Vizita.si
bolan deček

Novice

Dečka razžirala smrtonosna okužba

Ni.J.
28. 05. 2010 14.33
0

Devetletni deček je preživel hudo okužbo, ki je od znotraj razjedala njegovo telo. Odstraniti so mu morali kar 35 odstotkov kože, v sedmih mesecih pa je moral prestati 30 operacij!

Komaj devet let star Kian Slaven je zaradi hudega vnetja slepiča v otroški bolnišnici v Glasgowu preživel kar sedem mesecev. Okužba, ki je bila posledica hudega vnetja slepiča, se je namreč začela naglo širiti po celem telesu. Še več – huda infekcija ga je začela ''razžirati'' od znotraj navzven. Tako so mu morali zdravniki odstraniti kar 35 odstotkov kože, del črevesja in okuženo mišično ter maščobno tkivo. Nesrečni deček je moral prestati kar 30 operacij.

Kianovo okrevanje tako ni bilo niti najmanj enostavno, poleg tega pa mu je dodatne težave povzročalo tudi dejstvo, da se je rodil 12 tednov prezgodaj. V možganih se mu je namreč začela nabirati tekočina, zaradi česar je imel paralizirano celotno desno stran telesa. Zaradi vsega so zdravniki njegovi mamici Nadine celo rekli, naj se pripravi na najhujše.

bolan deček
bolan deček FOTO: iStockphoto

Toda Kian je presenetil tako zdravnike kot tudi svoje najbližje. Po sedmih mesecih je namreč okreval in sedaj se končno vrača domov. “Da lahko peljem svojega sina domov, se mi zdi pravi čudež,“ pravi 30-letna Nadine. “Že od samega začetka sem zdravnike prosila, naj bodo odkriti z mano, ne glede na to, kakšne informacije imajo o sinu. Rekli so mi, naj se pripravim na najhujše, tako resno je bilo,“ se spominja. “Ko sem ga videla, sem si rekla, da to ni moj otrok.“ Kian je namreč imel popolnoma povite roke in noge in videti je bil, kakor da bi ga nekdo polil s kislino. Njegova koža je bila rdeča in polna mehurjev, oči pa zaradi hudih oteklin sploh ni mogel odpreti. “Komaj čakam, da se končno spet usedemo v dnevni sobi kot družina,“ še pravi, saj je prepričana, da je pravi čudež, da je Kian sploh še živ.

Toda Kian si je popolnoma opomogel, njegov zdravnik Mark Davidson pa pravi, da je njegova ozdravitev dokaz, da se je bilo vredno truditi in da je hkrati potrditev, da so zdravniki zares naredili vse, kar je bilo v njihovi moči. “Njegovo življenje je viselo na nitki, sedaj pa je deček videti odlično.“

Kako prepoznamo vnetje slepiča?

Težave malega Kiana so se začele zaradi na prvi pogled nedožnega vnetja slepiča. To je del med tankim in debelim črevesjem, ki se slepo konča. Če pride do zapore ali če se slepič napolni z odpadnimi snovmi, se v njem začnejo razmnoževati bakterije, ki pripeljejo do vnetja. Slepič oteče in postane boleč, zato ga je treba kirurško odstraniti.

Če vnetje dovolj zgodaj prepoznamo, ni nevarno. Težave pa se pojavijo, če ga odkrijemo prepozno in če se začne vnetje širiti, vsebina slepiča pa se razlije. To lahko vodi v vnetje trebušne mrene, kar pa je celo življenjsko nevarno.

Vnetje slepiča spremlja bolečina v trebuhu, ki je sprva bolj izrazita pri popku in se nato preseli v spodnji del trebuha, povišana telesna temperatura, ki le redko preseže 38 stopinj Celzija, izguba apetita, bruhanje, driska ali zaprtje.

Če sumite na vnetje slepiča, nujno obiščite zdravnika. Ta vas bo pregledal in opravil vse ustrezne preiskave. V skrajnem primeru pa vas bo čakala operativna odstranitev slepiča.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587