Vizita.si
Danski raziskovalci so odkrili, da redno uživanje sladkih gaziranih pijač privede do nabiranja maščob okoli organov.

Novice

4 presenetljiva dejstva, zaradi katerih jih boste nehali piti

K.B.
26. 09. 2014 13.19
3

S sladkimi gaziranimi pijačami imamo nekako nenavaden odnos. Po eni strani se zavedamo, da so nezdrave, po drugi strani pa se jim težko odpovemo. A tu je nekaj presenetljivih dejstev, zaradi katerih boste morda dokončno opustili to razvado.

Danski raziskovalci so odkrili, da redno uživanje sladkih gaziranih pijač privede do nabiranja maščob okoli organov.
Danski raziskovalci so odkrili, da redno uživanje sladkih gaziranih pijač privede do nabiranja maščob okoli organov. FOTO: iStockphoto

1. Zaradi njih se nabira maščoba okoli organov

Danski raziskovalci so odkrili, da redno uživanje sladkih gaziranih pijač privede do nabiranja maščob okoli organov. V svoji raziskavi, kjer so jih zanimali učinki sladkih gaziranih pijač na telo, so odkrili, da je redno uživanje gaziranih pijač privedlo do močnega povečanja skritih maščob v jetrih in drugih organih. Sodelujoče v raziskavi so opazovali pol leta in jih razporedili v štiri skupine, kjer je ena skupina vsak dan pila sladko gazirano pijačo, druga mleko, tretja dietno gazirano pijačo in četrta skupina vodo. Med vsemi sodelujočimi je indeks telesne mase pol leta kasneje ostal enak, a pri skupini rednih pivcev sladkih gaziranih pijač so odkrili drastično povečanje skritih maščob v organih.

2. Zamenjava sladkih gaziranih pijač za dietne ne bo pomagala

Po logičnem sklepanjem bi lahko rekli, da lahko težavo rešimo preprosto takom, da sladke gazirane pijače nadomestimo z dietnimi. Če štejemo kalorije, je to morda res, a dietne pijače prinašajo druge težave in stranske učinke. Šokantna študija univerze v Teksasu je pokazala, da imajo več možnosti za debelost prav tisti, ki posegajo po dietnih napitkih. Raziskovalci so deset let opazovali 475 odraslih in odkrili, da so imeli udeleženci, ki so pili dietno pijačo za 70 odstotkov večji obseg pasu kot tisti, ki niso pili dietnih pijač. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da je vzrok v umetnih sladilih, ki sicer nimajo kalorij, a možganom pošljejo signal, da bo telo zaužilo nekaj sladkega, zaradi česar spodbujajo apetit in kasneje pojemo več.

3. Povzročajo hitrejše staranje

Če zapravite veliko denarja za dobre kreme in vitamine, s katerimi bi upočasnili proces staranja, potem je morda bolje, da se preprosto le znebite razvade pitja sladkih gaziranih pijač. Te namreč zmanjšujejo vašo kostno gostoto, uničujejo zobno sklenino in povzročajo težave z ledvicami. Dietne in sladke gazirane pijače namreč vsebujejo fosforno kislino, s katero proizvajalci preprečujejo razrast bakterij in plesni. Ta pa je ključni vzrok za številne zdravstvene težave. Študija objavljena leta 2010 v FASEB žurnalu je pokazala, da so miši, ki so zaužile visoko raven fosfata, umrle pet tednov prej kot miši, ki so zaužile normalno raven fosfata.

4. Onesnažujejo vodo

Tako kot naše telo ne more razgraditi umetnih sladil, tako jih ne morejo predelajo niti vodne rastline, zaradi česar odtekajo v reke in jezera. Tako so švicarski raziskovalci leta 2009 v svojih čistilnih napravah, ki jih imajo v jezerih in rekah po državi, odkrili umetna sladila, kot so acesulfam K, suklarozo in saharin – vsa tri sladila uporabljajo v dietnih gaziranih pijačah. Testirali so 19 čistilnih naprav in suklaroza je bila prisotna v vsaki od njih.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587