Vizita.si
Med transfuzijo krvi jo je zadela kap.

Novice

7-letnico je med transfuzijo krvi zadela kap

Ni.J.
19. 05. 2010 14.40
0

7-letna deklica Joey H'ng Huien je zbolela za sezonsko gripo. Ta je nato prerasla v akutni miokarditis, zaradi katerega je potrebovala transfuzijo krvi, med tem postopkom pa je 7-letnico povrh vsega zadela še kap.

Med transfuzijo krvi jo je zadela kap.
Med transfuzijo krvi jo je zadela kap. FOTO: Reuters
7-letna Joey H'ng Huien iz Singapurja je aprila prispela v bolnišnico, saj so se ji med prebolevanjem običajne sezonske gripe pojavile hude težave. Gripa ji je prerasla v akutni miokarditis, redko stanje, pri katerem pride do vnetja srčne mišice. Zdravniki so 7-letnici morali iz obtoka izčrpati kri, ji jo prečistiti in nato spet vstaviti v organizem, med izvajanjem postopka prečiščevanja krvi pa je Joey zadela kap, zaradi česar ne more premikati leve polovice svojega telesa.

Joey je bila včasih živahen otrok, danes pa se komaj premika,“ pravi njena 36-letna mama Tan Ai Seok. “Za mamo je grozno videti nekaj takega,“ še dodaja. “Zelo rada je plesala in vedno je bila ona tista, ki je vse spravljala v smeh, tako v šoli kakor tudi doma.“

Tragedija se je za Joey in njeno družino pričela konec letošnjega marca. Deklica je dobila visoko vročino, dva tedna kasneje pa ji je ta izginila, pričela pa se je pritoževati zaradi bolečin v želodcu in prsnem košu. Tan jo je odpeljala k zdravniku, vendar ji ta ni znal najbolje pomagati, saj je bila Joey brez vročine, njen srčni utrip pa ni kazal nobenih odstopanj. Tako ji je predpisal le zdravila proti bolečinam v trebuhu in zdravila za izkašljevanje, a je doma Joey začela bruhati, zaradi česar so vsi domnevali, da ima le želodčne težave.

Nihče ne ve, če si bo Joey kdaj popolnoma opomogla in bila spet tako živahen in radoveden otrok kot je bila pred boleznijo. (simbolična fotografija)
Nihče ne ve, če si bo Joey kdaj popolnoma opomogla in bila spet tako živahen in radoveden otrok kot je bila pred boleznijo. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

Grozne bolečine v prsnem košu

Naslednje jutro, po obisku zdravnika, je Joey začutila močne bolečine v prsnem košu. Bila je slabotna, pred vrati spalnice pa se je zgrudila na tla. Starša sta jo nemudoma odpeljala v bolnišnico. “Njen obraz je bil bled, ustnice pa brez barve. Tresla se je od bolečine, kljub temu pa je hotela ostati močna in le s težavo je zadrževala solze,“ pripoveduje Tan. Joey je zaradi bolečin komaj govorila, ko je prišel zdravnik pa jo je ta takoj napotil na oddelek za intenzivno nego. Vstavili so ji začasni srčni spodbujevalnik, toda njeno stanje se je le še slabšalo. Zaradi tega zdravnikom ni ostalo drugega, kakor da deklici iz telesa odvzamejo vso kri, jo prečistijo in nato vbrizgajo nazaj v krvni obtok.

Tan je mogla podpisati obrazec, da se strinja s postopkom, v njem pa je pisalo tudi, da lahko Joey med samim posegom doživi kap in s tem utrpi tudi trajne poškodbe možganov. Toda Tan ni imela izbire. Če ne bi pristala na poseg, bi Joey nehalo biti srce. “Počutila sem se tako izgubljeno,“pravi. “Imela sem občutek, da s hčerinim življenjem igram igre na srečo.

Že naslednji trenutek pa so iz operacijske sobe prišle slabe novice. Joey je zadela kap. “Res, da so me zdravniki pripravljali na to in me opozarjali, zato tudi nisem bila presenečena. Bila pa sem v strašnem šoku in jezna.“

Za las je ubežala smrti

Po tem, ko je Joey zadela kap, so se zdravniki na vso moč trudili, da bi jo priklicali nazaj k življenju in k sreči jim je uspelo. Po 18 dneh na intenzivni negi so Joey prepeljali v splošno bolnišnico. Po vsej verjetnosti pa bo iz nje izpuščena v naslednjih nekaj dneh. Kljub temu pa ima 7-letnica še vedno velike težave z govorjenjem in pomnjenjem.

Sprva je imela Joey hude težave s sprejemanjem bolezni. Bila je vznemirjena in nenehno si je pulila lase, saj ni čutila prav ničesar. Ve, da je bolna, a se ne zaveda, kaj je narobe z njo,“ razlaga Tan. Kljub prvemu šoku in težkim sprejemanjem stanja pa je njen obraz pa je znova okrasil nasmeh.

Tan in njen mož se zavedata, da bodo prvi dnevi po odpustu iz bolnišnice težki. Joey se namreč ne more sama okopati, ne more na stranišče in težko govori. Poleg tega ne vedo ali se bo še kdaj lahko vrnila v svojo šolo ali bo morala začeti obiskovati šolo za otroke s posebnimi potrebami, težave pa povzročajo tudi finance, saj so zdravila, ki jih Joey potrebuje, izjemno draga. Samo zdravljenje v bolnišnici bo njene starše namreč stalo približno 20 tisoč evrov, Tan pa je morala opustiti službo, da lahko skrbi za hči. Joeyjina šola je do sedaj že zbrala nekaj denarja, a se bodo stroški sčasoma le še večali. Joey bo namreč morala začeti obiskovati tudi raznovrstne terapije. “Za Joey bomo storili vse, kar je v naši moči. Borili se bomo kolikor lahko in upam, da bo naslednje leto lahko spet plesala in skakala po stanovanju tako, kot je to počela pred boleznijo,“ optimistično zaključuje Tan.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587