Vizita.si
Otroke je med zobozdravniškim posegom zelo težko umiriti, zato uporaba sedativov ni tako redka.

Novice

6-letnik umrl pri zobozdravniku

Ni.J.
19. 05. 2010 10.40
0

6-letnik je med zobozdravniškim pregledom izgubil boj za življenje, njegova smrt pa opozarja na sicer izjemno redke zaplete, do katerih lahko pripelje sedacija.

Otroke je med zobozdravniškim posegom zelo težko umiriti, zato uporaba sedativov ni tako redka.
Otroke je med zobozdravniškim posegom zelo težko umiriti, zato uporaba sedativov ni tako redka.FOTO: iStockphoto

6-letni Jacobi Hill iz Richmonda  je ob spremstvu dedka in babice obiskal zobozdravnika, da bi mu ta popravil nekaj poškodovanih zob, vendar pa je med postopkom prišlo do zapletov. Za poseg je bila namreč potrebna sedacija, zmanjšanje zavesti z uporabo zdravil, ki vplivajo na centralni živčni sistem, Jacobi pa je v ordinaciji umrl zaradi zapletov s srčkom.

Bilo je nepričakovano in boleče,“ pravi Jacobijev dedek John Suggs. “Nihče nama ni povedal, kaj se je zgodilo in zakaj. Vem samo, da je to moj vnuček, da je imel šele šest let in da ga nikoli več ne bom videla. Samo želim si ga nazaj,“ dodaja babica Carolyn Suggs.

Predstavnica zobozdravstvenega centra ni želela komentirati tega, kaj se je dogajalo med posegom, kljub temu pa je za javnost povedala, da si želijo zadevo najprej podrobneje proučiti. “Notranja preiskava se nadaljuje, sedaj pa čakamo rezultate obdukcije,“ pravi. Prav tako pa tudi dodaja, da je uporaba sedativov pri otrocih velikokrat nujna in izjemno pogosta, zapleti pa zelo redki.

Pred zdravstvenimi posegi je pri otrocih sedacija zelo pogosta

V študiji, ki so jo opravili v ZDA, je pri šestih odstotkih sedacij prišlo do zapletov, a se noben primer ni končal s smrtjo. Nekateri specialisti so pri tem izpostavili problematiko razumevanja, katera zdravila so za sedacijo otrok primerna in katera ne, kljub temu pa še ni javno znano, s katerim zdravilom so poskusili umiriti Jacobija in ali je sedacija sploh vzrok njegove smrti.

Otroci imajo vedno slabše zobe, zato so posegi vedno pogostejši.
Otroci imajo vedno slabše zobe, zato so posegi vedno pogostejši. FOTO: iStockphoto
Zdravniki pa opozarjajo, da ti, sicer redki primeri, med katere spada tudi Jacobijev, opozarjajo na to, da vedno obstaja tveganje, ko se pri majhnih otrocih uporablja tako močna zdravila, ne glede na to, ali veljajo za varna ali ne. “Statistike kažejo, da med anestezijo zelo redko pride do zapletov, res pa je, da vsakega pretrese, ko do česa takega pride,“ pravi anesteziolog dr. Eduardo Fraifeld. “Podobno je tudi pri porodu. Včasih je bil največji vzrok smrtnosti žensk porod, danes pa se to zgodi zelo redko in takrat to velja za nekaj nepojmljivega.

Fraifeld pravi tudi, da je delo anesteziologa ne le določiti pravšnji odmerek zdravila, ampak tudi nadzorovanje pacientovih vitalnih znakov med posegom. “Ne spremljamo le dihanja, vendar moramo biti pozorni tudi na globino vdiha, srčni utrip, izločanje urina, odzivnost, izgubo krvi in druge stvari. Nadzorovati je treba veliko stvari in to vse hkrati.

V povezavi s Hillovim primerom Fairfeld pojasnjuje, da za zastoj njegovega srca ni bila nujno kriva sedacija. “Vedno gre lahko prav vse narobe. Smrti so bile v predhodnih primerih največkrat posledica alergičnih reakcij na zdravilo, neodkritih težav s srcem ali pa posledica bruhanja pacienta med posegom, zaradi česar lahko pride do zadušitve.“

Zobozdravniška dilema glede sedacije: da ali ne?

Zastoj srca je pri sedacijah izjemno redka posledica. Študija, v katero je bilo vključenih kar 80 zdravstvenih ustanov iz ZDA, je pokazala, da je bilo med letoma 1998 in 2004 zabeleženih samo 193 zastojev srca pri otrocih, ki pa se niso vsi končali s smrtjo. Zobozdravniki pri tem pravijo, da morajo vedno pretehtati vse razloge za in proti posegu, če ima otrok težave z žvečenjem hrane. “Sedacija pri otrocih ni redka,“ pravi otroški zobozdravnik dr. Kevin Donly. “Otroci, stari od 2 do 5 let, imajo namreč vedno bolj uničene zobe, in če ne obiščejo pravočasno zobozdravnika, obstaja velika verjetnost, da bodo po petem letu potrebovali že kronice na zobeh.“ Zvijanje na stolu, jok in otrokovo nesodelovanje pri tem lahko zelo ovirajo delo zobozdravnika, zato se zdravniki velikokrat odločijo za uporabo sedativov.

6-letnega otroka je težko prepričati, naj sedi pri miru cel čas posega,“ pojasnjuje Donly. “Nekateri otroci se bojijo igel in drugih pripomočkov, zato jih je treba umiriti.“ Kljub temu pa še pravi, da so ti posegi nujni, saj bi se lahko okužba, ki nastane pri gnilih zobeh, začela širiti in otroku povzročila velike bolečine in težave s prehranjevanjem. “Pred sedacijo pa se vedno pogovorimo s starši in bolnikom. Pregledamo, kakšna so tveganja, in starše obvestimo o vseh možnih zapletih, do katerih lahko pride.“ Toda kot pravi, drugega načina ni, zato bo sedacija vedno veljala za postopek, od katerega ima pacient lahko izjemno veliko koristi in določena tveganja. Dodaja pa še, da do prevelikega odmerka pride pri manj kot odstotku vseh pacientov, in zato dvomi, da je bil to vzrok Jacobijeve smrti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587