Vizita.si
Optometrist je posumil na tumor, CT pa je njegov sum potrdil.

Novice

8-letniku okulist odkril ogromen možganski tumor

Ni.J.
01. 02. 2011 08.10
0

Da je pregled oči lahko tudi življenjskega pomena, se najbolj zaveda Anna Edwards, mati 8-letnega Sama, ki mu je optometristka po pregledu očesne mrežnice diagnosticirala raka na možganih.

Optometrist je posumil na tumor, CT pa je njegov sum potrdil.
Optometrist je posumil na tumor, CT pa je njegov sum potrdil.FOTO: iStockphoto

Najnovejša tehnologija, s pomočjo katere naredijo natančno fotografijo očesne mrežnice, je takrat 8-letnemu Samu Edwardsu rešila življenje. Postopek fotografiranja opravi optik ali optometrist z napravo, na kateri je digitalna kamera. Bliskavica osvetli zadnji del očesa in poda natančno sliko očesne mrežnice, fotografijo pa lahko za določanje diagnoz uporabljajo strokovnjaki z različnih področij. Rutinski pregled oči lahko torej s pomočjo ustrezne tehnologije postane odličen način za odkrivanje življenjsko ogrožajočih bolezni, kot je na primer možganski tumor.

Digitalna fotografija očesne mrežnice prikaže lahko znake diabetesa, razkrije visok krvni pritisk, povišan holesterol in tveganje za možgansko kap, iz nje pa lahko zdravnik razbere tudi, ali ima oseba otečen vidni živec. Oteklina je najpogosteje posledica povečanega pritiska v lobanji in možganih in je eden od simptomov možganskega tumorja. “Preko oči lahko jasno vidimo krvne žile, ki drugje niso vidne,“ razlaga kirurg Bruce Allen iz londonske očesne klinike. “Krvne žile na zadnjem delu očesa mnogokrat prikazujejo znake zdravstvenih težav, ki v začetku potekajo brez znakov in simptomov in zahtevajo takojšnji začetek zdravljenja.“ Prav zato Allen svetuje redne očesne preglede, vsaki dve leti pri zdravih in vsako leto pri osebah, ki imajo sladkorno bolezen, so starejše od 40 let, ali pa ima kdo od njihovih sorodnikov glavkom.

Sam se je pritoževal zaradi glavobolov in bolečin v trebuhu. Mislila sem, da je to posledica njegovega večurnega igranja videoigric,“ pravi dečkova 40-letna mama Anna Edwards iz Zahodnega Sussexa. “Ko sem ga peljala na letni pregled oči, sem optometristki omenila še te težave.“ Optometristka Karen Van Zyl je zato Samu fotografirala očesno mrežnico, Anni pa izročila napotnico za nadaljnje preiskave, saj je takoj posumila na možganski tumor.

Sam je nato obiskal pediatra, ki ga je poslal na slikanje glave. “CT je pokazal ogromen možganski tumor,“ se spominja Anna. “Sama sem hitro odpeljala v bolnišnico, kjer so mu z operacijo sprostili pritisk v možganih in omogočili pretok cerebrospinalne tekočine, ki ščiti možgane.“ Zaradi pritiska tumorja je imel namreč blokiran dovod tekočine do zadnjega dela očesa, zaradi česar mu je močno otekel vidni živec.

Pet dni kasneje je nevrokirurg Andrew Martin Samu odstranil tumor, ki je bil k sreči benigen. Operacija, ki je trajala kar osem ur, se je izkazala za uspešno, čeprav so mu morali delček tumorja, ki je bil preblizu možganskemu deblu, pustiti. Ker se lahko tumor znova razrase, bo moral deček letno opravljati očesne preglede in biti pod rednim zdravniškim nadzorom. “Tvorba naj bi se mu v glavi razraščala kar štiri leta,“ pravi Anna in dodaja, da je očesni pregled njenemu sinu dobesedno rešil življenje in da je neizmerno hvaležna za vse, kar so zdravniki storili za njenega sina.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587