Vizita.si
Presenetljivo prenajedanje preprečuje tudi pokovka.

Novice

7 živil, ki preprečijo prenajedanje

L.E.
31. 07. 2015 10.26
5

Nikar ne imejte slabe vesti. Ne prenajedate se samo zato, ker nimate dovolj železne volje, pravijo ameriški raziskovalci. Šlo naj bi tudi za posledico hormonskega neravnovesja, ki ga lahko popravite, če posežete po naslednjih 7 živilih.

Presenetljivo prenajedanje preprečuje tudi pokovka.
Presenetljivo prenajedanje preprečuje tudi pokovka.FOTO: iStockphoto
Ko je določenega hormona v možganih premalo, se pri hrani ne moremo zaustaviti in pojemo veliko preveč, pravijo raziskovalci na univerzi Rutgers. To se še posebej pogosto zgodi pri jedeh, ki vsebujejo veliko slabih maščob in sladkorja. Da bi prenajedanje preprečili, se jim poskušajte izogniti, v svojo prehrano pa vključite naslednjih 7 živil.

Humus: namaz iz čičerike. Bil naj bi idealna malica.
Humus: namaz iz čičerike. Bil naj bi idealna malica. FOTO: Profimedia
Zeleni čaj

Več kot imamo maščobnih blazinic okrog trebuha, težje nadziramo svoj apetit, so odkrili raziskovalci univerze na Floridi. Zatorej jih poskušajte stopiti. V njihovi študiji so ljudje, ki so 12 tednov uživali po pet skodelic zelenega čaja na dan, v tem času izgubili za najmanj 1 kilogram več teže kot tisti, ki ga niso pili.

Cappuccino in kokice

Ne kava, ampak cappuccino. Ko med dvema obrokoma postanete lačni, ne posezite po prigrizkih in sladkarijah, ampak si privoščite kavo s spenjenim mlekom. Skrivnost je prav v peni. Kot piše Yahoo Health, naj bi dve različni študiji pokazali, da hrana v obliki pene zmanjša apetit oziroma nam da občutek večje sitosti, kot bi jo glede na njeno sestavo realno morali imeti. Možgani in želodec so dejansko pretentani, mislijo, da so prejeli več hrane. Enak učinek ima pokovka.

Humus

Idealna malica po mnenju zbornika Obesity (Prekomerna debelost) ter newyorške nutricistke Bonnie Taub-Dix: humus z nekaj sveže zelenjave, kot sta korenje in stebelna zelena. Humus je namaz iz čičerike. Ne le ta, ampak vse stročnice naj bi nas nasitile za kar tretjino bolj kot ostala živila. Zelenjava ta učinek še poveča, ker vsebuje vlaknine, ki so ravno tako nasitne.

Avokado

Vsebuje veliko maščob, ki pa so zdrave. Čeprav zaradi tega vsebuje tudi kar nekaj kalorij, si zasluži mesto v tem članku, ker ga ne moremo pojesti veliko. Še več: študija, objavljena v zborniku Nutrition (Prehrana) je pokazala, da so imeli tisti, ki so za kosilo pojedli pol avokada, v naslednjih nekaj urah skoraj za 40 odstotkov manjšo željo, da bi spet odprli hladilnik ali shrambo, kjer hranijo piškote.

Namesto po navadnem, posezite po grškem jogurtu. Vsebuje več kalcija. Namesto z robidami ga pokombinirajte z bananami.
Namesto po navadnem, posezite po grškem jogurtu. Vsebuje več kalcija. Namesto z robidami ga pokombinirajte z bananami.FOTO: Profimedia

Grški jogurt in banane

Grški jogurt ima več kalcija kot mleko ali navaden jogurt, ta mineral pa izredno dobro vpliva na razpoloženje. Premalo kalcija so študije povezale z depresijo, slabo voljo, počasnejšim razmišljanjem ter ... s čustvenim prenajedanjem, piše Yahoo Health. Za še boljši učinek grški jogurt kombinirajte z bananami. Zelo dobro vplivajo na bakterije v črevesju, zaradi česar povečajo raven serotonina v možganih. Tako se počutite bolje in spet nimate več take želje po čokoladi in sladoledu.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631