Vizita.si
image (28)

Novice

5-letnika zagrabil in zažgal

Ni.J.
17. 08. 2010 11.28
6

Obraz danes 8-letnega Youssifa je prekrit z brazgotinami. Maskiran moški, ki je dečka pred tremi leti zagrabil, polil z gorivom in zažgal pred domačim pragom v Bagdadu, je izmaličil njegov nekdaj srečen obraz in ga zaznamoval za vse življenje.

Surovo dejanje, ki ga je nad takrat 5-letnim dečkom Youssifom izvršil neznani maskiran moški v Bagdadu januarja 2007, je po poročanju medijev nezaslišano celo za iraške razmere. Moškega niso nikoli našli, prav tako neznan ostaja tudi motiv dejanja. “Spominjam se le, da me je nekdo zagrabil, polil z bencinom in nato zbežal,“ je po dogodku povedal Youssif in z brazgotinasto roko pokazal ulico, po kateri je stekel nasilnež. “Nato se spominjam le še tega, da sem gorel ...

Dečkov obraz je bil po nesreči videti, kakor da bi se začel topiti in zatem ponovno zmrznil. “Takoj po nesreči je najprej postal izjemno uporniški,“ pravi njegova mama Zainab. “Ljubosumen je bil na vsakogar in izjemno občutljiv. Še posebno na sestrico.“ Po nesreči pa se ni spremenilo le dečkovo vedenje, temveč tudi njegovo življenje. “Težave smo imeli že s prehranjevanjem,“ pravi Zainab. “Vsakič, ko je odprl usta, mu je popokal cel obraz, zato si je hrano v usta tlačil kar s prstom.“

Tistega dne se je igral pred hišo. Kar naenkrat sem zaslišala kričanje, a sem najprej mislila, da se nekdo prepira.“ Nato je stekla po stopnicah, videla svojega sina in omedlela. Ko je prišla k sebi, je Youssifa komaj prepoznala. “Imel je tako otečeno glavo, da nisem videla njegovih oči, nosu pa sploh ni imel več. Povsod je bila kri, na njegovem obrazku pa ni bilo niti centimetra kože več.“ Zatem je Youssif preživel dva meseca v tamkajšnji bolnišnici, kjer je okreval zaradi opeklin, po vrnitvi domov pa je večino časa preživel zaprt doma. “V dveh mesecih ni dobil niti ene protibolečinske tablete. Le pustili so ga, da so se mu nekako zacelile rane. Sedaj se ne more igrati pred hišo, saj so ga otroci izločili, ker je opečen.“

Deček je potreboval pomoč, a si njegova družina ni mogla privoščiti zdravljenja izven Iraka. Zato se je Zainab odločila, da bo o Youssifu spregovorila v javnosti. Njegov oče tega ni mogel storiti, ker je zaposlen v varnostnih silah in bi zanj to bilo preveč nevarno. “Raje umrem, kakor, da moj sin ostane do smrti tak,“ je dejala Zainab. S pomočjo ameriške medijske hiše se je Zainab načrt uresničil, malega Youssifa pa so skupaj z družino odpeljali na zdravljenje v Los Angeles. Na pot je odšel tudi oče, ki je s tem tvegal svoje življenje.

Youssifa je nato čakala operacija, ki jo je vodil plastični kirurg dr. Peter Grossman. Najprej mu je odstranil dva s solno raztopino napolnjena balončka, ki sta bila nameščena devet tednov pred operacijo na Youssifovem vratu in obrazu ter sta imela nalogo, da raztegujeta kožo. Dr. Grossman je nato odrezal poškodovano tkivo in potegnil za zdravo tkivo, ki se je raztegovalo nad balončki. “Bil sem presenečen, kako debelo je bilo to tkivo. Skoraj centimeter in bilo je trdo kot kamen,“ pravi. Ko je odstranil to tkivo, se je Youssifova čeljust v trenutku sprostila, kar je že kazalo na to, da bo deček spet lahko normalno jedel.

Dr. Grossman je Youssifu odstranil največjo brazgotino, ki se je raztezala od desnega ušesa pa vse do levega lica, popravil pa mu je tudi zgornjo ustnico. To je bila sicer njegova največja operacija, vendar je moral v treh letih skupno prestati kar 15 operacij. Do danes njegova družina še ni zapustila Združenih držav Amerike, prav vsi so se naučili tekoče govoriti angleško, do še pred nekaj časa ljubosumen in težko obvladljiv deček pa se spreminja v prisrčnega in hvaležnega otroka, ki se še kako zaveda, kaj je nasilje in kaj ljubezen.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587