6 zgodnjih znakov kapi, ki jih ljudje navadno ignorirajo

BOLEZNI ŽIVČEVJA IN MOŽGANOV

6 zgodnjih znakov kapi, ki jih ljudje navadno ignorirajo

Vizita.si
12.12.2023, 5:00
6

Kap se pojavi, ko se krvna žila v možganih zamaši (ishemična kap) ali prične krvaveti (hemoragična kap). V obeh primerih lahko pride do hude poškodbe možganov in celo smrti.

Kap je peti najpogostejši vzrok smrti v Evropi, a možgansko kap lahko preprečimo s telovadbo, z omejitvijo vnosa soli in ohranjanjem zdrave telesne teže. 

Se vaši možgani starajo hitreje, kot je običajno?
PREBERI ŠE

Se vaši možgani starajo hitreje, kot je običajno?

Možganska kap lahko doleti kogar koli in kadar koli ter lahko povzroči resne fizične in mentalne poškodbe, kot so paraliza, težave z razmišljanjem, razumevanjem drugih, slepota. Na žalost lahko prve znake kapi pogosto zamešamo z drugimi težavami, zaradi česar običajno reagiramo prepozno.

Novi krvni testi bi lahko odkrili nevarne beljakovine še pred pojavom simptomov ...
PREBERI ŠE

Novi krvni testi bi lahko odkrili nevarne beljakovine še pred pojavom simptomov Alzheimerjeve bolezni

Tu je 6 zgodnjih znakov kapi, ki jih ljudje pogosto ignorirajo:

1. Utrujenost

V našem telesu je ravnovesje vode, kemikalij in hormonov. Ko je ravnovesje porušeno, lahko pride do neprijetnih simptomov, kot je utrujenost. Endokrini sistem v telesu, ki ohranja ravnovesje hormonov, je pod nadzorom možganov. Ko med kapjo pride do poškodb možganov, to vpliva tudi na endokrini sistem. 

Se zavedate, kako zelo možgani vplivajo na črevesje?
PREBERI ŠE

Se zavedate, kako zelo možgani vplivajo na črevesje?

Takrat se lahko pojavi ekstremno močna utrujenost in pomanjkanje energije. To se zgodi brez opozorila in ne da bi bila utrujenost posledica logične stvari, kot je naporno delo. Če ste nenadno močno utrujeni in izčrpani, brez posebnega razloga, obiščite zdravnika. Lahko gre za kap ali kakšno drugo težavo, kot so težave s ščitnico. 

Ogroženi so tisti, ki spijejo več kot tri in pol kozarce vina na teden
PREBERI ŠE

Ogroženi so tisti, ki spijejo več kot tri in pol kozarce vina na teden

Močna utrujenost je pogost simptom številnih težav, zato ne delajte panike, a kljub temu obiščite zdravnika, da vam pomaga odkriti vzrok težav.

Če ste nenadno močno utrujeni in izčrpani, brez posebnega razloga, obiščite zdravnika. Lahko gre za kap ali kakšno drugo težavo, kot so težave s ščitnico. Močna utrujenost je pogost simptom številnih težav, zato ne delajte panike, a kljub temu obiščite zdravnika, da vam pomaga odkriti vzrok težav.
Če ste nenadno močno utrujeni in izčrpani, brez posebnega razloga, obiščite zdravnika. Lahko gre za kap ali kakšno drugo težavo, kot so težave s ščitnico. Močna utrujenost je pogost simptom številnih težav, zato ne delajte panike, a kljub temu obiščite zdravnika, da vam pomaga odkriti vzrok težav. / FOTO: Thinkstock

2. Težave z vidom na eno oko

Možgani so razdeljeni na dve polovici, kjer je vsaka polovica odgovorna in nadzoruje nasprotno stran telesa. Ko možgane prizadene kap, lahko povzroči težave z vidom na eno oko. Ker morata biti za dober vid obe očesi enako osredotočeni na isto točko v prostoru, bo kap lahko povzročila dvojni vid, saj očesi nista več usklajeni. 

