Vizita.si
Vzemite si čas za zdravo kosilo.

Zdravje

Pet zdravih navad na delovnem mestu

E. D.
20. 10. 2010 07.59
0

Lahko bi rekli, da povprečen uslužbenec na delovnem mestu preživi skoraj polovico svojega življenja. Zato je pomembno, da tudi v službi, kolikor se le da skrbimo za svoje zdravje. Tukaj je nekaj nasvetov.

Namesto da ves čas sedite in sodelavca kličete po telefonu ali mu pošiljate elektronska sporočila, se sprehodite do njega.
Namesto da ves čas sedite in sodelavca kličete po telefonu ali mu pošiljate elektronska sporočila, se sprehodite do njega.FOTO: iStockphoto
Raziskovalci iz ameriške neprofitne medicinske prakse Mayo Clinic so se lotili raziskave, kako majhne spremembe na delovnem mestu vplivajo na naše zdravje. Ugotovili so, da si lahko s povsem preprostimi koraki v pravo smer dolgoročno naredimo veliko koristi. Če na primer na delovnem mestu več hodimo in stojimo ter manj sedimo, lahko v pol leta izgubimo do štiri kilograme ter za kar 40 odstotkov zmanjšamo raven slabih maščob v krvi. Pripravili so tudi nekaj nasvetov, kako si narediti delovno mesto bolj zdravju prijazno.
Pomembno je tudi, da pijete dovolj tekočine.
Pomembno je tudi, da pijete dovolj tekočine. FOTO: iStockphoto

1. Med telefonskimi pogovori stojte in hodite

Ali v sklopu vaše službe veliko časa preživite na telefonu? Potem namesto da sedite in morda noge celo udobno odložite na mizo, raje vstanite in telefonirajte stoje. Ali še bolje – sprehajajte se po pisarni. Menda lahko v eni uri intenzivne hoje sem ter tja po sobi porabite celo do 200 kalorij, pravijo raziskovalci. Poleg tega si boste na ta način pretegnili in razgibali tudi noge in hrbet.

2. Napišite čim naj elektronske pošte in opravite čim manj telefonskih pogovorov

Raje kot da sežete po telefonu ali napišete elektronsko pošto sodelavcu, ki sedi le nekaj pisarn ali nadstropij stran od vas, se sprehodite do njega in mu sporočilo predajte osebno. Tako se boste vsaj malo razgibali in vaše počutje bo zagotovo boljše, kot če boste vsega osem ur ali celo več nepremično sedeli za svojo mizo.

3. Pijte dovolj tekočine

Še posebej na zelo deloven in naporen dan lahko hitro pozabimo na to, da je treba spiti vsaj dva do tri litre vode na dan. Zadostna količina tekočine namreč ni pomembna le za lepo kožo in za razstrupljanje ter regeneracijo telesa, ampak tudi za dobro počutje. Če bomo dehidrirani, nas bo namreč bolela glava, težko se bomo koncentrirali, čutili se bomo utrujene in brez energije. Teh nevšečnosti pa si verjetno na dan, ko imate v službi goro dela, ne morete privoščiti, kajne? Zato imejte ob sebi vedno plastenko vode, nesladkanega čaja, naravnega soka in ves čas pijte. Ko steklenico spraznite, pa nikar ne odlašajte in si takoj priskrbite novo zalogo tekočine.

Vzemite si čas za zdravo kosilo.
Vzemite si čas za zdravo kosilo.FOTO: iStockphoto

4. Pazite na prehrano

Svojemu telesu ne boste naredili nič dobrega, če boste za malico jedli sladkarije ali mastne sendviče, za kosilo pa hitro hrano ali kakšna druga nezdrave ter redilna živila, ki jih boste naročili kar prek telefona in vam jih bodo dostavili v službo. Če je le mogoče, si vzemite čas in odidite na zdravo kosilo. V kolikor pa res ne morete zapustiti delovnega mesta, pa že večer prej poskrbite za to, da boste vseeno na hitro prigriznili nekaj zdravega. Obrok si pripravite doma in si ga naslednji dan odnesite zraven v službo. Verjemite, vaše telo vam bo za to še kako hvaležno. Težavo s prigrizki, ki si jih privoščite za malico, pa rešite tako, da namesto po sladkariji posežete po sadju ali jogurtu.

5. Smejte se

Saj poznate frazo, da je smeh pol zdravja? Kolikokrat v dnevu pa se res od srca nasmejite in sprostite? Če se odgovora nikakor ne morete spomniti, potem verjetno premalokrat. Sproščenost in dobra volja namreč nista le veliko bolj zdrava kot stres in zagrenjenost, temveč pripomoreta tudi k boljši delovni vnemi in nenazadnje dolgoročno tudi k večji uspešnosti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587