Vizita.si
Zelo neugodno je lahko, če je eden na prvem zmenku popolnoma trezen, drugi pa tako pijan, da začne govoriti neumnosti.

Novice

8 napak, ki jih delamo na prvem zmenku

E. D.
28. 03. 2011 11.37
2

Prvi vtis je še kako pomemben, tudi ko gre za prvi zmenek. Zato morate od trenutka, ko pridete na dogovorjeno mesto, pa do trenutka, ko si voščita lahko noč, paziti, da ne zagrešite katere od naslednjih osmih napak. Sicer bo morda vaš prvi zmenek hkrati tudi zadnji.

Če nočete, da med vama že na prvem zmenku pride do hude razlike v mnenjih in pogledih na svet, potem se vsekakor izogibajte tem, kot so versko prepričanje, politična usmerjenost, gospodarstvo, denar.
Če nočete, da med vama že na prvem zmenku pride do hude razlike v mnenjih in pogledih na svet, potem se vsekakor izogibajte tem, kot so versko prepričanje, politična usmerjenost, gospodarstvo, denar.FOTO: iStockphoto
1. Zamujanje

Če boste zamudili pet ali deset minut in to celo vnaprej sporočili dekletu oziroma fantu, ki vas čaka v restavraciji, kinu, parku, potem s tem verjetno ne boste naredili napačnega vtisa. A če boste zamujali 20 minut, pol ure ali celo dlje, in če osebe, s katero ste dogovorjeni, niti ne boste obvestili o zamudi, potem si bo verjetno mislila, da ste neodgovorni, neresni ali pa da vam preprosto ni mar zanjo oziroma zanj. Zato se le potrudite in od doma odidite nekaj minut prej. Tako vas tudi nepričakovani zapleti, kot so iskanje parkirnega mesta, rdeče luči na semaforjih, zapora ceste, zamuda avtobusa, ne bodo spravili iz tira, izbranka oziroma izbranec, s katero/im ste dogovorjeni, pa vas ne bo rabil/a čakati.

2. Spogledovanje

Ena od napak, zaradi katere skoraj gotovo ne boste dočakali drugega zmenka, je tudi pogledovanje za mimoidočimi ali celo spogledovanje z njimi. Le kdo bi dal ženski, ki se čez ramo moškega, s katerim je na zmenku, spogleduje z natakarjem ali možakarjem za sosednjo mizo, še eno priložnost? In le katere ženske ne bi ujezilo, če bi moški, ki jo je peljal na zmenek, med sprehodom po parku nenehno pogledoval za mimoidočimi pripadnicami nežnejšega spola in zelo očitno ocenjeval njihove noge, zadnjice, oprsje? Če torej želite na prvem zmenku narediti dober vtis in se z izbranko oziroma izbrancem še kdaj dobiti, potem na pogledovanje za drugimi in na spogledovanje kar pozabite.

Nikar ne zamujajte na prvi zmenek. S tem boste zagotovo naredili slab vtis.
Nikar ne zamujajte na prvi zmenek. S tem boste zagotovo naredili slab vtis. FOTO: iStockphoto

3. Neprimerna obleka

Ženske, če ste se z vašim izbrancem dogovorila, da prvi zmenek ne bo preveč romantičen, in sta se zato odpravila na nogometno tekmo, ker je ravno imel na voljo dve vstopnici, si nikar ne oblecite mini krila in nikar ne obujte visokih pet. Ne le da boste na stadionu videti smešno, morda bo zaradi vaše neprimerne oprave neprijetno tudi moškemu in si bo potiho mislil, da nimate najboljšega občutka za oblačenje. In moški, če vas je ženska na prvi zmenek povabila v prestižno restavracijo, po večerji pa naj bi se odpravila še v gledališče, nase nikar ne navlecite športnih hlač oziroma trenirke in nikar ne obujte športnih copat. Verjemite, da bi takšna oprava, ki se ne sklada z restavracijo, kamor vas je peljala, kaj šele z gledališčem, nanjo naredila slab vtis in veliko možnosti je, da drugega zmenka ne bi dočakali.

4. Pretežke teme

Če nočete, da med vama že na prvem zmenku pride do hude razlike v mnenjih in pogledih na svet, potem se vsekakor izogibajte tem, kot so versko prepričanje, politična usmerjenost, gospodarstvo, denar. Raje dajte ženski oziroma moškemu, ki sedi pred vami, priložnost, da pove kaj o sebi – od kod prihaja, s čim se ukvarja, kaj rad/a počne v prostem času … Če boste namreč že v prvih minutah začeli govoriti, kako ste vi ateist in kako mislite, da vera nima nobenega smisla, oseba, s katero ste se pravkar dobili, pa je goreč vernik oziroma zagrizena vernica, potem verjetno vajin prvi zmenek ne bo trajal prav dolgo, drugega zmenka pa prav tako po vsej verjetnosti ne bo. Tudi če boste začeli žaliti neko politično stranko, ona ali on pa bo pravzaprav njen zagovornik ali bo celo poznal koga vodilnega iz stranke, po kateri vi tako zelo pljuvate, vzdušje na zmenku ne bo prav prijetno. Zato te resne, težje teme pustite raje za pozneje – za takrat, ko bo bolj jasno, ali za vaju sploh obstaja kaj možnosti za resnejšo zvezo ali se bo vse zaključilo po nekaj zmenkih.

