Vizita.si
Connie Culp je mož s strelom naravnost v glavo izmaličil obraz. S transplantacijo obraza so zdravniki Američanki spet omogočili normalno življenje.

Novice

Pet največjih medicinskih čudežev

Nadja Jurca
28. 07. 2009 16.05
6

Res je, tudi čudeži so mogoči. Predstavljamo vam najbolj čudežne medicinske dosežke!

Po hudi prometni nesreči Jordan Taylor ni imel več povezave med glavo in vratom. Napovedali so mu odstotek možnosti preživetja.
Po hudi prometni nesreči Jordan Taylor ni imel več povezave med glavo in vratom. Napovedali so mu odstotek možnosti preživetja. FOTO: oddee.com

1. Presaditev obraza

Čudež številka 1 si prav gotovo zasluži transplantacija obraza v ZDA, ki so jo opravili Connie Culp. Američanki je namreč grozljivo poškodbo s strelom naravnost v obraz prizadejal mož. Connie je ostala brez obraza in bila za otroke pravo strašilo.

Po 30 operacijah se je njeno življenje spremenilo na boljše. Glavno operacijo je vodila dr. Maria Siemionow, trajala pa je kar 22 ur. Kirurgi so ji 80 odstotkov obraza naredili povsem na novo – od kosti, mišic, živcev, kože in krvnih žil, in to z ženske, ki je ravno malo prej umrla. Culpova je četri primer transplantacije obraza na svetu. Končno lahko spet govori, se smeji, voha in okuša.

Connie Culp je mož s strelom naravnost v glavo izmaličil obraz. S transplantacijo obraza so zdravniki Američanki spet omogočili normalno življenje.
Connie Culp je mož s strelom naravnost v glavo izmaličil obraz. S transplantacijo obraza so zdravniki Američanki spet omogočili normalno življenje.FOTO: oddee.com

2. Padec iz 47. nadstropja

Še ena od povsem nenavadnih zgodb je zgodba 37-letnega Alcidesa Morena, ki je padel iz 47. nadstropja in nesrečo po čudežu preživel. Z bratom sta čistila okna, ko se je platforma nenadoma zrušila na betonska tla. Brat je umrl, Alcides pa pristal v tako hudem stanju, da doktorji niso upali tvegati in ga prestavljati v operacijsko sobo, zato so ga operirali kar na urgenci in ga pustili v vegetativnem stanju kar tri tedne. Sčasoma je začel kazati znake življenja in končno tudi spregovoril – in to na božični dan! Njegovo preživetje je resničen fenomen – že pri padcu iz četrtega nadstropja je namreč možnost preživetja le 50-odstotna!

 

3. 118 dni brez srca

14-letno D'Zhana Simmons je bila presrečna, ko je končno dobila nadomestno srce. A žal je srce po presaditvi nenadoma nehalo delati. Zdravniki so morali odstraniti novi organ, vendar niso imeli na zalogi nobenega drugega. Namestili so ji posebni črpalki, ki sta poganjali kri po njenem telesu kar štiri mesece. Nenavadno je, da je deklica pri komaj 14 letih tako dolgo preživela s pomočjo črpalk, saj imajo navadno bolniki poleg umetnega srca v telesu tudi svojega. Po 118 dneh je nato D'Zhana končno dobila novo srce, ki je delovalo.


4. Z žilami povezani dvojčici

Shannon in Mike Gimbel sta se, medtem ko sta pričakovala dvojčici, znašla pred težko dilemo – da bi se izognili smrti ene ali morda celo obeh, kar se zgodi v skoraj 90 odstotkih takih primerov, bi se morala odločiti za odstranitev ene izmed dvojčic. Zdravniki v švedskem zdravstvenem centru so namreč ugotovili poseben sindrom, pri katerem sta otroka v trebuhu med seboj povezana s krvnimi žilami. Eden od otrok tako dobesedno popije kri drugega.

Starša sta še premišljevala, ali naj zdravnikom dovolita odstraniti šibkejšega otroka, ko je eden izmed zdravnikov nenadoma predlagal nekaj novega: v Utahu naj bi dr. Robert Bell in dr. Michael Belfort iz bolnišnice St. Mark opravila lasersko operacijo in dvojčicama ločila žile. Starša sta takoj pristala na operacijo in deklici sta jo preživeli brez zapletov. Dvojčici Reese in McKenna Gimbel sta se rodili dva meseca kasneje popolnoma zdravi.


5. Brez povezave med glavo in vratom

Dvojčicama Reese in McKenni so pred rojstvom ugotovili poseben sindrom, kjer eden od otrok v trebuhu preko povezanih krvnih žil popije kri drugega.
Dvojčicama Reese in McKenni so pred rojstvom ugotovili poseben sindrom, kjer eden od otrok v trebuhu preko povezanih krvnih žil popije kri drugega. FOTO: oddee.com

Jordan Taylor je preživel hudo prometno nesrečo, ki ga je zaznamovala za vselej. Med njegovo glavo in hrbteničnimi vretenci ni bilo nobene povezave. Zdravniki so mu napovedali, da ima le odstotek možnosti preživetja. Dr. Roberts se je lotil posebne zapletene operacije in mu s kovinskimi ploščicami, vijaki in posebnimi paličicami iz titana ponovno povezal vrat in glavo. Tri mesece po nesreči je deček že zapustil bolnišnico in se kmalu spet vrnil v šolo.

Pa naj še kdo reče, da čudeži niso mogoči.
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587