Vizita.si
Rh negativna kri

Novice

6-letnik potrebuje 57.000 litrov krvi letno

Ni.J.
31. 01. 2011 12.36
3

Mali Billy Gallacher zato, da sploh lahko živi, letno potrebuje kar 57.000 litrov krvi. Zbolel je namreč za redko boleznijo, zaradi katere mu teče kri iz nosa neprekinjeno tudi po 90 minut.

Rh negativna kri
Rh negativna kriFOTO: iStockphoto

6-letni Billy Gallacher trpi za hudimi krvavitvami iz nosu, ki lahko neprekinjeno trajajo tudi do 90 minut, že samo nežen stisk roke pa mu lahko povzroči nastanek modric. Zmedeni zdravniki sprva niso vedeli, kaj mu je, naposled pa so mu diagnosticirali hudo obliko trombocitopenije, ki prizadene enega na milijon ljudi in povzroča obsežne krvavitve. Če stanja ne bi zdravili, bi deček hitro lahko umrl.

Billyja zdravijo s transfuzijo posebnih krvnih beljakovin, ki so v krvi. Vendar pa so te beljakovine v krvi v zelo majhnih količinah darovane krvi, zato Billi za normalno življenje mesečno potrebuje kar 4.750 litrov krvi.

Včasih je bilo njegovo telo prekrito z modricami in krvjo,“ pravi njegova 28-letna mama Dawn. “Če sem ga samo objela, so se mu že pojavile modrice, zato ni smel početi ničesar. Odkar ga vozimo na transfuzije, se je njegovo stanje izboljšalo. Zato sem izjemno hvaležna vsem darovalcem.“ Prejete beljakovine iz darovane krvi namreč omogočajo, da se kri zgosti. Brez transfuzij se njegova kri ne bi strjevala, v primeru poškodbe pa bi lahko izkrvavel.

Krvodajalci praviloma darujejo 450 mililitrov krvi, tako samo Billy letno za preživetje potrebuje skoraj 127.000 krvodajalcev. Sicer on potrebuje zgolj majhen del te krvi, drugo pa porabijo za paciente, ki so slabokrvni ali imajo motnje kostnega mozga. “Billy je eden od primerov, ki dokazujejo, da je krvodajalstvo za nekatere življenjskega pomena,“ še zaključuje Pam Prescott, ki je zaposlena na področju transfuzijske medicine.

Oblika trombocitopenije, za katero trpi Billy, je redka motnja, za katero je značilno pomanjkanje proteina trombopoietina v krvni plazmi. Zaradi pomanjkanja te beljakovin se v krvi ne proizvaja zadostna količina trombocitov, ki so zadolženi za strjevanje krvi, to pa vodi do prekomernih krvavitev v podkožje ali notranje organe.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587