Vizita.si
Marsikateri par je medtem, ko je imela ženska mesečno perilo, brez skrbi seksal brez zaščite, pa je kljub ''varnim dnevom'' spočel otroka.

Žensko zdravje

5 mitov o ženskem telesu, ki ne držijo

E.T.
25. 09. 2009 13.08
0

Ste tudi vi med tistimi, ki so prepričani, da ženska ne more zanositi med menstruacijo? Ali morda verjamete, da imajo vse device nepredrto deviško kožico? Preverite 5 največjih zmot o ženskem telesu.

Marsikateri par je medtem, ko je imela ženska mesečno perilo, brez skrbi seksal brez zaščite, pa je kljub ''varnim dnevom'' spočel otroka.
Marsikateri par je medtem, ko je imela ženska mesečno perilo, brez skrbi seksal brez zaščite, pa je kljub ''varnim dnevom'' spočel otroka.FOTO: iStockphoto

1. Ženska med menstruacijo ne more zanositi

Marsikateri par je medtem, ko je imela ženska mesečno menstrualno krvavitev, brez skrbi občeval nezaščiteno, češ da v teh dneh ženska tako ali tako ne more zanositi. In marsikateri od teh parov danes pestuje dojenčka, spočetega med ''varnimi dnevi''. Moški spermiji so namreč trdoživa stvar, pravijo raziskovalci univerze v Indiani: "Ko so enkrat v ženskem telesu, lahko na godno jajčece čakajo tudi več dni. Poleg tega je pri marsikateri ženski menstrualni cikel povsem nepredvidljiv – do ovulacije lahko tako v skrajnem primeru pride celo takoj po menstruaciji."

2. Ženske v menopavzi in po njej izgubljajo spolno slo

Res najbrž ženski v trenutkih, ko jo oblivajo vročinski vali in ko v nekaj minutah zaradi podivjanih hormonov zamenja celo paleto razpoloženj, misel na seks ni na prvem mestu. A prepričanje, da so ženske po menopavzi manj zainteresirane za seks in da jim libido drastično pade, ne drži, pravijo raziskovalci. Neposredne povezave med menopavzo in manjšo spolno slo torej ni. 50-letnica v menopavzi je tako lahko celo bolj divja od marsikatere 20-letnice.

3. Ginekolog lahko z gotovostjo pove, ali je ženska devica

Marsikdo misli, da ima ženska, ki še nikoli ni imela spolnih odnosov, popolnoma neprepustno oz. nepoškodovano deviško kožico, zato lahko ginekolog brez težav pove, ali je devica ali ne. A določanje (ne)deviškosti ni tako preprosto. Deviška kožica, imenovana tudi himen, namreč ni neprepustna zapora, kajti med mesečnim perilom omogoča normalno odtekanje krvi. Poleg tega se lahko zgodi, da se ženski ob velikem telesnem naporu ali med kakšno športno aktivnostjo, na primer pri jahanju, kolesarjenju, gimnastiki, ta tanka in prožna opna raztrga sama od sebe. Ali obratno – če je himen izredno močan, ga ni mogoče naravno raztrgati, niti s spolnim odnosom ne.

Ker se nekaterim ženskam kljub spolnemu odnosu deviška kožica ne raztrga in ker se – ravno nasprotno – nekaterim ženskam ob velikem telesnem naporu ali med športom raztrga sama od sebe, ginekologi ne morejo z gotovostjo trditi, ali je ženska devica ali ne.
Ker se nekaterim ženskam kljub spolnemu odnosu deviška kožica ne raztrga in ker se – ravno nasprotno – nekaterim ženskam ob velikem telesnem naporu ali med športom raztrga sama od sebe, ginekologi ne morejo z gotovostjo trditi, ali je ženska devica ali ne.FOTO: iStockphoto

4. Antibiotiki zmanjšujejo učinkovitost kontracepcijskih tablet

Raziskovalci univerze v Indiani trdijo, da učinkovitosti kontracepcijskih tablet ne zmanjšujejo prav vsi antibiotiki. Pri nekaterih zdravilih sicer obstaja upravičen strah – takšno zdravilo je rifampin, ki ga zdravniki predpišejo bolnicam s tuberkulozo ali meningitisom –, a tega ni možno trditi za vse antibiotike, pravijo. Seveda pa previdnost nikoli ni odveč. In če niste prepričani, ali lahko antibiotik, ki ga jemljete, izniči ali zmanjša učinek kontracepcijskih tablet, se je vsekakor priporočljivo posvetovati z zdravnikom ter poskrbeti za dodatno zaščito.

5. Ženske potrebujejo enako količino spanja kot moški

Ameriška študija, ki je vključevala 6 tisoč ljudi, je pokazala, da so imele ženske, ki so spale le pet ur na noč, kar dvakrat več možnosti za nastanek zdravstvenih težav kot tiste s sedmimi ali več urami spanja. To pa ne velja za moške, pravijo raziskovalci – pri njih niso ugotovili nobene povezave med količino spanja in zdravstvenimi težavami.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580