Vizita.si
Layla je bila med požarom ujeta v stanovanju.

Novice

90 odstotkov kože je imela opečene

Ni.J.
13. 05. 2010 14.32
2

Layla Skalli je zaradi malomarnosti lastnika stanovanja v požaru utrpela zelo hude opekline. Zdravniki so staršem rekli, naj se poslovijo od nje, saj je imela zgolj odstotek možnosti preživetja.

Nekaj časa je bila v umetni komi, saj je bil to edini način, s katerim so ji lahko olajšali bolečine in opravili presaditev kože.
Nekaj časa je bila v umetni komi, saj je bil to edini način, s katerim so ji lahko olajšali bolečine in opravili presaditev kože. FOTO: iStockphoto
Layla Skulli je preživela požar, čeprav je imela kar 90 odstotkov kože v opeklinah, zdravniki pa so ji dali približno odstotek možnosti preživetja. Obupanim staršem so rekli, naj se poslovijo od hčere, Laylo pa so morali dati v umetno komo, da so jo lahko poskusili ozdraviti z revolucionarno operacijo. Kljub slabi napovedi pa se je Layli uspelo izvleči.

Ni mogla zbežati

Layla se je nekega večera vrnila v najeto stanovanje in odšla spat. Ponoči je hišo zajel ogenj, naslednja stvar, ki se je spomni, pa je bolnišnica. Dve njeni sostanovalki sta uspeli pravočasno zbežati iz stanovanja, tretja je ravno hotela skočiti skozi okno, ko so prišli gasilci. A Layli ni uspelo. Bila je ujeta v svoji sobi, zaradi dima pa je izgubila zavest. Gasilec je razbil okno, jo potegnil ven, nekaj sekund zatem pa je njeno sobo razneslo. “Gasilec je rekel, da je bilo moje telo tako ožgano, da je bil opečen tudi on, kljub temu da je nosil zaščitno obleko,“ pravi Layla.

Na dvorišču so jo takoj začeli oživljati. Bila je v takih bolečinah, da je kričala na ves glas in začela kašljati kri. Nemudoma so jo odpeljali v bolnišnico, osebje pa je takoj ob njenem prihodu poskrbelo za njen transfer v bolnišnico za opekline.

Imela je le odstotek možnosti preživetja

Laylina starša, 55-letni oče Hakim in 43-letna mama Jackie, sta prihitela v bolnišnico, a so ju zdravniki že takoj opozorili, da njuna hči verjetno ne bo preživela poti, saj s takšnimi opeklinami ni preživel še nihče. “Imela naj bi le odstotek možnosti preživetja,“ pravi Layla. Zaradi ogljikovega monoksida so ji namreč začeli odpovedovati notranji organi, opekline pa so bile že okužene. Dvanajst ur kasneje so se zdravniki odločili, da ji bodo pomagali s pomočjo revolucionarne metode, ki so jo izumili v ZDA. S telesa naj bi ji odstranili vso ožgano kožo, da bi preprečili nadaljnje okužbe, to pa je bila prva tovrstna operacija v Veliki Britaniji. Po deveturni operaciji so zdravniki začeli gojiti novo kožo, s katero naj bi pokrili kar 85 odstotkov golega Laylinega telesa.

Preživela je, a s hudimi posledicami

Po samo devetih dneh kome se je Layla zbudila. “Zdravniki so bili presenečeni, saj se ne bi smela zbuditi najmanj štiri tedne,“ pravi Layla. “K sreči pa sem jo odnesla brez možganskih poškodb.“ Zdravniki so se namreč bali, da bodo njeni možgani poškodovani, saj je bila kar nekaj časa brez kisika. Toda Layla je bila v trenutku, ko se je zbudila na tako močnih protibolečinskih tabletah, da ni mogla dolgo ostati pri zavesti. Še nekaj dni je padala v nezavest in se zbujala, še kar pa ni vedela, da je bila žrtev požara.

Počasi se je začela spominjati dogodkov, še vedno pa ni vedela, kako hudo je poškodovana. Naslednje tri mesece je Layla dvakrat tedensko morala prestajati presaditev kože, zdravniki pa so ji vsakokrat povedali, da ima pri vsakem posegu le petdeset odstotkov možnosti preživetja. V nekem trenutku so se celo ustrašili, da ji bodo morali amputirati roke, še vedno pa obstaja možnost, da bo ostala brez dlani. Kite v rokah so bile namreč tako močno poškodovane, da jih sedaj ne more več uporabljati. “Na to, da ne morem iztegniti prstov na roki sem se že navadila,“ pravi Layla. “Hvaležna sem že za to, da imam konice vseh prstov in palec. Ko se ti zgodi nekaj tako hudega, začneš ceniti drobne stvari.

Poleg tega, da je morala dvakrat tedensko prestajati presaditev, so jo morali zdravniki vsake tri ure obračati, da se ji v krvi ne bi naredili strdki. “V začetku sem bila v taki agoniji, da tega sploh ne morem opisati. Kričala sem na ves glas, a je bilo moje grlo tako ožgano in oteklo zaradi ognja, da iz mene ni bilo slišati nobenega glasu. Nekega večera sem prosila za ogledalo, a mi ga niso hoteli prinesti, zato sem takoj vedela, da nekaj ni v redu.“ Kljub vsemu pa je ob pogledu v ogledalo občutila olajšanje. “Obraz ni bil tako hudo poškodovan, preostanek telesa pa je bil praktično stopljen. Celo lasje so se mi stopili, zaradi česar sem bila popolnoma plešasta.

Layla je bila prve tri mesece priklenjena na posteljo, nato pa se je začela voziti v invalidskem vozičku in postopoma učiti hoditi. Starši so ves ta čas bedeli ob njeni postelji, po štirih mesecih pa se je Layla odločila, da hoče domov. “Name je pazila mama. Čutila je, da me je strah spati brez družbe, zato je cele noči preživela ob meni.

Psihično okrevanje veliko hujše od fizičnega

Poškodovana Layla pa se je počasi morala začeti spopadati z resnico. “Bila sem stara šele 19 let, moje življenje pa je bilo popolnoma uničeno, zato sem si mislila, da bi bilo bolje, če bi v požaru umrla. Vsi so buljili vame, zato nisem upala iz hiše,“ se spominja.

Layla je bila med požarom ujeta v stanovanju.
Layla je bila med požarom ujeta v stanovanju.FOTO: iStockphoto

Layla je sedaj zaradi velike količine vdihanega dima, v veliki nevarnosti, da bo nekoč zbolela za rakom na pljučih, ker ji lasje še niso zrasli, pa nosi lasuljo. “Sem sestavljanka umetne in svoje kože, zaradi svojega videza pa sem izgubila že skoraj vse prijatelje,“ razlaga Layla. “Razblinile so se tudi vse moje sanje o potovanjih, saj zaradi poškodb kože ne smem obiskati toplih krajev, če mi bodo amputirali dlani pa bom morala še premisliti, kaj bom sploh lahko počela v življenju. Kljub temu pa se ne nameravam predati.“

Rešil bi jo že preprost požarni alarm

Layli se nič od tega ne bi zgodilo, če bi njen stanodajalec poskrbel za varnost v hiši, saj je bil požar najverjetneje posledica kratkega stika zaradi zastarele električne napeljave v stanovanju. “In četudi bi prišlo do požara, bi me pred hudimi opeklinami in uničenim življenjem rešil že požarni alarm,“ zaključuje.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587