Vizita.si
image (28)

Novice

5-letnici so iz desnega stopala oblikovali koleno

Ni.J.
13. 12. 2010 09.41
3

Sophie Livingstone so pri petih letih diagnosticirali kostnega raka. Bolezen se je tako razširila, da ji je grozila amputacija noge, k sreči pa so ji jo zdravniki s svojo iznajdljivostjo uspeli rešiti.

Ko je danes 7-letni Sophie Livingstone pri petih letih spodrsnilo na lužici polite pijače in je udarila s kolenom ob tla, je bila nesreča videti kot povsem običajen otroški padec. Dekličine solze so se kmalu osušile, vendar pa njeno šepanje kar ni in ni izginilo.

Liso, dekličino mamo, je šepanje kmalu začelo skrbeti, zato jo je iz previdnosti odpeljala k zdravniku. Ta se je ustrašil, da si je deklica med padcem poškodovala kolenske vezi, rentgenski posnetki pa so pokazali nekaj povsem drugega. Sophie so zato poklicali na pregled v bolnišnico.

V tistem trenutku nisem slutila na nič hujšega,“ pravi 28-letna Lisa. “Sophie je bila videti povsem zdrava, zato sem predvidevala, da gre za rutinski pregled. Ko so mi povedali, da so na njeni desni nogi odkrili tvorbo, me je novica pretresla. Raka sicer ni še nihče omenjal, a sem do tega zaključka prišla kar sama.“ Sophie so nemudoma prepeljali v Glasgow, v pediatrično bolnišnico Yorkhill Royal Hospital. Takoj so ji opravili nekaj testov, ti pa so razkrili, da Sophie trpi za osteosarkomom, agresivno obliko raka, ki najpogosteje prizadene najstnike. Bolezen izbruhne na kosteh, če ni pravočasno zdravljena, pa se lahko razširi tudi na druga področja, vključno s pljuči. “Če ne bi padla in se udarila v koleno, zdravnika najverjetneje ne bi obiskali še nekaj mesecev,“ pravi Lisa, presrečna, da so hčerkino bolezen odkrili dovolj zgodaj.

K sreči se rak še ni razširil po dekličinem telesu, temveč je bila tvorba omejena na predel okoli kolena. Z zdravljenjem, kemoterapijo, so začeli takoj, vendar pa je Sophie utrpela kar nekaj hudih stranskih učinkov. Prizadele so jo številne okužbe in bolezni, njena telesna teža pa je padla na nekaj več kot 13 kilogramov. Klub temu da so zdravniki načrtovali operacijo, s katero bi ji z vsaditvijo opornih palic rešili nogo, te zaradi nevarnosti infekcije ni bilo mogoče izvesti.

Takrat je bila Sophie že tako šibka, da bi bila zanjo usodna vsaka nova okužba. Ker je niso mogli operirati po ustaljenem postopku, so se zdravniki odločili, da bodo izvedli radikalno in nenavadno zdravljenje, pri katerem amputirajo nogo nad kolenom, nato pa obrnejo stopalo za 180 stopinj in ga prišijejo na preostanek uda. Stopalo je tako nameščeno na predel, kjer se je prej nahajalo koleno, obrnjeno s peto naprej in prsti nazaj. Prišit gleženj nato postane novo koleno, gibljivost pa omogoča gibanje stopala v gležnju. Na ta del nato namestijo protezo.

Ta oblika zdravljenja (operacija z rotacijo oziroma 'rotationplasty') je primerna za vse otroke z malignimi oblikami kostnega raka, vendar pa ni še bistveno razširjena v svetu. “Druga možnost je bila le še amputacija celega uda, vendar bi po njej Sophie pristala na invalidskem vozičku,“ je povedala Lisa.

Pozitivna stran te operacije je, da omogoča pacientu boljšo gibljivost noge, kakor običajna amputacija,“ razlaga kirurg dr. Rod Duncan, ki je operiral Sophie. “Med postopkom previdno odstranimo oboleli del okončine, vključno s kožo, mišico in kostjo ter kolenskim sklepom, pri tem pa ves čas pazimo, da ne poškodujemo živčnega tkiva in žil, ki potekajo vzdolž noge ter oskrbujejo stopalo in gleženj.

Sophie bo lahko kmalu hodila brez pomoči, tekla in kolesarila. Potrebovala bo sicer umetni ud, ki ga bodo morali, medtem ko bo rasla, redno menjavati. “Sophie je izjemno močna deklica, z močno osebnostjo, zato v njeno okrevanje ne dvomimo,“ še dodaja dr. Duncan.

Sophie je zaradi svoje bolezni izgubila skoraj dve polni leti šolanja. Po operaciji je namreč potrebovala še kemoterapije, zaradi nevarnosti infekcij pa je morala prestati še šest mesecev v izolirani sobi. Zaradi tega ni morala običajno hoditi na fizioterapije, z njimi pa je začela, šele ko se je lahko vrnila v šolo. “Kemoterapija je močno poškodovala njen želodec, zato se prehranjuje po cevkah,“ razlaga Lisa. “Vendar pa je izjemno napredovala, zato sem ponosna nanjo. Samostojno lahko naredi že nekaj korakov, vendar pa za premagovanje daljših razdalj še vedno potrebuje invalidski voziček. Morala bo pridobiti še nekaj ravnotežja, sčasoma pa se bo popolnoma naučila uporabljati protezo in normalno hoditi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587