Vizita.si
Znate prepoznati znake, da vaša zveza razpada?

Novice

7 znakov, da je vaša zveza v krizi

Ni.J.
12. 03. 2010 12.14
2

Nezvestoba, nezaupanje, pretirano zapravljanje, stres … Da, razlogov za razpad zveze je ogromno, a dejstvo je, da se prvi znaki krize začnejo kazati že veliko prej. Kakšni so in kako jih prepoznati?

Znate prepoznati znake, da vaša zveza razpada?
Znate prepoznati znake, da vaša zveza razpada?FOTO: iStockphoto

Ob koncu zveze smo jezni, razočarani in žalostni. Ko mine nekaj časa, se misli zbistrijo, partnerja pa kmalu ugotovita, da so se znaki, ki so kazali na razpad zveze, pojavili že davno tega, ko bi se dalo težavo še odpraviti. Preverite, kateri znaki za razpad zveze so najpogostejši. Če se kateri pojavlja tudi v vaši zvezi, je zadnji čas, da težavo s partnerjem odpravita.

Pari, ki odidejo v posteljo sprti in v tišini, so v resni nevarnosti.
Pari, ki odidejo v posteljo sprti in v tišini, so v resni nevarnosti. FOTO: iStockphoto
1. Tišina

Napetost v zraku, smrtna tišina … Raziskave so pokazale, da so pari, ki po prepiru v tišini odidejo v posteljo in pred spanjem ne rešijo težav, v resni nevarnosti.

Rešitev: Ko vam zmanjka energije, da bi se pogovarjali o težavah, partnerju povejte nekaj nevtralnih besed, da prekinete tišino. Začnete lahko s stavkom, da mislite, da sta se malo prenaglila in da vam je zaradi tega hudo. Partnerju dajte čas, da premisli o vaših besedah in vam odgovori. Prepir lahko umirite tudi tako, da za oba skuhate čaj in partnerju ali partnerici povejte, da ne želite iti v posteljo skregani. Prosite za objem, tišino pa lahko prekinete tudi z malo humorja.

2. Ste izvedeli zadnji?

Se partner ali partnerica o težavah pogovarja s prijatelji, družino in le redko z vami? Če so se vajine poti začele razhajati, se bodo končali tudi vajini prijetni zaupni pogovori.

Rešitev: Poskušajte ponovno vzpostaviti komunikacijo s partnerjem. Povejte mu/ji, kaj ste lepega slišali, doživeli in svoje doživetje delite z njim/njo. Tako bo partner občutil, da v vašem življenju zaseda posebno mesto. Če vam kar koli zaupa, se veselite z njim/njo, njega/njo pa prosite, naj se veseli vaših novičk.

Se o vajinih težavah pogovarja s prijatelji in družino in ne z vami?
Se o vajinih težavah pogovarja s prijatelji in družino in ne z vami?FOTO: iStockphoto

3. Nič več praznovanj …

Ne praznujete več obletnic, rojstnega dneva, pozabljata na pomembne dogodke … Če sta prenehala obujati lepe spomine, je to eden od znakov za razpad zveze.

Rešitev: Dogovorita se, da bosta na koledarju označila vse vajine pomembne datume. Če katerega dneva ne želi praznovati, vi pa, povejte, da vam ta dan veliko pomeni. Vsake toliko iz omare potegnite stare fotografije in obujajta spomine. Smejta se, veselita se in nikar ne pozabita veselih trenutkov, ki sta jih doživela.

Spominjajta se lepih trenutkov, ki sta jih preživljala v starih časih in jih poskušajta ponovno obuditi.
Spominjajta se lepih trenutkov, ki sta jih preživljala v starih časih in jih poskušajta ponovno obuditi.FOTO: iStockphoto
4. Kam je izginil smeh?

So smeh nadomestili sivina, obup, žalost in slaba volja? Se ne morete spomniti, kdaj sta se nazadnje pošteno nasmejala? Nekaj je zagotovo narobe!

Rešitev: Lotita se novih aktivnosti, v katerih bosta uživala oba. Morda je to ples, drsanje, rolanje, hoja v hribe … Če se bosta skupaj lotila nove dejavnosti, se bosta zagotovo nasmejala. Dolgčas in sivino pa lahko prekineta tudi z obiskovanjem gledaliških predstav in kina. Več stvari, kot bosta doživljala skupaj, več stvarem se bosta lahko smejala.

5. Kompromis – kaj je to?

Se obnašate, kakor da živite sami? Ste se nehali prilagajati, vajini življenji pa se ne prepletata več, ampak tečeta vzporedno? Srečni pari vedno najdejo dogovor. Če ga z vašim partnerjem ne najdeta, nekaj zagotovo ni v redu.

V zvezo ponovno vnesita strast in romantiko!
V zvezo ponovno vnesita strast in romantiko! FOTO: iStockphoto
Rešitev: Če imata vsak svoj pogled na stvari, s tem ni nič narobe. Vseeno pa se je tu pa tam dobro tudi prilagoditi partnerju. Zmenita se, naj vsakič eden od vaju popusti. O težavah se pogovarjajta in iščita srednje možnosti, ki bodo sprejemljive za oba. Rešitev se vedno najde!

6. Strasti ni več …

Izgubili ste občutek za romantiko in ste pozabili, kaj je seks? Pari imajo sicer različne potrebe po spolnosti, težave pa se pojavijo, ko se eden od partnerjev začne počutiti odrinjenega.

Rešitev: Ohranjajte romantiko tako, da po stanovanju puščate kratka ljubezenska sporočila, si pošiljata elektronska sporočila, kupujeta drobna presenečenja, si delata majhne usluge … Na nežen in ljubeč način se pogovorita o vajinih spolnih potrebah, pričakovanjih in željah.

7. Prezir in zasmehovanje

Prezir in zasmehovanje v zvezi predstavljata največjo nevarnost. Če sta se prej s partnerjem smejala istim šalam, sta se sedaj začela norčevati eden iz drugega. Če sta prej prisluhnila eden drugemu, se sedaj prezirata. Takšno vedenje je najbolj destruktivno, zato je zadnji čas, da ukrepate!

Prisluhnita eden drugemu in v partnerju iščite pozitivne in ne negativnih lastnosti!
Prisluhnita eden drugemu in v partnerju iščite pozitivne in ne negativnih lastnosti!FOTO: iStockphoto

Rešitev: Ker ste predolgo požirali, vas sedaj moti čisto vse. Kar naenkrat sovražite njegove šale in prezirate vse, kar je na njem. Poskušajte priklicati dan, ko sta se zaljubila – spomnite se, kaj vas je na partnerju privlačilo, čemu sta se smejala in zakaj sta se imela lepo. Prisluhnita eden drugemu in prebudita pozitivne misli, ki so se v zadnjem času porazgubile. Ko vas 'prime', da bi kaj grdega povedali, se raje ugriznite v jezik.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587