Vizita.si
Osebam, ki so želele darovati roženico, so odvzeli srce, tistim, ki so želeli darovati srce, pa jetra.

Novice

25 osebam odstranili napačne organe

Ni.J.
22. 10. 2010 08.03
0

V Veliki Britaniji so zaradi 10 let trajajoče in do sedaj neodkrite napake v računalniškem sistemu 25 registriranim darovalcem odstranili napačne organe.

Osebam, ki so želele darovati roženico, so odvzeli srce, tistim, ki so želeli darovati srce, pa jetra.
Osebam, ki so želele darovati roženico, so odvzeli srce, tistim, ki so želeli darovati srce, pa jetra. FOTO: iStockphoto

V Veliki Britaniji so po reviziji, ki jo je naročila vlada, odkrili napako v programski opremi registra darovalcev. Napaka je na dan prišla februarja, ko je oddelek za kri in transplantacije britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS), ki vodi register, na novo registriranim darovalcem poslal zahvalna pisma za registracijo. V pismih je bilo zapisano tudi, katere organe naj bi po smrti darovali, novi darovalci pa so se na pisma množično pritožili, saj so bile navedene informacije napačne.

Nov sistem, ki je bil leta 1999 nameščen pri licenčni agenciji Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA), je namreč napačno prenašal informacije o željah darovalcev med posameznimi agencijami. Obrazec na DVLA je vseboval odsek, v katerega so osebe, ki so želele darovati organe, vpisale svoje želje, katere organe želijo, da jim jih po smrti odvzamejo, te želje pa je program napačno interpretiral. Dve izmed očitnejših napak sta bili, da so osebam, ki so želele darovati roženico, pomotoma odstranili srce, osebam, ki so želel darovati srce, pa jetra.

Napaka je bila odpravljena, do sedaj pa so popravili že 400 tisoč napačnih zapisov od 800 tisoč napačno vnesenih.

Kdor se registrira kot darovalec organov, ima na voljo več možnosti – ali daruje vse organe ali natančno zapiše, katere mu lahko vzamejo in katerih ne smejo. Ker gre za spoštovanje do darovalcev in njihovih svojcev, saj so darovani organi za prejemnike in zdravstveni sistem neprecenljivi, bo NHS takoj, ko bodo finance to omogočale, oblikoval nov program in vzpostavil nov register, ki bo bolje opremljen in učinkovitejši od obstoječega. NHS napako močno obžaluje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587