vsem napredku v medicini ljudje umirajo zaradi nekaj takšnega, kot so zobne infekcije, in ker se mu zdi še bolj nesprejemljivo, da do smrti privede neurejeno zdravstveno zavarovanje ter pomanjkanje denarja, sam vodi tri brezplačne stomatološke klinike. Pravi, da imajo čakalnice in ordinacije nenehno polne in da pravzaprav novih pacientov sploh ne jemljejo. Je pa po ZDA na voljo še kar nekaj drugih takšnih stomatoloških klinik, pove dr. Silverstein, tako da se da na takšen način pomagati tudi tistim, ki nimajo ustreznega zdravstvenega zavarovanja oziroma dovolj denarja za zasebne zobozdravnike.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587