Vizita.si
image (28)

Novice

52-letnica končno dobila roke

Ni.J.
16. 10. 2010 08.48
0

V Italiji so opravili prvo dvojno presaditev dlani. 'Srečna dobitnica' novih dlani je 52-letna gospodinja Carla Mari iz Busta Arsizia, operacijo pa so opravili v bolnišnici San Gerardo v Monzi.

Carla Mari se ni rodila brez dlani. Amputirati so ji jih morali leta 2007, ko je zaradi vnetja mehurja utrpela sepso, zastrupitev krvi. Carla pa takrat ni ostala le brez dlani, temveč tudi brez stopal, kar je zanjo pomenilo začetek težke preizkušnje.

Potem ko je ostala brez dlani in stopal, je Carla nosila protezi, vendar pa jih ni prenašala ravno najbolje. Prav zaradi tega se je že leta 2008 vključila na seznam čakajočih na organe. Hodila je na psihološke razgovore in terapije, od aprila leta 2008 pa je bila popolnoma pripravljena na operacijo – čakala je le še roke. Nato pa je letos oktobra, pred nekaj dnevi, le prejela znameniti klic. Carla je tako postala prva pacientka v Italiji in ena redkih na svetu, ki je prestala dvojno presaditev dlani, prejela pa je dlani 58-letne preminule Italijanke.

Operirali so jo s pomočjo napredne tehnike, s katero so ji iz kostnega mozga odvzeli matične celice in ji jih nato v 24 urah po presaditvi vrnili nazaj v telo, in sicer v presajen organ. Gre za enega najboljših postopkov, s katerim preprečijo oziroma zmanjšajo tveganje, da bi telo zavrnilo nov organ, ki do sedaj še ni bil uporabljen, temveč je obstajal zgolj v teoriji. “Gre za celice z močnim protizavrnitvenim delovanjem,“ pojasnjuje dr. Andrea Biondi, direktor oddelka, ki proučuje izvorna celice v monški bolnišnici. Poleg tega, da so prvič uporabili to tehniko, pa bo sledila še prva presaditev lastnega maščobnega tkiva in presaditev kože s pomočjo izvornih celic. “Če v presajen del telesa vključimo lastne izvorne celice, te na nek način 'odkrijejo' protitelesa in tako preprečijo zavrnitev organa,“ še dodaja Biondi. Carla bo zaradi te tehnike prejemala manjšo količino imunosupresivnih oziroma protizavrnitvenih zdravil, kljub temu pa jih bo morala jemati vse življenje.

6-urno operacijo, ki so jo opravili v bolnišnici San Gerardo v Monzi, je vodil plastični kirurg Massimo del Bene. Carla pa bo sedaj morala počakati še sedem dni, da bodo zdravniki lahko napovedali, ali je bila operacija uspešna ali ne. Čeprav so jo po operaciji zbudili s pomočjo oživljanja, je v dobrem stanju in počasi okreva, naslednjih 30 do 40 dni pa bo še ostala v sterilni sobi v bolnišnici.

Za dvojno presaditev smo se odločili takoj, brez pomislekov,“ razlaga del Bene. “Ker je bila Carla brez dlani in stopal, se ni namreč mogla dvigniti sama niti iz postelje, če ji ni kdo pred tem nadel protezi na roke. Menimo, da ji bo presaditev zato močno izboljšala kakovost življenja,“ še pravi in dodaja, da je to prva tovrstna presaditev v Italiji in 22. na svetu. Po njegovih besedah Carla dobro okreva, zaenkrat pa niso zasledili še nobenih težav z ožiljem, česar se po presaditvah zdravniki najbolj bojijo. Le nekaj ur po operaciji so zdravniki namreč že zaznali nekaj znakov gibanja prstov na novih rokah. Carla bo tako lahko ponovno objemala svoje otroke in moža.

Dvojna presaditev je zaradi svoje kompleksnosti izjemen podvig. Vendar pa se z dejstvom, da so ga izvedli na 52-letnici ne strinja direktor italijanskega inštituta za operacije rok dr. Marco Lanzetta, ki pravi, da so tovrstne operacije pri takšni starosti preveč tvegane. “Pri 50 letih se živčni sistem slabše obnavlja, zato je možnost neuspeha in zavrnitve organa toliko večja.“ Lanzetta je namreč bil član ekipe, ki je leta 1998 na 47-letnem Novozelandcu v Lyonu v Franciji opravila prvo presaditev roke na svetu, ki so mu jo nato tri leta pozneje na njegovo željo amputirali. Je pa Lanzetta sodeloval tudi pri prvi dvojni presaditvi rok, to pa so izpeljali na 34-letnem moškem leta 2000, prav tako v Fanciji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587