Vizita.si
Modrice so posledica udarcev, ki povzročijo krvavenje majhnih žilic.

Zdravje

Kaj nam sporočajo modrice?

Ni.J.
19. 01. 2010 13.31
3

Modrice ne nastanejo zgolj zaradi udarcev, temveč so lahko tudi posledica nekaterih bolezni. Preberite, katere bolezni povzročajo nastanek modric, kako ukrepati ob pojavu modric in kako se jih znebiti!

Modrice so posledica udarcev, ki povzročijo krvavenje majhnih žilic.
Modrice so posledica udarcev, ki povzročijo krvavenje majhnih žilic.FOTO: iStockphoto
Že rahel padec ali udarec lahko povzroči krvavenje majhnih žilic, zaradi česar koža na tem delu telesa potemni. Vzrokov pokanja krvnih žilic je veliko – močna poškodba tkiva, prekomerni fizični napori, ki povzročijo zvišanje krvnega pritiska, ali pa nekatere bolezni.

Če je udarec rahel, se krvavenje pojavlja le v vrhnjem delu kože, če se kravenje pojavi v globljem sloju kože, bliže kosti in mišice, pa so posledice lahko veliko hujše.

Kot posledica udarca se na naši koži pojavijo temne lise, ki jih imenujemo tudi modrice ali podpludbe. Res pa je, da nismo vsi ljudje enako občutljivi – na nekomu bo namreč že zelo slab udarec pustil močno sled. Povečana občutljivost na udarce je posledica povečane občutljivosti kapilar, te pa so bolj občutljive zaradi zdravstvenih razlogov.

Povečana občutljivost na udarce je posledica povečane občutljivosti kapilar, te pa so bolj občutljive zaradi zdravstvenih razlogov
Povečana občutljivost na udarce je posledica povečane občutljivosti kapilar, te pa so bolj občutljive zaradi zdravstvenih razlogov FOTO: iStockphoto
Kako ublažiti posledice udarca?

Če je udarec šibek in modrica svetla, posebno zdravljenje ni potrebno. Če pri udarcu pride do otekanja tkiva in bolečine, lahko uporabite različne kreme, gele in masti, ki vsebujejo heparin in podobne sestavine, ki preprečujejo strjevanje krvi in lajšajo prekrvavitev. V primeru hujše poškodbe, če narašča tudi telesna temperatura, pomagajo tudi protivnetna zdravila, ki vam jih bo predpisal zdravnik.

Modrice, ki nastanejo brez udarca ...

Modric, ki se na telesu pojavijo nenadoma in niso posledica udarca, ne smete zanemarjati. V takem primeru je najbolje, da čim prej obiščete svojega zdravnika. Možni vzroki za nastanek tovrstnih poškodb so:

- Nekatere bolezni jeter ali ledvic ter jemanje nekaterih zdravil (acetilsalicilna kislina ali zdravila za redčenje krvi) lahko povzročijo zmanjšanje količine trombocitov v krvi. Če število trombocitov v krvi upade, se na koži pojavijo modrice in podpludbe, četudi sploh ne čutimo udarca.

- Če se modrice ali manjše ranice pojavljajo na nogah, je lahko to prvi znak bolezni ven in drugih težav krvnega obtoka.

- V primeru aplastične anemije se zmanjša nastajanje rdečih in drugih krvnih celic, zato obstaja tudi večja verjetnost nastanka modric.

- Če se pri rahli odrgnini istočasno pojavijo tudi oteklina in krvavenje dlesni, je vzrok za to lahko pomanjkanje vitamina C, riboflavina ali folne kisline.

Arnika blaži bolečino, manjša oteklino in pospešuje krvni obtok.
Arnika blaži bolečino, manjša oteklino in pospešuje krvni obtok.FOTO: iStockphoto

Kako ukrepati, če dobite modrico?

Da boste ublažili bolečino in zmanjšali otekanje, na mesto udarca dajte ledeno oblogo. Led namreč deluje protivnetno – hlad namreč skrči krvne žile, kar zmanjša pretok krvi in s tem krvničk, ki sodelujejo pri vnetni reakciji.

Če ste pogosto izpostavljeni možnosti udarca, imejte pri sebi razpršila s hladilnim učinkom, ki jih lahko nanesete na mesto udarca – tudi ti povzročijo skrčenje žil in zaustavljanje krvavitev.

V primeru hude poškodbe tkiva ali sklepa na roki ali nogi se izogibajte hitrih gibov. Poškodovano mesto čim prej povijte s povojem, a ne preveč čvrsto.

Da bi se izognili modricam, nekateri prisegajo tudi na homeopatske pripravke. Odlično pomaga pripravek iz arnike, ki blaži bolečino, manjša oteklino in pospešuje krvni obtok. Učinkovito pa delujeta tudi paprika in ananas v kapsulah, saj vsebujeta snovi, ki pospešujejo obtok in pospešujejo celjenje.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587