Vizita.si
Najbolj mu leži pomnenje imen mest in držav. (fotografija je simbolična)

Novice

Triletnik z IQ 140 sprejet v Menso!

Ni.J.
18. 02. 2010 13.15
0

Večino triletnikov navdušujejo avtomobilčki in tovornjački, William Potter pa je povsem drugačen otrok. Pri samo treh letih zna že brati in računati, našteti skoraj vsa mesta v Veliki Britaniji, sprejet pa je bil tudi v Menso!

Inteligenčni količnik povprečnega človeka znaša 100, Williamov pa kar 140!
Inteligenčni količnik povprečnega človeka znaša 100, Williamov pa kar 140!FOTO: iStockphoto

Z inteligenčnim količnikom 140 se William Potter lahko enači z Billom Clintonom in Napoleonom Bonaparte. “William ima izjemno dober fotografski spomin,“ pravi njegova mama, 45-letna Lynn Goldstraw. “Ko sedi v avtomobilskem sedežu, glasno bere avtomobilske tablice, bere zemljevid in usmerja vožnjo.“

Kljub svoji pameti pa William počne vse stvari, ki so 'normalne' za triletnega otroka. Uživa v sankanju in igranju. “Včasih pa med igro pride do mene in mi pove, da ima dovolj igre in da bi se rad učil,“ pravi Lynn.

Najbolj mu leži pomnenje imen mest in držav. (fotografija je simbolična)
Najbolj mu leži pomnenje imen mest in držav. (fotografija je simbolična) FOTO: iStockphoto

Psiholog dr. Peter Cogdon je ocenil Williamove sposobnosti in ugotovil, da spada med 0,4 odstotke najbolj inteligentnih otrok njegovih let. “Mensa sprejema ljudi, ki se po inteligenčnem količniku nahajajo v zgornjih dveh odstotkih, tako da je William več kot pripravljen za vstop v organizacijo,“ še pravi psiholog. William je najvišje rezultate dosegal pri učenju podatkov na pamet in pri pomnjenju besed, glede branja pa je na stopnji sedemletnega otroka.

Lynn in njen partner David Potter pravita, da je njun sinček željo po znanju pridobil medtem, ko je gledal njiju pri vodenju podjetja, ki se ukvarja s prodajo igrač. “Ko sva z Davidom pošiljala pakete po vsem svetu, je William bral naslove in me začel spraševati, kje so ta mesta in države,“ se spominja Lynn. “Takrat sem mu kupila globus, on pa se je začel učiti vse države in kraje na pamet.“

Pri samo treh letih zna William odčitati, koliko je ura, razume datume, v njegovem žepu pa se vedno najde prostor za kalkulator. Poleg tega zna triletnik že nekaj španščine in japonščine, ki se ju je naučil ob gledanju tujih otroških oddaj.

Ker vzgojiteljice v vrtcu niso verjele, da se William rad uči, je Lynn svojega sina dala testirati, saj jim je hotela dokazati, da ga nihče ne sili v to. Po opravljenjih preizkusih pa William končno lahko obiskuje vrtec s kupi knjig v torbici. Njegova mama pa ima sedaj že drugačne skrbi. “Naslednje leto ga bomo vpisali v malo šolo. Bojim se, da se bo tam dolgočasil, ker se bodo učili stvari, ki jih že obvlada. Upam, da ne bo zaradi tega postal neubogljiv in poreden.

Običajna otroška igra Williama dolgočasi.
Običajna otroška igra Williama dolgočasi.FOTO: iStockphoto

No, ne glede na to pa se William s tem še ne obremenjuje, saj je, če odmislimo njegovo pamet, povsem 'običajen' triletnik .“Obožujem sestavljanke in rad rešujem probleme, ki so mi jih dali na testiranju, ne vem pa še, kaj si želim biti, ko bom odrasel,“ še pravi William.

Mensa je mednarodna organizacija, ki sta jo v Oxfordu leta 1946 ustanovila odvetnik Roland Berrill ter znanstvenik in pravnik dr. Lance Ware. Namen organizacije je ponuditi inteligentnim posameznikom možnost združevanja na podlagi visokega inteligenčnega količnika, omogočiti medsebojno spoznavanje članov in izmenjevanje informacij. Pri tem ni pomembno, kakšnega politična prepričanja, rase in vere so posamezniki in koliko so stari. Prav tako pa niso pomembni niti njihova narodnost, družbeni položaj in izobrazba, saj je, kar se teh stvari tiče, Mensa nevtralna. Pomembno je le, da spadajo med dva odstotka najinteligentnejših ljudi na svetu.

Danes ima Mensa več kot 100 tisoč članov v približno 100 državav celega sveta, njen najmlajši član pa je bil Elise Tan Roberts, ki se je organizaciji pridružil lani. Star je bil dve leti, štiri mesece in 14 dni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587