Vizita.si
S tremi koraki si lahko izboljšate počutje.

Zdravje

3 koraki do zdravja

Ni.J.
11. 11. 2009 13.17
0

Za popolno preventivo in zdravje v novembru je pomembno, da v svoj vsakdan vključite dobro dodelan "akcijski načrt", ki bo upošteval dejanske potrebe vašega telesa skozi cel dan.

S tremi koraki si lahko izboljšate počutje.
S tremi koraki si lahko izboljšate počutje.FOTO: iStockphoto
>Najmanj, kar lahko storite za svoje telo, je, da si dnevno vzamete pol ure časa in ga namenite negi in zdravju. Pred vami je kratek "program", ki vam bo pomagal na poti do boljšega počutja.

Zdrav zajtrk vas mora napolniti z energijo, ki jo boste potrebovali čez dan.
Zdrav zajtrk vas mora napolniti z energijo, ki jo boste potrebovali čez dan. FOTO: iStockphoto
1. korak: Napolnite se z energijo!

Poskrbite za svoje črevesje. Če ga želite očistiti in spodbuditi njegovo delovanje, morate ustrezno načrtovati zajtrk. Priporočljiv je zajtrk poln vlaknin, ki jih vsebujejo na primer suho sadje in sadni sokovi. Vsaj dvakrat tedensko si tako zutraj privoščite očiščevalno mešanico sadja in jogurta, zajtrk pa popestrite z energetskimi sokovi, ki jih naredite tako, da zmiksate sveže sadje. Zraven lahko spijete skodelico čaja ali kave. Ta živila so poleg vsega bogata z vitamini, kar vam bo zagotovilo dodatno energijo, ki jo boste potrebovali čez dan.

Po zajtrku si v grlo kapnite tri kapljice eteričnega olja čajevca niaouli in si ga dobro vmasirajte. To vas bo zaščitilo pred prehladom in virusom gripe.

2. korak: Zadihajte lažje!

Čas je, da svojo skodelico kave zamenjate s čajem, ki vam bo v hladnih novembrskih dneh pomagal okrepiti sluznico dihal in preprečil izbruh prehlada in gripe.

Naravna zdravila

Čaj materine dušice, timijana, žajblja, rmana … Ti čaji vam bodo pomagali razkužiti dihala in oblažiti kašelj. Sladkate ga lahko po želji, priporočljiva pa je uporaba medu namesto sladkorja. Da ga boste imeli vedno pri roki, ga zjutraj skuhajte večjo količino in nato pretočite v termovko.

Propolis in ginseng: Kombinacija ginsenga in propolisa je odlična za preprečevanje gripe.

Čaj materine dušice, timijana in žajblja delujejo blagodejno na vaša dihala.
Čaj materine dušice, timijana in žajblja delujejo blagodejno na vaša dihala.FOTO: iStockphoto
3. korak: Poskrbite za svoje mišice!

Se zvečer vračate domov z razbolelimi nogami in bolečino v mišicah? Posvetite nekaj časa tudi svojim nogam. Privoščite jim protibolečinsko kopel in sproščujočo masažo. Boste videli, da se boste počutili veliko bolje! Zmasirajte jih z eteričnimi olji, ki pomirjajo, izberite pa takega, ki vam najbolj ustreza.

Za mišice pa je pomembna tudi prehrana. Tako uživajte veliko beljakovin (meso, ribe, jajca) in mineralov (solata, špinača, brokoli).

Svojim nogam privoščite počitek. Zmasirajte jih z eteričnimi olji in si pripravite kopel.
Svojim nogam privoščite počitek. Zmasirajte jih z eteričnimi olji in si pripravite kopel.FOTO: iStockphoto

In če se že slabo počutite …

Vas že mučijo boleče grlo, bolečine v mišicah ali zaprtje? Tukaj je nekaj napotkov.

Boleče grlo boste najlažje pomirili z uporabo propolisa v razpršilu. Uporabite ga večkrat dnevno, odvisno od potrebe. Če ste zaprti, vam bo odlično pomagal figov sirup, ki si ga lahko privoščite zvečer, po eno čajno žličko. In kaj storiti pri bolečinah v mišicah? Odlična prva pomoč je mazilo iz arnike, ki si ga namažite in dobro vmasirajte dvakrat ali trikrat dnevno na boleče mesto.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587