Vizita.si
Diet Body

Novice

40 ugrizov za vitko telo

Ni.J.
20. 08. 2011 07.47
2

Se trudite izgubiti odvečne kilograme pa vam nikakor ne uspe? Strokovnjaki pravijo, da boste količino zaužite hrane zagotovo zmanjšali tako, da boste vsak grižljaj v ustih 40-krat prežvečili.

Če se želite znebiti kakšnega kilograma, vsak grižljaj prežvečite 40-krat.
Če se želite znebiti kakšnega kilograma, vsak grižljaj prežvečite 40-krat.FOTO: iStockphoto

Kitajski raziskovalci so v reviji American Journal of Clinical Nutrition objavili rezultate preiskave, v kateri so ugotovili, da osebe, ki vsak grižljaj prežvečijo večkrat, uživajo manjše obroke. Da bi shujšali, hrane torej ne smete goltati, temveč jo skrbno prežvečiti in nato še malo žvečiti.

V raziskavo je bilo vključenih 16 suhih in 14 debelih mladih moških. Po 12 urah brez hrane, so prostovoljce spustili v laboratorij, kjer so jim postregli s tipičnim kitajskim zajtrkom – pito s svinjskim mesom in čokoladnimi kosmiči. Medtem, ko so moški jedli, so znanstveniki snemali, kolikokrat je vsak moški prežvečil posamezni grižljaj. Vsem moškim so postregli z enako velikimi obroki, če so želeli pa so lahko dobili še hrane.

Raziskovalci so predpostavljali, da bodo debelejši moški vsak grižljaj prežvečili manjkrat in imeli so prav. Čeprav je bila velikost njihovih grižljajev enaka velikosti grižljajev suhih moških, so debelejši moški vsakega prežvečili manjkrat, poleg tega pa so pojedli tudi večjo količino hrane in s tem več kalorij.

Tako so raziskovalci izvedli še en eksperiment. Moške so ponovno privedli v laboratorij in jim za zajtrk ponovno ponudili pito s svinjskim mesom. Tokrat jim porcij niso odmerili, temveč so lahko pojedli kolikor so želeli. Vendar pa so morali en dan moški vsak grižljaj prežvečiti 15-krat, drugi dan pa 40-krat. Ne glede na to, ali je šlo za debelega ali suhega moškega, je vsakdo zaužil približno 12 odstotkov manj kalorij, če je grižljaj prežvečil 40-krat, poleg tega pa se jim je pri večjem številu grižljajev hormon lakote sproščal v manjših količinah.

Če hrano premalokrat prežvečite, ste izpostavljeni večjemu tveganju za debelost,“ zaključujejo strokovnjaki. Razlog za to se morda skriva v tem, da žvečenje omogoča in spodbuja sproščanje hranilnih snovi iz hrane, ki se nato tudi lažje absorbirajo. Zato svetujejo, da hrano, preden jo pogoltnete, čim večkrat prežvečite, v kombinaciji z vadbo pa se lahko na ta način izgubite tudi odvečnih kilogramov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587