Vizita.si
Potem ko je 17-letni Jamie Stewart poljubil svojo sodelavko Lizo Macfarquhar, je doživel anafilaktični šok.

Alergije

Smrtonosni kondom!

K.B.
20. 08. 2009 19.20
1

Vsi dobro poznamo alergijo na pike insektov, sonce, prah, živalsko dlako ... Ljudje so alergični na skoraj vse. Predstavljamo vam 6 najbolj nenavadnih alergij.

1. Alergija na spermo

Znanstveniki so odkrili, da so nekatere ženske alergične na spermo svojih partnerjev. Alergijo na semensko tekočino so potrdili na ameriški univerzi za alergijo, astmo in imunologijo (American College of Allergy, Asthma, and Immunology) v Philadephii. Dr. David J. Resnick je pojasnil, da imajo alergične ženske močno reakcijo na spermo. Občutijo hudo srbečico v genitalijah, močno jih peče, pojavi pa se tudi oteklina. V težjih primerih lahko pride tudi do rdečice in težav z dihanjem. Na srečo je ta alergija precej redka, tipične pacientke pa so ženske, stare okoli 20 let. Pri okoli 40 odstotkov ženskah se simptomi pojavijo po prvem spolnem odnosu, stanje pa se z vsakim seksom slabša. Dr. Resnicka ženskam, ki trpijo zaradi tovrstne alergije, svetuje, naj imajo spolne odnose čim bolj pogosto. Seveda pa se morajo prej posvetovati s svojim ginekologom.

2. Alergična na svojega otroka

Britanka Joanne Mackie je po rojstvu prvega otroka zbolela za redko boleznijo kože. Ob stiku s svojim sinom je namreč dobila hudo alergijsko reakcijo z izpuščaji. Zdravniki so ugotovili, da je alergična na svojega otroka. Tako se je morala 28-letna Joanne soočiti z neverjetno boleznijo. Težko pričakovanega novorojenčka ni mogla objeti, poljubiti ali pestovati, brez da bi se ji pojavili izpuščaji po rokah, nogah, hrbtu in prsih.

Zdravniki so se njenemu stanju najprej čudili, kasneje pa ugotovili, da gre za zelo redko alergijsko reakcijo matere na otroka. Bolezen prizadane eno od 50.000 nosečnic. Najbolj so jo prizadele besede zdravnika, ko ji je rekel, da je alergična na lastnega otroka. Nobena mati se nikoli ne bo mogla sprijazniti z dejstvom, da ne sme objeti svojega otroka.

3. Smrtonosni poljub

Ste vedeli, da poljub lahko ubija! Lahko pa povzroča tudi izpuščaje, srbenje oči, mehurje na vekah in celo anafilaktični šok. Tega je doživel tudi 17-letni Jamie Stewart po tem, ko je poljubil svojo sodelavko Lizo Macfarquhar. Izkazalo se je, da je alergično reakcijo sprožila hrana, ki jo je zaužila Liza, Jamie pa je bil nanjo alergičen. Hrana se namreč med poljubljanjem prenese s slino. Liza je pred poljubom pojedla vrečko oreščkov, na katere je Jamie alergičen. K sreči je Jamie anafilaktični šok preživel.

4. Alergija na vodo

Gre za zelo redko bolezen, imenovano Aquagenic urticaria. V svetu so doslej odkrili le nekaj podobnih primerov. Ena izmed njih je 20-letna Avstralka Ashleigh Morris, ki je že pet let alergična na vodo, ne glede na njeno temperaturo. Ko si Ashleigh zmoči telo, se zanjo začne prava mora. Po delih telesa, ki se ga je dotaknila voda, se ji pojavijo močne bolečine in srbenje. Simptomi izginejo šele dve uri po prhanju, zato se avstralska študentka novinarstva prha največ eno minuto. "Po prhanju se mi pojavi osip, ki je izjemno nadležen. Večkrat sem si srbečo kožo spraskala do krvi."

5. Alergija na kondome

Lateks, iz katerega so narejeni kondomi, lahko pri nekaterih povzroči le blago srbenje, pri drugih pa celo smrtno nevarno reakcijo. Alergijo povzroča sok kavčukovca in večkrat, kot mu je občutljiva oseba izpostavljena, hujše postanejo reakcije. Od dermatitisa, bruhanja, izgube zavesti, problemov z dihanjem in celo anafilaktični šok.

Strokovnjaki opozarjajo, da so reakcije izredno nevarne in jih mora človek nemudoma začeti zdraviti. Opozorili so še, da se včasih alergična reakcija pokaže samo pri spolnem partnerju, ko koža pride v stik s kondomom. Na srečo je ta alergija izjemno redka, zato se uporabe kondoma nikar ne izogibajte. Če pa ste opazili reakcijo na kondome iz lateksa, zamenjajte te s plastičnimi. Uporaba kondoma je namreč najpomembnejši način zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi (kot so sifilis, gonoreja in herpes), pri nekaterih boleznih celo edini. Prav tako je kondom zelo zanesljiva oblika kontracepcije, ki jo po svetu uporablja kar 45 milijonov parov.

6. Alergija na papir

Pravzaprav gre za alergijo na les, ki pa ob dotiku izdelkov, ki so narejeni iz lesa, povzroči srbenje, rdečico, kihanje, vnetje grla, koža pa lahko celo izgleda, kot bi bila ožgana. Za to alergijo je trpel tudi Dan Hill, ki nikoli ne bi izvedel, da jo ima, če ne bi dobro plačane službe v banki zamenjal za svoje sanjsko delo, in sicer oblikovanje pohištva iz lesa. Ko je odkril, da je alergičen na les, je bil prepričan, da se bo za vedno moral odpovedati svojemu sanjskemu poklicu. Ker pa je bil vztrajen, je našel les, na katerega ni alergičen.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587