Vizita.si
image (28)

Novice

V oko so se mu zapičile vrtnarske škarje!

Ni.J.
04. 09. 2011 14.01
2

Zdravniki, ki so ga zdravili, pravijo, da takšne poškodbe še nikoli niso videli. 86-letnik je namreč prispel v bolnišnico s škarjami za obrezovanje, zataknjenimi v očesno jamico.

86-letni Leroy Leutscher iz Arizone jo je odnesel s skorajda nepoškodovanim vidom. Zdravniška ekipa, ki ga je zdravila, mu je po prihodu v bolnišnico odstranila škarje in rekonstruirala očesno jamico.

Na dan nesreče, 30. julija, je 86-letnik vrtnaril na svojem vrtu. Med obrezovanjem vej so mu škarje padle iz roke, ko se je sklonil, da bi jih pobral, pa je padel z glavo naprej, naravnost na škarje. Te so se mu zapičile v očesno jamico tako, da je del ročaja zdrknil vanjo, iz njegove glave pa je gledala le še polovica škarij.

Povsod je bila kri,“ se spominja Leroyeva življenjska sopotnica Arpy Williams. “Zagledala sem orodje, ki štrli iz njegovega očesa in ga uspela vprašati le, kaj je storil.“ Poklicala je rešilca, ki je Leroya odpeljal naravnost na urgenco. Kirurgi najprej niso vedeli, koliko so škarje poškodovale njegovo očesno zrklo, saj, kot pravi okuloplastični kirurg dr. Lynn Polonski, sploh niso mogli odpreti njegove veke: “Predmet je bil fiksiran v njegovem obrazu. Nismo ga mogli premakniti, obkrožajočega tkiva pa tudi ne.“

Leroy ob prihodu v bolnišnico ni kazal nobenih mentalnih motenj ali sprememb, kar je bil za zdravnike dober znak. Zaznaval je svetlobo, tako pa so ugotovili, da njegov vid ni izgubljen.

Namesto da bi mu kirurgi škarje izvlekli iz očesa, so se raje odločili za poseg. Na desni strani njegove zgornje dlesni so naredili zarezo, ki je segala vse do čeljustne kosti v središču lica. Takrat so lahko videli držalo škarij. Polonski je ročaj zrahljal s prsti in posebno prijemalko, nato pa so lahko odstranili predmet iz obraza. Opazili so, da je ročaj oko potisnil navzgor, a je ostalo kljub močni in nenadni sili pričvrščeno. Očesno zrklo se poleg tega ni poškodovalo in ni počilo. Odstranjevanju škarij je nato sledila še rekonstrukcija. Leroyu so odstranili nekaj zdrobljenih delcev kosti okoli očesa in ličnice, mu jih nadomestili s ploščicami iz titana ter na novo oblikovali kosti, ki obdajajo oko.

Po besedah Polonskega jo je Leroy odnesel zelo dobro. Iz bolnišnice so ga spustili že štiri dni po posegu, od takrat pa še ni bil hospitaliziran. Kljub temu so zdravniki počakali nekaj tednov po posegu, da so najprej videli, kako napreduje pacientovo stanje, in se šele nato odločili primer predstaviti javnosti. “Glede na naravo poškodbe, okreva zelo dobro,“ pravi Polonski. “Oteklina bo potrebovala še nekaj časa, da bo popolnoma uplahnila, vendar ima Leroy veliko sreče. Mislim, da je z izidom nesreče lahko več kot zadovoljen.“

Leroy ima še vedno otečeno zgornjo in spodnjo veko, poleg tega pa ima tudi manjše težave z dvojnim vidom v poškodovanem očesu. Ker si je med nesrečo poškodoval tudi mišico, ki dovoljuje obračanje očesa, le s težavo pogleda navzdol. Leroyja tako čaka še nekaj zdravljenja, saj mu bodo morali po vsej verjetnosti kirurgi še operirati očesno mišico, kožo na spodnji veki in mišico v njej. Da se bodo tega lotili, pa morajo še počakati, da oteklina uplahne in se vnetje pomiri in bo njegovo stanje lažje oceniti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587