Vizita.si
95 odstotkov deklet je nezadovoljnih s svojim videzom.

Novice

7-letnice si želijo shujšati

Ni.J.
03. 11. 2009 13.48
2

Po zadnji raziskavi je kar 95 odstotkov mladih deklet nezadovoljnih s svojim videzom, saj že 7-letnice razmišljajo o tem, da bi si spremenile telo. Predvsem so obremenjene z odvečnimi kilogrami in zobmi.

95 odstotkov deklet je nezadovoljnih s svojim videzom.
95 odstotkov deklet je nezadovoljnih s svojim videzom.FOTO: iStockphoto

Vsi imamo svoje vzornike, tudi mlada dekleta jih imajo. In običajno so njihove vzornice znane in lepe mlade ženske,“ pravi dr. Kerry O'Brien, psihologinja na manchesterski univerzi. “Žal, pa večina deklet občuduje le videz svojih vzornic in ne tega, kaj so dosegle. Posledica je, da se počutijo manj vredne, kar zanje predstavlja velik pritisk.

Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji je pokazala, da bi kar 95 odstotkov deklet med 16. in 21. letom rado spremenilo svoje telo, med katerimi je 33 odstotkov takih, ki si želijo biti vitkejše, 25 odstotkov deklet pa  razmišlja celo o kozmetični operaciji.

Število deklet, ki se ukvarja z ekstremnimi dietami, je izjemno zaskrbljujoče. Dekleta pa so danes pod vse večjim pritiskom, kar jih potiska do roba skrajnosti,“ pravi Jo Swinson. “Poročilo opravljene raziskave je dokaz, da moramo nekaj spremeniti. Oglasi, reklame in mediji dekletom vsiljujejo neko idealno podobo ženske, ki v resničnem svetu ne obstaja. Poskrbeti moramo, torej, da bodo dekleta začela ceniti svoje telo takšno, kakršno je in doseči, da bodo zadovoljna sama s sabo.“ Jo Swinson je članica stranke liberalnih demokratov, ki se bori, da bi iz medijev umaknili slike, ki spodbujajo mlada dekleta k hujšanju.

V raziskavo, ki jo je vodilo društvo Girlguiding, je bilo vključenih več kot 1100 deklet. Avtorji so dekleta spraševali, kakšno je njihovo mnenje o lastnem telesu, kaj menijo o motnjah prehranjevanja, plastičnih operacijah, uživanju alkohola in spolnem zdravju. Rezultati so osupili javnost. Niso pa opozorili samo na obsedenost deklet s hujšanjem, dekleta so namreč vse bolj izpostavljena stresu (kar 75 odstotkov deklet, starih 11–16 let, trpi zaradi stresa), 27 odstotkov deklet med 11. in 16. letom je bilo že tako pijanih, da so zaradi alkohola bruhale, več kot tretjina, starih 16–21 let, pa je priznala, da  so že imela nezaščiten spolni odnos.

Hujšanje uničuje mlada dekleta.
Hujšanje uničuje mlada dekleta. FOTO: Reuters

"Skrbi me dejstvo, da že 7-letnice razmišljajo o dietah. Kar 5 odstotkov med njimi je takih. Poleg tega jih je kar 72 odstotkov nezadovoljnih s svojim videzom . Večinoma jih motijo zobje,“ pravi vodja raziskave Liz Burnley.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587