Vizita.si
So spolni odnosi boleči? Preverite, kaj je lahko vzrok za to.

Novice

Boleč spolni odnos? Preverite, kaj je najpogosteje vzrok zanj

K.B.
06. 11. 2014 08.06
3

Od začasnih stanj do resnih ginekoloških težav … Vzrokov za boleč spolni odnos je veliko. Preverite, kateri so najpogostejši.

So spolni odnosi boleči? Preverite, kaj je lahko vzrok za to.
So spolni odnosi boleči? Preverite, kaj je lahko vzrok za to.FOTO: iStockphoto
>Premalo vzburjena

Pri ženski, ki ni razpoložena za spolnost, je nožnica suha, kar ni najboljše okolje za penetracijo penisa in spolnost lahko prinaša bolečine. Pri nekaterih ženskah je težavam, da preprosto niso dovolj sproščene, pri drugih, da niso razpoložene za spolnost. Da bi težavo odpravili, si vzemite več časa za predigro, pomagate pa si lahko tudi z lubrikantom. Včasih ta težava ni le psihološkega izvora, nekatera zdravila, na primer antidepresivi ali hormonske spremembe v menopavzi, lahko prav tako povzročijo suho nožnico.

Vaginizem je spolna motnja, o kateri se malo govori. Gre za boleč krč nožnice, do katerega pride ob penetraciji, ginekološkem pregledu ali tudi ob vstavitvi tamponov.
Vaginizem je spolna motnja, o kateri se malo govori. Gre za boleč krč nožnice, do katerega pride ob penetraciji, ginekološkem pregledu ali tudi ob vstavitvi tamponov. FOTO: iStockphoto

Porod

Bolečina med spolnim odnosom se pogosto pojavlja tudi po porodu, ne glede na to, ali je ženska rodila po naravni poti ali s carskim rezom. ''Boleč porod lahko pusti tako fizične kot psihične bolečine,'' trdi spolna terapevtka Denise Knowles. Ženska ima po porodu občutek, da je njena vagina dobesedno 'raztegnjena', zaradi česar se ne počuti seksi in zaželena, še pojasni. Tako svetuje, da po porodu s spolnimi odnosi pričnete počasi, pri tem pa uporabljate lubrikant. Številne študije so pokazale, da pri večini bolečina izgine po letu dni.

Vaginizem

Vaginizem je spolna motnja, o kateri se malo govori. Gre za boleč krč nožnice, do katerega pride ob penetraciji, ginekološkem pregledu ali tudi ob vstavitvi tamponov. Ker so vaginalne mišice napete, je prodor v nožnico težak in boleč, v nekaterih primerih celo nemogoč. Do krča pride nezavedno in refleksno, stopnja vaginizma in z njim povezana bolečina pa se razlikuje od ženske do ženske. Strokovnjaki natančnega vzroka za vaginizem ne poznajo, a menijo, da je psihološke narave in je povezan s travmatično izkušnjo. Ne glede na to, ali je vzrok fizične ali psihološke narave je v primeru vaginizma treba poiskati strokovno pomoč.

Vulvodinja

Vulvodinja je kronična bolečina zunanjega spolovila, kjer gre za dolgotrajno nelagodje zaradi bolečin v vulvu. Kaže se z mravljinčenjem, pekočim občutkom in draženjem. Bolečina je običajno konstantna in lahko traja več let. Statistike kažejo, da se z njim napogosteje spopadajo ženske v štiridesetem letu starosti, nekatere tudi kasneje. Ker obstajajo možnosti zdravljenja, je v tem primeru pomembno, da obiščete zdravnika. Drugi dejavniki, ki lahko povzročijo omenjene simptome so: poškodbe ali draženje živcev zunanjega dela spolnega organa, preobčutljivost na glivice, alergije …

Nekatere vaginalne okužbe, kot so klamidija ali herpes lahko povzročijo boleče spolne odnose. Če ste med spolnim odnosom začutili bolečine in nelagodje, pa se vam to prej ni dogajalo, je morda čas, da obiščete zdravnika.
Nekatere vaginalne okužbe, kot so klamidija ali herpes lahko povzročijo boleče spolne odnose. Če ste med spolnim odnosom začutili bolečine in nelagodje, pa se vam to prej ni dogajalo, je morda čas, da obiščete zdravnika.FOTO: iStockphoto

Vaginalne okužbe

Nekatere vaginalne okužbe, kot so klamidija ali herpes lahko povzročijo boleče spolne odnose. Če ste med spolnim odnosom začutili bolečine in nelagodje, pa se vam to prej ni dogajalo, je morda čas, da obiščete zdravnika, saj morda vzrok bolečin spolno prenosljiva bolezen. Zdravnik vam lahko v tem primeru glede na diagnozo predpiše primerno zdravljenje.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602