Vizita.si
Že pet let se Christine ne odziva na zunanji svet. Le nepremično leži v postelji ali sedi na invalidskem vozičku. (simbolična fotografija)

Novice

53-letnica, ujeta v lastnem telesu?

E. T.
07. 05. 2010 13.28
0

Že pet let Christine nepremično leži na postelji ali sedi na invalidskem vozičku. Vse od kapi naprej namreč vegetira in se ne odziva na zunanji svet. Mož pa je prepričan, da prek obračanja oči komunicira z njim in da je izrazila željo po smrti.

Že pet let se Christine ne odziva na zunanji svet. Le nepremično leži v postelji ali sedi na invalidskem vozičku. (simbolična fotografija)
Že pet let se Christine ne odziva na zunanji svet. Le nepremično leži v postelji ali sedi na invalidskem vozičku. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto
Zadnjih pet let je bilo življenje družine Simpson zelo težko. Po možganski kapi je namreč Christine ostala priklenjena na posteljo in ni mogla več komunicirati z možem Colinom ter njunimi dvemi otroki. Le nepremično je ležala in gledala predse. Zdravniki so rekli, da Britanka le še vegetira in da ne morejo vedeti, ali ji um še deluje, pa tega ne more pokazati navzven, ali pa se sploh ne zaveda sveta okrog sebe. Mož pa se z njihovimi trditvami, da njegova žena ne more komunicirati s svetom in da ni znakov, ki bi kazali na to, da je Christine pravzaprav pri zavesti in tako ujeta v paraliziranem telesu, ni strinjal. Pravi, da se 53-letna Christine na njegove trditve in vprašanja včasih odzove s premikanjem oči gor ali dol, kot bi hotela s pogledom gor nečemu pritrditi, s premikom oči navzdol pa nekaj zanikati.

Zato se je z veseljem odzval povabilu zdravnikov iz bolnišnice v Cambridgu, ki so paciente v vegetativnem stanju pregledali z novo magnetnoresonačno metodo, imenovano funkcionalna magnetna resonanca ustvarjanja podob (s kratico fMRI). Preiskava je potekala tako, da so pacientom rekli, naj najprej mislijo na to, kako igrajo tenis, kajti naprava ob misli na igranje tenisa ali na katero drugo fizično aktivnost zazna aktivnosti v tistem delu možganov, ki je zadolžen za gibanje. Nato pa so bolnikom naročili, naj si predstavljajo, kako v svojem stanovanju ali hiši hodijo iz ene sobe v drugo, in tako z napravo merili še delovanje tistega dela možganov, kjer so centri za prostorsko predstavo. Christine se je sicer na drugi del preiskave dobro odzvala, pravi Colin, saj je naprava zaznala aktivnosti v tistem delu možganov, kjer nastaja prostorska zaznava. Ni se pa Britanka uspela odzvati na prvo zahtevo, naj si predstavlja igranje tenisa. Funkcionalna magnetna resonanca namreč ni zaznala nobenih sprememb v delu možganov, zadolženem za gibanje.

Funkcionalna magnetna resonanca ustvarjanja podob je pri Christine zaznala aktivnosti v tistem delu možganov, ki je zadolžen za prostorske predstave.
Funkcionalna magnetna resonanca ustvarjanja podob je pri Christine zaznala aktivnosti v tistem delu možganov, ki je zadolžen za prostorske predstave. FOTO: iStockphoto

Kljub temu Colin verjame, da se njegova žena zaveda dogajanja okrog sebe, le da zaradi paralize tega ne more povedati oziroma pokazati. Prepričan je tudi, da zaradi ujetosti v lastnem telesu trpi in si želi, da bi bilo petletnega trpljenja in agonije konec. ''Skupaj z zdravnikom, ki jo že ves čas zdravi, sva jo že nekajkrat vprašala, ali bi si želela umreti, in vedno se je na vprašanje odzvala z istim premikom oči, ki pomeni da,'' pripoveduje Colin. ''Hkrati pa se porajajo številni dvomi, na primer, ali ta njen pogled res pomeni pritrditev in ali Christine sploh premore zadosti zdravega razuma za tako veliko odločitev. Tako preprosto ne vem, kaj naj naredim in kaj bi bilo najbolje za njo.''

Številni strokovnjaki pa opozarjajo, da na podlagi preiskave s funkcionalno magnetno resonanco ustvarjanja podob ne moremo zagotovo vedeti, ali je pacient res pri zavesti in ujet v lastnem telesu ali ne. ''Preiskava sicer pokaže, kateri deli možganov še funkcionirajo, a brez pogovora s pacientov ne moremo vedeti, kako je dejansko z njimi oziroma kakšno je njihovo stanje,'' pojasnjuje dr. Richard Burton, nevrolog iz bolnišnice v San Franciscu. A Colin vseeno verjame, da je njegova žena tam, ujeta v lastno telo. ''Včasih je zelo težko, saj se stvari tudi zdaj, po preiskavi s funkcionalno magnetno resonanco, nikamor ne premaknejo. Včasih se mi zdi, da zelo trpi in da bi bilo najbolje, če bi umrla in se tako rešila trpljenja,'' obupano pove Colin, ki pa kljub vsemu ni obupal nad ženo in še vedno upa na čudež.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587