Vizita.si
image (28)

Novice

6-letnica prepričana, da mora shujšati

Ni.J.
21. 06. 2011 15.01
5

Ob vseh manekenkah in shujšanih zvezdnicah je težko določiti mejo debelosti. Kdor ima kilogram preveč, je tako takoj označen za debeluha, kdor ima kakšen kilogram premalo, pa za podhranjenega. Z istimi dilemami se danes srečujejo že otroci v vrtcu!

Taylor je popolnoma zdrava šestletnica, ki uživa v igri in klepetanju. Kljub temu da je njena telesna teža povsem normalna, je bila njena mama šokirana, ko ji je Taylor povedala, da mora shujšati, ker ima prevelik trebuh. “Bili smo doma in kar naenkrat me je pogledala in me vprašala, zakaj je njen trebuh tako debel,“ se spominja Tanya Call. “Sošolka jo je na stranišču namreč vprašala, zakaj je tako debela.“

Tanya je Taylor, da bi ji dokazala, da ni debela, odpeljala do pediatrinje. Dr. Rachel Bray, Taylorina pediatrinja, je Taylor izmerila telesno težo in višino ter na podlagi tega izračunala indeks telesne mase. Ta je pokazal, da je Taylorina telesna teža povsem normalna. “Ne grozi ji nobena debelost, trenutno pa tudi nima prekomerne telesne teže,“ je potrdila.

Vendar pa mlade deklice očitno drugače razumevajo debelost. Študija, ki so jo leta 2009 opravili na floridski univerzi, je pokazala, da je s svojo telesno težo obremenjena skoraj polovica deklic, starih od 3 do 6 let. Ves ta čas pa se število otrok, ki so mlajši od 12 let in so hospitalizirani zaradi motenj hranjenja, hitro povečuje.

Nočem imeti toliko kilogramov, kot jih imam, in učiteljica mi vedno pravi, da moram veliko teči, če nočem biti takšna,“ je za novinarsko hišo ABC News povedala Taylor. Tanya pravi, da se doma trudijo, da se ne bi osredotočali na telesno težo, vendar pa je Taylor pod močnim vplivom sovrstnikov v vrtcu, ki jo zmerjajo in se norčujejo iz nje. Ne neki zabavi za rojstni dan je eden od otrok Taylor dejal, da je 'debela deklica', kar je Tanyo šokiralo in je dečku razložila, da je nesramno od njega, da tako govori. “Menim, da je bil to dober način, da sem Taylor pokazala, kako naj se spopada z opazkami,“ pravi Tanya.

Da bi ugotovili, kaj o tej temi dejansko menijo deklice, so na ABC News zbrali nekaj deklic, starih od pet do osem let, in jih povprašali o debelosti. Ena od deklic je povedala, da se zdravo prehranjuje zato, ker se noče zrediti, druga pa, da je slišala mamo, kako si želi hoditi v fitnes, ker hoče shujšati. Zatem pa je tudi dodala, da se ji mama ne zdi predebela. Tretja deklica pa je priznala, da se njena učiteljica v šoli izogiba sladicam, ker se drži shujševalne diete. Novinarka je nato deklicam pokazala nekaj fotografij njihovih sovrstnic, med drugimi tudi Taylorino fotografijo. Povedale so, da Taylor po njihovem mnenju ni potrebno hujšati, so pa bile bolj krute do drugih deklet na fotografijah. Opisovale so jih kot debele, zavaljene in potrebne diete.

Čeprav se tovrstna zmerjanja hitro lahko sprevržejo v motnje hranjenja, Tanya upa, da Taylor ne bo imela tovrstnih težav. “Ne bom trdila, da se ji to ne more zgoditi, ker tega ne vem, vendar pa upam, da če se bomo že zdaj začeli ukvarjati s to težavo, stvari ne bodo šle dlje.“ Tanya in njen mož Taylor zato redno govorita, da je prelepa, popolna in upata, da ji bo to pomagalo dvigniti samozavest.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587