Vizita.si
image (28)

Novice

5-letnik se bo moral še vsaj 10 let skrivati pod masko

Ni.J.
15. 07. 2011 10.57
10

Kitajski deček, ki je utrpel hude opekline na obrazu in rokah, bo po vsej verjetnosti moral deset let ali še več nositi kirurško masko, so za medije povedali njegovi starši.

5-letni Wang Gengxiang iz province Shanxi na Kitajskem se je hudo poškodoval, ko je na domačem vrtu padel na gorečo slamo. V nesreči je izgubil večino kože na glavi in na prstih na rokah. Zaradi hudih poškodb mora sedaj nositi sivkasto elastično kirurško masko, ki preprečuje, da bi se brazgotine okužile. Kljub temu da so mu zdravniki začeli presajati kožo z drugih delov telesa na obraz, pa s posegi ne morejo nadaljevati, dokler se njegov poškodovani požiralnik ne bo zacelil, to pa lahko traja tudi deset let ali več.

Počakati moramo, da bo njegov požiralnik zrasel in si opomogel. Verjetno bomo s posegi nadaljevali, ko bo star od 14 do 19 let,“ pravi Shen Chuan'an, direktor oddelka za opekline v bolnišnici Liberation Army General, kjer Gengxiang prejema zdravljenje.

Poleg visokega finančnega bremena, s katerim se sooča Gengxiangova družina, pa dečkove starše najbolj skrbi, kako bosta dečkovo stanje in nošnja maske vplivala na njegov razvoj. Dečkov oče Wang Shouwu pravi, da se številni otroci iz vasi, kjer živijo, nočejo igrati z Gengxiangom prav zaradi njegovega videza. “Prijatelji se ga bojijo. Da so se igrali z njim, sem jim moral kupovati sladkarije,“ razlaga in dodaja, da se zato Gengxiang večino časa igra le s triletnim bratom in svojim kužkom.

Dečku pa je ravnatelj lokalne šole celo preprečil vpis v osnovno šolo, saj meni, da se ga bodo drugi otroci bali. Zaradi takšnih dejanj pa psihiatra Tiana Chenghua skrbi, da bo deček utrpel hude psihološke posledice. “Naučil se bo, da se bo v starejših letih izogibal družbe. Osebe, ki utrpijo takšne poškodbe in pohabljenosti, lahko zamerijo družbi, v kateri so odraščali, in se obrnejo proti njej.

Gengxiang potrebuje konstantno oskrbo. Tian pa pravi, da je najpomembneje, da prejema tudi psihološko podporo in svetovanja. To pa ne le sedaj, temveč tudi, ko bo odrasel. Trenutno pa dečkova družina največjo pozornost posveča spopadanju s čustvenim in finančnim stresom. “Njegova babica, ki ima že tako povišan krvni pritisk in trpi za boleznijo srca, je od nesreče dalje v postelji, stanje pa se ji je močno poslabšalo. Za nesrečo krivi sebe, saj je tistega dne ona pazila nanj,“ še pojasnjuje Gengxiangova mama Wei Yanjun.

Odkar so o nesreči začeli poročati mediji, je dečkova družina začela s celega sveta prejemati finančne donacije, s pomočjo katerih dečku omogoča zdravljenje. Trenutno se je na njihovem računu nabralo že nekaj čez 40 tisoč evrov. “Denar bomo uporabili izključno za zdravljenje sina. Vsak cent se bo obrestoval, mi pa ne bomo nikoli obupali,“ zaključuje Wang Shouwu.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587