Zelo neugodno je lahko, če je eden na prvem zmenku popolnoma trezen, drugi pa tako pijan, da začne govoriti neumnosti.
Zelo neugodno je lahko, če je eden na prvem zmenku popolnoma trezen, drugi pa tako pijan, da začne govoriti neumnosti. FOTO: iStockphoto

5. Popivanje

Nič ni narobe, če na prvem zmenku oba popijeta kozarček ali dva in se zaradi tega nekoliko bolj sprostita, kot bi se sicer. Zelo neugodno ali celo nadležno pa je lahko, če je eden popolnoma trezen, drugi pa tako pijan, da začne govoriti neumnosti in komaj še sedi pokonci. Ne le da vas bo verjetno ženska oziroma moški, s katerim ste pravkar na zmenku, imel za nekoga, ki rad pregloboko pogleda v kozarec in se niti na prvem zmenku ne more brzdati, morda boste zaradi alkohola povedali kakšne stvari o sebi, za katere ste prvotno hoteli, da bi ostale skrite – vsaj do takrat, dokler se ne bi izkazalo, da gre za pravo stvar in da ima vajina romanca dejansko kakšno prihodnost. Zato se je večjim količinam alkohola na prvem zmenku zagotovo dobro izogniti.

6. Gostobesednost

Ste že po naravi gostobesedni in imate sogovorniku vedno tako veliko za povedati – ne glede na to, ali ga prvič vidite ali sta stara prijatelja? Ali pa v trenutkih, ko vam je neprijetno in nerodno, neverjetno veliko govorite, ker vas je strah mučne tišine? Kakor koli, če zaradi tega sogovorniku oziroma sogovornici ne pustite do besede in ga/jo večkrat celo prekinete sredi stavka, potem nanjo/nanj morda ne boste naredili najboljšega vtisa. Brzdajte se torej in se prisilite, da boste prisluhnili temu, kar vam ima za povedati, ter da je/ga ne boste prekinili sredi pripovedovanja.

Nikar že na prvem zmenku ne silite vanjo. Če se ji bo zdelo, da preveč hitite ali preveč zahtevate od nje, vas bo morda odslovila.
Nikar že na prvem zmenku ne silite vanjo. Če se ji bo zdelo, da preveč hitite ali preveč zahtevate od nje, vas bo morda odslovila.FOTO: iStockphoto

7. Prevelike zahteve

Žensko oziroma moškega, s katerim sta na prvem zmenku, bo morda od vas odvrnilo tudi to, da boste na prvem zmenku hoteli preveč od nje/njega. Če ga boste na primer ves čas med večerjo z nogo dregale pod mizo in se dotikale njegove roke, njemu pa se bo to zdelo povsem neprimerno za prvi zmenek, vas morda nikoli več ne bo poklical. In moški, če jo boste na koncu večera strastno poljubili in jo hoteli spraviti v posteljo, njen pa se to ne zdi primerno za prvi zmenek, vam morda nikoli več ne bo dvignila telefona. Zato je dobro, da objektivno ocenite situacijo in če uvidite, da bi osebi, s katero sta pravkar na prvem zmenku, bolj godilo, da napredujeta počasi, potem nikar ne bodite prezahtevni in prehitri. Saj veste, tudi počasi se lahko daleč pride.

8. Nezainteresiranost

Seveda pa tudi druga skrajnost ni dobra. Če boste med vajinim prvim zmenkom skoraj ves čas viseli na telefonu, pisali sporočila ali klicali naokrog, boste zagotovo dajali vtis, da se na zmenku dolgočasite in da ste nezainteresirani. Tudi če boste zmedeno pogledovali naokrog ali odsotno zrli v daljavo, bo vaš izbranec oziroma izbranka dobil/a vtis, da vas ne zanima, kaj ima za povedati. Če ste torej zaskrbljeni zaradi službe, če vas iz pisarne nenehno kličejo, ker je treba do večera nujno urediti neke službene stvari, če ste utrujeni in izčrpani, pa zato morda odsotno zrete v daljavo, se ne morete zbrati in prisluhniti pogovoru, ste ves čas na telefonu, potem ženski oziroma moškemu, s katerim ste na zmenku, to odkrito povejte. Opravičite se ji/mu in zagotovite, da nikakor niste nezainteresirani ali zdolgočaseni. Verjemite, če je oseba, s katero ste se pravkar dobili, razumevajoča, potem vas zaradi tega nikakor ne bo odslovila, temveč vam bo dala še eno priložnost. Verjetno na dan, ko ne boste tako izčrpani in ko ne boste imeli toliko nedokončanih službenih obveznosti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587