Ukrepi, ki lahko preprečujejo demeco
PREBERI ŠE

Ukrepi, ki lahko preprečujejo demeco

To lahko z lahkoto odpravimo, češ da smo le utrujeni, da smo preveč brali, gledali televizijo ali preveč delali za računalnikom. Sprememba vida samo na eno oko je zagotovo lahko znak kapi ali druge resne zdravstvene težave, zato se morate v tem primeru posvetovati z zdravnikom.

3 dejavniki, ki najbolj škodujejo možganom
PREBERI ŠE

3 dejavniki, ki najbolj škodujejo možganom

3. Izguba občutka ali šibkost v eni roki

Tako kot pri vidu, kjer kap vpliva na eno oko, lahko vpliva tudi samo na eno stran telesa, odvisno, kje prihaja do zamašitve žile ali krvavitve v možganih. Nenadna šibkost ali omrtvičenost uda na eni strani v roki ali nogi, ki ne pojenja v nekaj minutah, je lahko znak kapi. 

Lahko hoja nakazuje na različne bolezni?
PREBERI ŠE

Lahko hoja nakazuje na različne bolezni?

Če ste se ravno zbudili in je vaša roka zaspala, to ne pomeni, da gre za kap. Če stanje ostaja nespremenjeno več kot nekaj minut, pa lahko gre za znak, da je nekaj res hudo narobe.

Shannen Doherty delila posnetek obsevanja možganov: 'Očitno je, da me je strah'
PREBERI ŠE

Shannen Doherty delila posnetek obsevanja možganov: 'Očitno je, da me je strah'

4. Nerazločen govor in omotičnost

Ko kap prizadene eno stran možganov, lahko zmoti vaše ravnotežje ali govor. Tudi ta simptom lahko hitro spregledamo, če smo pili alkoholno pijačo. A če simptom nekaj ur ne izgine, gre lahko za resno težavo. 

Lahko debelost vpliva na možgane?
PREBERI ŠE

Lahko debelost vpliva na možgane?

Če vam ena stran obraza upade ali imate težave z govorom, lahko pomeni, da je prizadet del možganov, ki je odogovoren za govor ali so lahko poškodovani kranialni živci, ki so odgovorni za obrazne mišice – ko pride do slabšega pretoka krvi zaradi kapi.

Menite, da dovolj dobro skrbite zase?
PREBERI ŠE

Menite, da dovolj dobro skrbite zase?

Vaše notranje uho je odgovorno za ravnotežje in izguba krvi v delu možganov, ki interpretira te signale lahko vodi do močne vrtoglavice in omotice. Če so se poleg tega pojavile še težave z govorom, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Nenadna šibkost ali omrtvičenost uda na eni strani v roki ali nogi, ki ne pojenja v nekaj minutah, je lahko znak kapi. Če ste se ravno zbudili in je vaša roka zaspala, to ne pomeni, da gre za kap.
Nenadna šibkost ali omrtvičenost uda na eni strani v roki ali nogi, ki ne pojenja v nekaj minutah, je lahko znak kapi. Če ste se ravno zbudili in je vaša roka zaspala, to ne pomeni, da gre za kap. / FOTO: Thinkstock

5. Težave z razmišljanjem

Kap pomeni, da delu možganov primanjkuje kisika, kar lahko prinaša težave s koncentracijo in razmišljanjem. Če se težko izrazite in ne najdete besed, ki bi jih radi povedali, je to lahko znak kapi.

Kako človeški možgani ustvarjajo zavest?
PREBERI ŠE

Kako človeški možgani ustvarjajo zavest?

6. Hud glavobol ali migrena

Med kapjo, pri kateri lahko pride do zapore žile, nekateri pacienti pravijo, da niso čutili ničesar. Da je bila kap popolnoma brez bolečin. Kap, ki vključuje notranjo krvavitev, pa lahko povzroči migreno. Nenaden hud glavobol ali migrena pri ljudeh, ki se nikoli spopadali z migrenami, je lahko znak kapi.

Previdno, če imate te simptome
PREBERI ŠE

Previdno, če imate te simptome

Če pride do upada obraza, omrtvičenosti roke, težav pri govoru ali opazite zgornje simptome, takoj pokličite reševalca. Sekunde so ključnega pomena, ko gre za kap. Če čakate predolgo, lahko pride do dolgotrajnih poškodb možganov, težav z govorom, paralizo, težav z vidom ali celo smrti.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke