Vizita.si
image (28)

Novice

3-letnici so amputirali roke in noge

Ni.J.
21. 02. 2011 15.18
2

Pogumna triletnica se je še pred tremi meseci v bolnišnici borila za življenje, vendar pa je sedaj preveč zaposlena z igranjem, da bi se obremenjevala z dejstvom, da je zaradi bolezni ostala brez vseh udov.

Tako kot vsak triletni otrok je tudi Charlotte Nott rada pekla piškote z mamo in se igrala s plastelinom, a sedaj tega ne more več početi tako kot prej. Zaradi hude okužbe z meningitisom je namreč izgubila vse štiri okončine.

Charlotte iz Oxforda danes težko razume, zakaj ne more več tekati po zelenici okoli hiše, vendar pa ne pusti, da bi jo njene poškodbe potrle in je tako navdih za njena 29-letna starša Jenny in Alexa. “Neverjetno je, kako hitro se je navadila na življenje brez okončin,“ pravi Jenny. “Bila je izjemno pogumna. Hitro je okrevala, sedaj pa je že polna energije in pravi mali diktator. Natanko takšna je kakor pred boleznijo.“

Charlotte pa ima tudi mlajšega, leto dni starega bratca Georgea. Družina se je decembra 2010 ravno odpravljala na predbožični dopust, ko je Charlotte zbolela za bakterijskim meningitisom. 10. decembra je Jenny zjutraj opazila, da Charlotte ni vstala iz postelje tako zgodaj kot običajno, zato je šla preverit, kaj je narobe. Na dekličinem prsnem košu je nemudoma opazila tri vijolične izpuščaje in takoj vedela, da gre za meningitis. Poklicala je zdravniško pomoč, Charlotte pa so odpeljali v oxfordsko bolnišnico John Radcliffe. Do tedaj so se ji izpuščaji že tako razširili, da so prekrivali praktično celo telo, odpovedovati pa so ji začeli tudi že organi.

Zdravniki na oddelku za intenzivno nego so se borili za Charlotte in si na vso moč prizadevali zaustaviti širjenje bolezni, kljub temu pa so prsti na njenih rokah in nogah počrneli. Sepsa, zastrupitev krvi, je povzročila izbruh gangrene, v nekaj dneh pa je postalo povsem jasno, da ji rok in nog ne bodo mogli rešiti, temveč jih bodo mogli amputirati.

V začetku januarja je Charlotte čakala amputacija vseh štirih okončin, k sreči pa je kirurgom uspelo rešiti njena komolca in kolenska sklepa. “Še nekaj dni po operaciji sem mislila, da se Charlotte ne bo izvlekla. Sedela sem ob njeni postelji, ji božala lase in ji dopovedovala, da jo imamo prav vsi radi,“ se spominja Jenny. “Če bi izgubila boj za življenje, sem želela, da bi vedela, kako ljubljena je in kako jo vsi občudujemo.“

Alex je po Charlottini operaciji pustil službo, da je lahko skrbel zanjo, saj je potrebovala 24-urno nego. Vsak dan ji je bilo treba previjati preveze, ji razkuževati rane in ji vanje vtirati dezinfekcijsko kremo. Od 21. januarja, ko je lahko odšla iz bolnišnice, pa do danes je deklica izjemno napredovala in se že pripravlja na to, da bo dobila umetne ude. Naučila se je že risati z usti, plaziti in celo igrati svojo priljubljeno računalniško igrico.

Charlotte me občasno sprašuje, kaj se je zgodilo z njenimi rokami in nogami. Odgovarjam ji, da so njene okončine zbolele in jih je bilo treba odstraniti,“ razlaga Jenny. “To dobro sprejema. Skrbi pa me, da bo prizadeta, ko bo odšla v šolo, saj jo bodo otroci najverjetneje dražili, ker ne bo mogla početi vseh stvari. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, pa smo srečni, da je še vedno med nami. In to je najpomembnejše, da imamo še vedno svojega angelčka.“

Več o nevarni okužbi z meningitisom, kako se ta razvije, s kakšnimi simptomi se kaže in do kakšnih zapletov lahko pride, preberite v članku Prepoznajte simptome meningitisa.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587