Vizita.si
V letu 2009 nas je presenetilo kar nekaj nenavadnih odkritij o ljudeh!

Novice

9 nenavadnih stvari, ki smo jih o sebi izvedeli v letu 2009

Ni.J.
24. 12. 2009 14.48
0

Glede na to, da znanost človeka proučuje že tisoče let, bi si mislili, da o človeku vemo že vse. Pa ni tako! Preberite, katere nenavadne stvari smo o nas izvedeli v letu 2009!

V letu 2009 nas je presenetilo kar nekaj nenavadnih odkritij o ljudeh!
V letu 2009 nas je presenetilo kar nekaj nenavadnih odkritij o ljudeh!FOTO: iStockphoto
Znanost nas iz dneva v dan preseneča. Ko že mislimo, da ni mogoče ničesar več odkriti, nas presenetijo z novimi odkritji. Vsak dan so namreč objavljeni rezultati številnih preiskav, ki jih znanstveniki opravljajo. Poglejte, katere so bile v letu 2009 najbolj nenavadne!

1. Tudi odrasli imajo otroško maščobo

Znanstveniki so dolgo mislili, da rjava maščoba, s katero se rodimo, z leti izgine. Študija, ki so jo letos opravili pa je pokazala, da je otroška maščoba prisotna tudi v telesu odrasle osebe. Gre za t.i. dobro maščobo, saj porablja kalorije. Poleg tega so ugotovili tudi, da imajo suhi ljudje v svojem telesu večji delež te maščobe, kot močnejši.

Če zjutraj radi spite, se s tem ne obremenjujte! Zaspanci naj bi bile bolj in dlje časa zbrani, kot jutranji ljudje.
Če zjutraj radi spite, se s tem ne obremenjujte! Zaspanci naj bi bile bolj in dlje časa zbrani, kot jutranji ljudje. FOTO: iStockphoto
2. Koža je polna bakterij

Raziskave so pokazale, da na različnih predelih našega telesa bivajo različne skupine bakterij. Največ bakterij se nahaja na podlakti, saj so na tem delu telesa odkrili kar 44 različnih vrst bakterij.

3. Zaspanci so bolj zbrani, kot tisti, ki vstajajo zgodaj

'Jutranji ljudje' res vstajajo bolj zgodaj, kot zaspanci, vendar pa zato plačujejo svojo ceno. Glede na raziskave naj bi 'jutranjiki' bili manj časa zbrani, kot zaspanci. Slednjim naj bi namreč zbranost trajala dlje časa.

4. Če nekomu nekaj govorite, to počnite na desno uho

Če želite nekomu napraviti uslugo, mu raje kot na levo, šepetajte na desno uho. Rezultati preiskav so pokazali, da so ljudje raje poklicani na desno uho in raje ustrežejo želji, če je prošnja izrečena na desno uho. To naj bi bila posledica dejstva, da so informacije, ki jih slišimo z desnim ušesom obdelane v levi polovici možganov, ki predeluje verbalne informacije.

5. Ne počnite več stvari naenkrat

Če počnete več stvari naenkrat, morate biti v tem zares dobri. Ljudje, ki naj bi počeli več stvari naenkrat naj bi opravila opravili počasneje kot tisti, ki se stvari lotijo sistematično in dela opravljajo eno za drugim. Poleg tega so raziskave pokazale, da je početje več stvari hkrati lahko tudi nevarno, saj nismo osredotočeni ne na eno ne na drugo stvar. Kot primer znanstveniki navajajo govorjenje po telefonu in kajenje med vožnjo avtomobila.

Opravljanje več opravil hkrati naj bi bilo zamudno in nevarno!
Opravljanje več opravil hkrati naj bi bilo zamudno in nevarno!FOTO: iStockphoto
6. Dojenčki jočejo v maternem jeziku

V Nemčiji so opravili raziskavo s katero so odkrili, da dojenčki jočejo v maternem jeziku. Francoski dojenčki naj bi jokali s francoskim naglasom, v konstantni melodiji, ki je značilna za francoščino. Po drugi strani naj bi nemški dojenčki jokali z upadajočo melodijo, ki je značilna za nemški jezik.

7. Večini otrok primanjkuje vitamina D

Približno 70 odstotkov otrok naj bi v organizmu primanjkovalo vitamina D. To naj bi bila posledica slabe prehrane in premalo sonca. Nezadostnost vitamina D lahko privede do poškodb kosti in rahitisa ali celo srčnih okvar.

Ljudje shodimo istočasno, kot živali - ko so naši možgani na isti točki razvoja.
Ljudje shodimo istočasno, kot živali - ko so naši možgani na isti točki razvoja. FOTO: iStockphoto

8. Skupno gospodinjstvo pred poroko vodi v ločitev

Odločitev, da se bosta s partnerjem preselila v skupno gospodinjstvo že pred poroko, naj ne bi bila ravno najboljša. Študije so pokazale, da so pri parih, ki so že pred poroko živeli skupaj, zakoni slabši, ločitve pa pogostejše.

9. Zakaj nekatere živali shodijo takoj, ljudje pa ne?

Znanstveniki so odkrili, zakaj naj bi nekatere živali, kot so konji in žirafe, shodile že nekaj ur po skotitvi, ljudje pa šele leto po rojstvu. Gre za to, da so naši možgani na isti točki razvoja, kot živalske šele leto po rojstvu, medtem, ko so živalski možgani na tej točki že nekoliko prej. Shodili naj bi namreč istočasno – na isti točki razvoja možganov. To pa seveda ne pomeni, da so živali pametnejše kot ljudje, saj se naši možgani od te točke naprej razvijajo hitreje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587