Vizita.si
image (28)

Novice

Osemletnika odvzeli staršem, ker je predebel

Ni.J.
30. 11. 2011 08.10
2

Dečka iz Clevelanda, ki pri osmih letih tehta kar 91 kilogramov in ima z debelostjo povezane zdravstvene težave, so odvzeli materi, saj sinu ni dovolj pomagala, da bi shujšal.

Clevelandski center za socialno delo je osemletnega dečka, ki tehta več kot 90 kilogramov, odvzel materi, saj ni storila dovolj, da bi deček shujšal. "Radi bi, da sem videti v očeh javnosti nesposobna in da nimam dovolj rada svojega otroka," je za Cleveland Plain Dealer povedala obupana mama. "Gre za spremembo življenjskega sloga, ki se jo trudim vpeljati v najino življenje. Res je zelo težko, a se trudim."

Socialni uslužbenci so dečka s čezmerno težo prvič opazili lansko leto, ko ga je mama zaradi težav z dihanjem odpeljala v bolnišnico. Diagnosticirali so mu spalno apnejo, takoj zatem pa se je moral vključiti v program "Healthy Kids, Healthy Weight" (Zdravi otroci, zdrava teža), hkrati pa ga je pod svoj nadzor vzela tudi socialna služba.

Deček je po vključitvi v program izgubil nekaj kilogramov, sčasoma pa se je njegovo hujšanje zaustavilo, kilogrami pa so se mu začeli ponovno kopičiti. Na tej točki je oddelek za pomoč otrokom in družinam zaprosil mladinsko sodišče za skrbništvo nad dečkom, kot razlog pa navedel njegovo debelost kot posledico zanemarjanja.

Odvzemanje debelih otrok staršem je v zadnjih letih predmet številnih razprav. "V resnih primerih debelosti pri otrocih je odvzem otroka staršem povsem opravičljiv ukrep. V takšnih primerih gre namreč za izpostavljanje otroka neizogibnim zdravstvenim tveganjem zaradi nesposobnosti staršev pri prepoznavanju zdravstvenih težav," pravi dr. David Ludwig.

O prihodnosti osemletnika iz Clevelanda bo sodišče odločalo naslednji mesec, takrat pa bo jasno, ali bo njegovi mami povrnjeno skrbništvo nad sinom.

Vendar omenjeni primer ni osamljen. Isti šok je že pred desetimi leti doživela tudi družina Martinez iz Ohia. "Dva meseca smo preživljali pravi pekel. To sta bila najdaljša meseca v mojem življenju," pravi Adele Martinez, ki so ji začasno odvzeli skrbništvo nad hčerko Anamarie. Ta je namreč pri komaj treh letih tehtala kar 41 kilogramov. Ker se deklici stanje v rejništvu ni prav nič izboljšalo, so jo vrnili staršem, kasneje pa so ji diagnosticirali genetsko nagnjenost k debelosti. "Pravijo, da to počnejo za dobro otrok, a vendarle je tovrstno dejanje v našem primeru naredilo toliko škode, da je ne bo mogel odpraviti noben denar ali terapija," še pravi Martinezova. S tem se strinja tudi Anamarie, ki je danes že najstnica. "Kar počne dr. Ludwig, ni prav. Če si nekdo želi okrevati ali doseči spremembo, mora biti v družinskem okolju, ne pa obkrožen z zdravniki," še pravi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587